Πρωτοβουλίες που «θα αναβαθμίζουν συνολικά την αγορά εργασίας» είναι η στόχευση της κυβέρνησης, τόνισε στη γενική συνέλευση της ΚΕΕΕ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. , προαναγγέλλοντας για το επόμενο διάστημα και νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα, όμως, ζήτησε από την επιχειρηματική κοινότητα την τήρηση όλων των νόμων του εργατικού δικαίου, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν οφέλη και πρέπει να τα μεταφέρουν και στους εργαζομένους τους.

«Τις εξαγγελίες μας για μείωση των εισφορών, είναι κάτι το οποίο δεσμευτήκαμε προεκλογικά και θα το κάνουμε πράξη, όπως έχουμε πει, το επόμενο διάστημα, μέσα από μια νομοθετική πρωτοβουλία» είπε κ. Βρούτσης και πρόσθεσε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση ευθύνης κι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά είναι μια κυβέρνηση αποφασισμένη να αλλάξει τον πλου, τη ρότα της χώρας».

Ο κ. Βρούτσης εστίασε στο πρόβλημα της ανεργίας, που το 2018 έκλεισε στο 19,3%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, καθώς και στην ανάγκη πάταξης της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

«Η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας δε μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Το ύψος της ανεργίας και οι παραβατικές συμπεριφορές υπονομεύουν την οικονομία, τον υγιή ανταγωνισμό, και τους εργαζόμενους και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία» είπε ο κ. Βρούτσης και συνέχισε:

«Θα είμαστε πάρα πολύ σκληροί, ανένδοτοι, σε οποιαδήποτε παραβατικότητα εντοπίσουμε στην αγορά εργασίας. Και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία. Διότι, όταν μειώνεις φόρους και εισφορές δεν μπορεί από την άλλη να συμπεριφέρεσαι απέναντι στους εργαζόμενους με συμπεριφορές παράτυπες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία της χώρας».

Ο κ. Βρούτσης δεσμεύτηκε ότι εκτός από την νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να φέρει άμεσα και το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» του εργατικού και του εργοδοτικού συνδικαλισμού.

«Ο κοινωνικός διάλογος αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας, ο συνδικαλισμός αποτελεί αντηρίδα της δημοκρατίας. Είναι δημοκρατία ο συνδικαλισμός και πρέπει να υπάρχει. Για αυτό το λόγο πρέπει να περιφρουρήσουμε τον συνδικαλισμό, τον υγιή συνδικαλισμό» είπε ο υπουργός.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις προτεινόμενες ρυθμίσεις για το μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργοδοτών. «Διατηρούμε το 51% της απεργίας, το κρατάμε, αλλά φέρνουμε και την ηλεκτρονική ψηφοφορία» είπε ο κ. Βρούτσης, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη για τη διεύρυνση της συμμετοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025