Η ελληνική κρίση από κοινωνική και ανθρωπιστική σκοπιά όχι μόνο δεν έχι παρέλθει. Αντίθετα η κατάσταση, ιδίως στην πρωτεύουσα έχει επιδεινωθεί επισημαίνει δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Wiener Zeitung.
Από την άλλη πλευρά, ένα μακροσκελές ρεπορτάζ της Wiener Zeitung από την Αθήνα υπενθυμίζει ότι η ελληνική κρίση, τουλάχιστον αν τη δει κανείς από κοινωνική και ανθρωπιστική σκοπιά, δεν έχει παρέλθει. Το αντίθετο. Η κατάσταση, ιδίως στην πρωτεύουσα, έχει επιδεινωθεί.
Η εφημερίδα της Βιέννης εστιάζει στην προσωπική ιστορία τoυ Έρβιν Σρουμπφ, 53 ετών από τη μικρή αυστριακή πόλη Ζέεκιρχεν αμ Βάλερζεε. Ο Έρβιν Σρουμπφ δραστηριοποιείται εθελοντικά στην Ελλάδα αδιάλειπτα από το 2012, βοηθώντας ανέργους, αρρώστους, μητέρες και παιδιά. Αφορμή για να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα ήταν ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ με σοκαριστικές εικόνες από το γενικό νοσοκομείο «Ελπίς» στην Αθήνα της κρίσης του 2012.
«Σκέφτηκα… Πώς είναι δυνατόν; Δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοιες καταστάσεις στην Ευρώπη του 21ου αιώνα». Έκτοτε έχει ιδρύσει μια οργάνωση 40 εθελοντών, ονόματι «Griechenlandhilfe» (Boήθεια προς την Ελλάδα), μέλη της οποίας φτάνουν κάθε τόσο οδικώς στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας κυρίως ιατροφαρμακευτική βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πέρυσι οι εθελοντές προσέφεραν 8547 ώρες εθελοντικής εργασίας. «Η φετινή τάση είναι ανοδική. Η αιτία είναι μία. Η ανάγκη στην Ελλάδα παραμένει μεγάλη. Ο Σρουμπφ είναι κατηγορηματικός: ´H κατάσταση χειροτερεύει ολοένα περισσότερο». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αυστριακή ΜΚΟ δραστηριοποιείται πλέον σε δεκάδες τοπικά προγράμματα βοήθειας όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Πάτρα, τη Λέσβο και αλλού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ενδιαφέρον είναι βέβαια ότι πλέον δεν είναι μόνο οι ανασφάλιστοι πολίτες που προστρέχουν σε βοήθεια αλλά και πολλοί ασφαλισμένοι που δύσκολα επιβιώνουν.
Το όνομα του αυστριακού εθελοντή και της οργάνωσής τoυ είναι ήδη γνωστά στην Αθήνα. Στο κοινωνικό ιατρείο της πυκνοκατοικημένης Δάφνης η αυστριακή ιατροφαρμακευτική βοήθεια είναι πολύτιμη. Για τις ελληνίδες εθελόντριες που εργάζονται εκεί «ο Έρβιν Σρουμπφ είναι ένας καλός άνθρωπος (…) Ξέρει ακριβώς τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε».