Ο υπουργός εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, στη ζωντανή συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb και τη δημοσιογράφο Αμαλία Κάτζου αναφέρθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο αλλά και τις εκκρεμείς συντάξεις.
Τι αλλάζει με τις υπερωρίες και τη διευθέτηση εργασίας
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε κατηγορηματικά ότι το 8ωρο είναι εγγυημένο όπως και το 5ημερο και οι 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
«Δεν μπορείς να ξεφύγεις από τις ευρωπαϊκές πρόνοιες» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας και αποκάλυψε ότι:
«Το νομοσχέδιο θα έχει ρητή αναφορά στο 8ωρο και το 5ημερο έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία από τον οποιονδήποτε».
Σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν τονίζοντας ότι «υπάρχει και η πραγματικότητα και αυτή θα φανεί όταν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο όταν θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση»
«Αυτοί που διαμαρτύρονται παραγνωρίζουν τις βασικές πρόνοιες και αρχές του νομοσχεδίου για την προστασία της Εργασίας. Το νομοσχέδιο λαμβάνει υπόψη τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και τις σημερινές συνθήκες εργασίας» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.
Όσον αφορά τη διευθέτηση εργασίας ο κ. Χατζηδάκης είπε αρχικά ότι υπάρχει σε όλη την Ευρώπη.
«Στις υπερωρίες που ισχύουν εδώ και δεκαετίες ο εργαζόμενος συμφωνεί με τον εργοδότη του και βάζει στην τσέπη του παραπάνω χρήματα και κανείς δεν ισχυρίζεται ότι καταργείται το 8ωρο. Για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας προβλέπεται παραπάνω χρόνος για άδειες, παραπάνω ρεπό, 4ημερη εργασία. Τέτοιες συμβάσεις έχουν υπογραφεί σε αρκετές εταιρείες αλλά και στον τουρισμό σε κλαδική σύμβαση» υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης.
«Εδώ υπάρχει ξεσηκωμός για κάτι που ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση διαμαρτύρονται γι’ αυτό που ίσχυε και εφαρμοζόταν» παρατήρησε ο υπουργός Εργασίας.
«Αυτό που αλλάζουμε είναι η δυνατότητα στις υπερωρίες να δουλεύει παραπάνω αν το θέλει ο εργαζόμενος από τις 96 και 120 ώρες το χρόνο, να πάμε στις 150 ώρες το χρόνο όπως είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.
«Στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δίνουμε το δικαίωμα στον εργαζόμενο όπου δεν υπάρχουν συνδικαλιστικά σωματεία, με δική του πρωτοβουλία να το ζητά από τον εργοδότη και εφόσον υπάρχει η συμφωνία να προχωρά» εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι:
«Η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει αν δεν το ζητήσει ο εργαζόμενος και αν ο εργοδότης επιχειρήσει να τον απολύσει επειδή δεν δέχθηκε την συμφωνία είναι λόγος άμεσης ακύρωσης της συμφωνίας».
Αναστολές και εκκρεμείς συντάξεις
Αναφορικά με το μέτρο των αναστολών, ο υπουργός Εργασίας άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διατήρησή του και τον Ιούνιο, για τις επιχειρήσεις που θα συνεχίσουν να πλήττονται από την πανδημία.
Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης τα μέτρα στήριξης αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων αλλά και τις αποφάσεις για το σταδιακό ξεκλείδωμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε και για τις εκκρεμείς συντάξεις απαντώντας ότι «έχουμε αποκλιμάκωση και γι’ αυτό πήραμε το μέτρο πληρωμής της προκαταβολής σύνταξης μαζί με τα αναδρομικά και παράλληλα θα πάμε να εφαρμόσουμε μοντέλο που θα μοιάζει με αυτό για τους εμβολιασμούς προκειμένου το ζήτημα να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο με σύστημα και αποτελεσματικότητα».