Στον αέρα θα είναι έως το τέλος του 2017 οι των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς ο και η ΗΔΙΚΑ δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα, ελλείψει λογισμικού, να ελέγξουν πριν από τον Σεπτέμβριο αν καταβλήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες, ανά κατηγορία, εισφορές, ούτε και να συμψηφίσουν τις διαφορές που θα προκύψουν μετά τον οριστικό υπολογισμό των ασφαλίστρων με βάση τα εισοδήματα του 2016.

Την αδυναμία, όπως αποκαλύπτεται, θα αντιμετωπίσει η ΗΔΙΚΑ μέσω δύο διαγωνισμών που προκήρυξε για την κατασκευή λογισμικών σε διάστημα έως 4 μηνών!

Η καθυστέρηση της διαδικασίας του συμψηφισμού θα υποχρεώσει επαγγελματίες που είχαν μείωση εισοδημάτων το 2016 σε σύγκριση με το 2015, να καταβάλλουν για περισσότερους μήνες φέτος υψηλότερες εισφορές. Σύμφωνα με της διακηρύξεις που δημοσιεύτηκαν:

• Ο πρώτος διαγωνισμός αφορά στη δημιουργία λογισμικού για τη μεταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτού μετά από μεταβολή ασφαλιστικών στοιχείων, τη συγγραφή νέων προγραμμάτων για ενσωμάτωση κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας και υπολογισμό αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και τη διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών στον .

Ειδικότερα σε πρώτη φτάση θα πρέπει να ενσωματωθούν στο σύστημα εσόδων μη μισθωτών ΕΦΚΑ οι κλάδοι επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του ΕΤΕΑΕΠ, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να γίνει εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση νέα εισοδήματα (του 2016) αφού στον πρώτο υπολογισμό έχουν ληφθεί υπόψη υπόψη τα εισοδήματα του 2015.

• Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά την κατασκευή λογισμικού που θα ενημερώνει το μητρώο του για εγγραφές από επικουρικά ταμεία και ταμεία πρόνοιας, οι οποίες δεν είχαν αποσταλεί από τα πρώην ταμεία για τη συνείσπραξη εισφορών καθώς και την αμφίδρομη ενημέρωσης με τα ιστορικά ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου και συνταξιούχου, τον έλεγχο του ΑΦΜ και τη διαχείριση διευθύνσεων μη μισθωτών.

Συντάξεις
Ομάδες εργασίας για την «εκκαθάριση» -απονομή περισσότερων από 95.000 εκκρεμών- καθυστερούμενων έως και δύο χρόνια κύριων συντάξεων αλλά και για το «κούρεμα» των «παλαιών» (πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) συντάξεων, συγκρότησε ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θ. Μπακαλέξης. Η απόφαση ελήφθη με δεδομένο ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει δεσμευτεί:

• Να δοθούν έως τον ερχόμενο Οκτώβριο οι εκκρεμείς συντάξεις, αν και υπάρχει ο κίνδυνος να μην «απορροφηθούν» τα 860 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν προβλεφθεί ως ειδική επιχορήγηση για τον σκοπό αυτό (σε αντίθετη περίπτωση όσα δεν αξιοποιηθούν θα πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό ή θα παρακρατούνται από την προβλεπόμενη κρατική χρηματοδότηση προς τον ).

• Να υπολογίσει τις νέες συντάξεις με όσα προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος και να «κόψει» από το 2019, μερικώς ή ολικώς, με βάση την τελική συμφωνία που θα υπογράψει με τους δανειστές, τις «προσωπικές διαφορές» τουλάχιστον σε 900.000 συνταξιούχους, Με «ταβάνι» στις περικοπές έτσι ώστε οι μειώσεις που θα γίνουν από το πρώτο ευρώ (αδιακρίτως του ύψους της καταβαλλόμενης σήμερα σύνταξης) να μην ξεπερνούν το 25% της κύριας σύνταξης.

Οι πρώτες περικοπές
Οι πρώτες περικοπές θα γίνουν, πάντως, αναδρομικά από το 2016 για όσους υπέβαλαν αίτηση μετά τις 12 Μαΐου του 2016, καθώς θα λαμβάνουν το ½ της «προσωπικής διαφοράς», αν με το παλιό καθεστώς θα είχαν σύνταξη μεγαλύτερη του 20%. Οσοι υπέβαλαν αίτηση μέσα στο 2017 θα λαμβάνουν το 1/3 της προσωπικής διαφοράς και όσοι συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2018 θα λαμβάνουν το 1/4 της προσωπικής διαφοράς.