Η διαρκής κούρσα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα για την κυριαρχία στην (AI) εντείνεται, με την κυκλοφορία του νέου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης να χαρακτηρίζεται από επενδυτές ως «στιγμή Σπούτνικ» για τις υπερδυνάμεις στον τομέα της AI.

Ανατροπή στις αγορές από την κυκλοφορία του DeepSeek

Το DeepSeek, ένα κινεζικό τεχνητής νοημοσύνης με χαμηλό κόστος και εντυπωσιακές δυνατότητες, έχει προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, τη Σίλικον Βάλεϊ και την Ουάσιγκτον. Μέσα σε λίγες ώρες, η εφαρμογή ξεπέρασε σε δημοτικότητα την OpenAI στο App Store της Apple σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένο Βασίλειο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

Δείτε επίσης

ΧΑΜΟΣ με το DeepSeek: Τι είναι και πώς λειτουργεί – Οσα πρέπει να γνωρίζουμε

Σύμφωνα με ειδικούς, η επιτυχία του DeepSeek βασίζεται στη δυνατότητά του να ανταγωνίζεται τα αμερικανικά προϊόντα χωρίς την ανάγκη για ακριβό και προηγμένο υλικό (hardware), που αποτελεί σημείο έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Τι είναι το DeepSeek

Η DeepSeek, μια κινεζική startup που ιδρύθηκε το 2023 από τον Liang Wenfeng, συνιδρυτή του hedge fund High-Flyer, αναπτύσσει αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπουν τις διακυμάνσεις της αγοράς. Το λογισμικό της παρουσιάζεται ως άκρως ανταγωνιστικό σε σχέση με αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η OpenAI και η Google, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος και ανοιχτή πρόσβαση στις τεχνικές λεπτομέρειες.

Η εφαρμογή AI assistant της DeepSeek, που κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα, έχει ήδη εκδηλώσει τεράστια αποδοχή από τους καταναλωτές, ανεβαίνοντας στην κορυφή του Apple App Store στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η εταιρεία δημοσιοποίησε την τεχνική υποδομή του μοντέλου της, DeepSeek-R1, το οποίο βασίζεται σε περιορισμένο αριθμό λιγότερο προηγμένων τσιπ, καθιστώντας την ανάπτυξη πιο οικονομική από τους Αμερικανούς ανταγωνιστές της. Αυτό το γεγονός αμφισβητεί το δόγμα των αμερικανικών κολοσσών, που θεωρεί ότι η κορυφαία τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί ακριβό hardware και τεχνολογικά προηγμένους ημιαγωγούς.
Πώς λειτουργεί

Η διεπαφή της εφαρμογής θυμίζει εκείνη του ChatGPT: ο χρήστης πληκτρολογεί ερωτήσεις ή αιτήματα, και η εφαρμογή παράγει απαντήσεις. Παρότι προς το παρόν δεν υποστηρίζει δημιουργία εικόνων, είναι διαθέσιμη σε συσκευές iOS και Android χωρίς κόστος.

Το μοντέλο DeepSeek μπορεί να επεξεργάζεται μεγάλα δεδομένα, να αναγνωρίζει μοτίβα, να κάνει προβλέψεις και να επιλύει προβλήματα. Είναι εκπαιδευμένο με δεδομένα έως τον Ιούλιο, ωστόσο προσφέρει δυνατότητα αναζήτησης για πιο πρόσφατες πληροφορίες.

 

Η χρήση του DeepSeek εγείρει ερωτήματα για την ασφάλεια, καθώς συλλέγει μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων, όπως συνομιλίες χρηστών και τεχνικά στοιχεία συσκευών ή διαδικτυακών συνδέσεων. Αναλυτές σημειώνουν ότι αυτά τα δεδομένα μπορεί να είναι προσβάσιμα στην κινεζική κυβέρνηση, η οποία έχει ευρείες εξουσίες παρέμβασης σε επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η εφαρμογή φαίνεται να συμμορφώνεται με τους αυστηρούς κανόνες ελέγχου του διαδικτύου της Κίνας, λογοκρίνοντας ευαίσθητες πληροφορίες, όπως οι διαδηλώσεις της πλατείας Τιενανμέν. Ωστόσο, η έκδοση της DeepSeek που επιτρέπει τροποποιήσεις από εξωτερικούς προγραμματιστές παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια.

 

Το DeepSeek έχει παρόμοιες δυνατότητες με το ChatGPT, καθώς και άλλα μοντέλα AI όπως το Gemini της Google και το Llama της Meta. Ωστόσο, οι ερευνητές της DeepSeek υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία τους είναι πιο αποτελεσματική στην αρχική εκπαίδευση και ανάπτυξη.

Η DeepSeek ακολουθεί τη στρατηγική της Meta, επιτρέποντας ελεύθερη πρόσβαση στα AI μοντέλα της, ενώ αντίθετα η OpenAI έχει κλειστή τεχνολογία, προσφέροντας πρόσβαση στις υπηρεσίες της έναντι αμοιβής.

 

Η πρεμιέρα του DeepSeek προκάλεσε φρενίτιδα στη Wall Street, αναδεικνύοντας τον γεωπολιτικό και οικονομικό ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας στην AI. Οι μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη σημείωσαν άνοδο ρεκόρ, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υπέστη απώλειες 1 τρισ. δολαρίων.

Ο Marc Andreessen, διάσημος επενδυτής, χαρακτήρισε το DeepSeek «στιγμή Sputnik», παραπέμποντας στην έκπληξη που προκάλεσε η Σοβιετική Ένωση με την εκτόξευση του πρώτου δορυφόρου, αιφνιδιάζοντας τις ΗΠΑ στη διαστημική κούρσα.

Η δυναμική της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Κίνα, όπως και οι ΗΠΑ, έχει θέσει ως εθνική προτεραιότητα την τεχνητή νοημοσύνη, στοχεύοντας να ηγηθεί παγκοσμίως μέχρι το 2030. Με τεράστιες επενδύσεις στην AI, η Κίνα φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ σε στρατιωτική και οικονομική ισχύ.

Για να περιορίσει την ανάπτυξη της κινεζικής τεχνολογίας, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απαγορεύσει την εξαγωγή προηγμένων τσιπ και hardware στην Κίνα. Ωστόσο, πολλές κινεζικές εταιρείες καταφέρνουν να παρακάμπτουν τους περιορισμούς, αποκτώντας τσιπ μέσω τρίτων χωρών. Πρόσφατα, η αμερικανική κυβέρνηση αυστηροποίησε περαιτέρω τους ελέγχους, περιορίζοντας τις εξαγωγές για να σταματήσει τη λαθραία διάθεση τσιπ στην Κίνα.