«Σε μια συγκυρία όπου τα στις , στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες ξεπερνάνε τα 300 δισ. ευρώ, είναι επιτακτική η ανάγκη για λήψη μέτρων από την Πολιτεία και για να «ανακουφιστούν» επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά, αλλά και για να μην «πνιγούν» οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας στον ωκεανό του ιδιωτικού Χρέους», τονίζει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

«Με αυτά τα δεδομένα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αισθάνεται δικαιωμένο, που ανέδειξε την αναγκαιότητα της διατήρησης ανοικτής της «ομπρέλας» του Εξωδικαστικού Μηχανισμού για έναν ακόμα χρόνο, όπως επίσης της παράτασης του ισχύοντος πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εν αναμονή των νέων προστατευτικών διατάξεων.

Αυτήν την στιγμή, έχουν κινήσει διαδικασίες ρύθμισης των χρεών τους, μέσω , περίπου 60.000 επιχειρήσεις κι επαγγελματίες, ενώ ήδη 1.150 έχουν λάβει τις διευκολύνσεις των 120 δόσεων καθώς και το προβλεπόμενο «κούρεμα» των προσαυξήσεων, που στην πραγματικότητα συνιστούν μια δεύτερη ευκαιρία οικονομικής επιβίωσης, βγαίνοντας από το τούνελ της κρίσης. Εκτιμούμε ότι με τις διορθωτικές παρεμβάσεις που κάνει η τροπολογία, ο ρυθμός ολοκλήρωσης των εκκρεμών αιτήσεων θα ανέβει κατακόρυφα. Είχαμε επισημάνει, άλλωστε, εξ αρχής πως το γεγονός ότι για οφειλές άνω των 50.000 ευρώ απαιτούνταν σύνθετες, διμερείς διαπραγματεύσεις, λειτουργούσε ως τροχοπέδη.

Θεωρούμε ότι με την αναπροσαρμογή του ορίου στις 300.000 ευρώ, ο Μηχανισμός θα «αναπνεύσει» και οι αιτήσεις θα διεκπεραιώνονται με ταχείς ρυθμούς.

Θετική είναι και η νέα διάταξη, που απαγορεύει, πλέον, στο Δημόσιο να αυτοχαρακτηρίζεται ως «μικρός οφειλέτης» (ως 15% των συνολικών χρεών του αιτούμενου ρύθμισης) και να μπλοκάρει τη ρύθμιση, όπως συνέβαινε πολλές φορές έως τώρα, ενώ η απόλυτη και χωρίς τον χρονικό περιορισμό του 10μήνου, προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, θα αποσυμπιέσει χιλιάδες επιχειρήσεις κι επαγγελματίες.

Η επόμενη κίνηση, που αναμένει η αγορά, είναι η θετική κατάληξη των διαβουλεύσεων με τους ξένους τεχνοκράτες, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για συμπληρωματικές ρυθμίσεις οφειλών. Η διεύρυνση της «ομπρέλας» του Εξωδικαστικού σε όσα φυσικά πρόσωπα- ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς- δεν μπορούν να υπαχθούν σήμερα, είναι αναμφίβολα το μεγάλο στοίχημα. Ωστόσο, το σχέδιο υπουργείου Εργασίας για ρύθμιση των παλιών οφειλών, όσων έχουν «κλείσει» τα βιβλία τους, θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Αυτή τη στιγμή, περίπου 27 δις ευρώ ασφαλιστικών χρεών ανάγονται στα χρόνια προ κρίσης, ενώ 662.000 είναι εκείνοι που έχουν εκκρεμότητες πριν από το 2009, χιλιάδες εκ των οποίων έχουν κάνει διακοπή εργασιών.

Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, επισημαίνουμε ότι μπορεί η κρίση να είναι πίσω μας, ωστόσο τα εισοδήματα των νοικοκυριών παραμένουν ως και 30% χαμηλότερα από το 2009. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν με αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια», τονίζει ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025