– Λύση για το μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει στη στέγη αναζητεί η κυβέρνηση και θα επιχειρήσει από τον Σεπτέμβριο να δώσει λύση σε ένα θέμα που κάθε ημέρα που περνάει γίνεται όλο και πιο οξύ.

Τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί και οι τιμές έχουν ξεφύγει. Αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει ασφυξία στην αγορά και ειδικά στα νοικοκυριά, που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να βρουν λύσεις για το θέμα της στέγης.

Όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έρχονται ρυθμίσεις φορολογικού χαρακτήρα από το φθινόπωρο. Μεταξύ αυτών, θα παρέχονται κίνητρα στους ιδιοκτήτες που θα διαθέσουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση αντί να τα προσφέρουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Μεταξύ αυτών, εξετάζεται να μπει πλαφόν ημερών στα . Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει ο Κ. Μητσοτάκης, «είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε και το μελετάμε πολύ συστηματικά». Είχε πάει και ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας το περίγραμμα των αλλαγών που έρχονται, σημειώνοντας: «Θα δούμε και πόσο χρόνο θα πρέπει να επιτρέπουμε συνολικά στη διάρκεια του έτους να μπορεί να ενοικιάζεται ένα ακίνητο μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb. Το μελετάμε γιατί είναι σύνθετο ζήτημα».

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, από την πλευρά τους, δεν φαίνεται να συμμερίζονται τα όσα σχεδιάζονται από την κυβέρνηση. Όπως μάλιστα αναφέρουν, αν τελικά επικυρωθεί η σχετική πρόθεση για πλαφόν 90 ημερών, θα αναγκάσει πολλούς ιδιοκτήτες να επιστρέψουν σε παλιές τακτικές που κανέναν δεν συμφέρουν, δηλαδή να πληρώνονται «μαύρα» για την ενοικίαση του ακινήτου τους, στερώντας από το δημόσιο πόρους και αυξάνοντας τη φοροδιαφυγή.

Οι επιχειρηματίες του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδικαστεί. Η προσφυγή αφορά τη διάταξη της εγκυκλίου βάσει της οποίας κάθε ακίνητο που αποτελεί αντικείμενο αξιοποίησης λογίζεται ως φορολογικό υποκατάστημα και, επομένως, υπόκειται σε τέλος επιτηδεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, αν ένα νομικό πρόσωπο διαχειρίζεται 10 ακίνητα μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, τότε θα πληρώσει 10 τέλη επιτηδεύματος. Αν το νομικό πρόσωπο, για παράδειγμα, διαχειρίζεται 10 ακίνητα σε μία πολυκατοικία στην Πλάκα, θα πληρώσει ένα τέλος επιτηδεύματος.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν πως είναι παράλογο και τεχνικά αδύνατο στην εφαρμογή του να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος και να θεωρείται υποκατάστημα. Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται για τα νομικά πρόσωπα στο ποσό των 1.000 ευρώ και στα 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Τι προβλέπεται για τα Airbnb:

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν καθιέρωση χρονικών, αριθμητικών και γεωγραφικών περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση σε εφαρμογή της διάταξης που έχει ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται:

Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας να επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.

Να μην επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
Επιβολή πλαφόν στον αριθμό ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο, με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν θα γίνουν μετά την τουριστική σεζόν, ώστε να μην υπάρξουν αναταράξεις στον κλάδο. Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό η βραχυχρόνια μίσθωση να τρέξει με τις παρούσες συνθήκες μόνο για φέτος και από του χρόνου να υπάρξει νέο καθεστώς.