Καμπανάκι για αύξηση της ταχύτητας προόδου κρούει στην κυβέρνηση ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ο οποίος προειδοποιεί πως θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου για να μπορεί να υπάρξει συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Η «συμφωνία πακέτο» σημαίνει πως έχουν αποφασιστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό για τον αξιωματούχο «είναι εφικτό», αλλά παράλληλα «δύσκολο», διότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του Νοεμβρίου.
Αυτό γίνεται αφενός διότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικαστικές κινήσεις ανάλυσης του χρέους από όλους τους θεσμούς μέχρι το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου και αφετέρου γιατί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Η δεύτερη αξιολόγηση αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για την επίτευξη συμφωνίας ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο Δεκέμβριος θα χαθεί, καθώς δεν υπάρχει χρονικό άνοιγμα για νέο Eurogroup εντός του ίδιου μήνα και θα μιλάμε πλέον για τις αποφάσεις αυτές στις αρχές του νέου έτους. Η εξέλιξη αυτή πάντως «δεν θα είναι το τέλος του κόσμου», τόνισε η ίδια πηγή.
Πάντως, σε γρίφο για δυνατούς λύτες φαίνεται να εξελίσσεται η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς για να αποφασίσει το ΔΣ του ΔΝΤ να συμμετέχει πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA analysis). Ο έλεγχος αυτός όμως επηρεάζεται άμεσα από τα μέτρα που θα αποφασίσουν οι θεσμοί για το ελληνικό χρέος, συνεπώς πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαρες αποφάσεις για το χρέος πριν μπορέσει να λάβει απόφαση το ΔΝΤ.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτα, γιατί οι θεσμοί δεν έχουν πλήρη συμφωνία μεταξύ τους για την βιωσιμότητα και μελλοντική προοπτική του ελληνικού χρέους και για να ολοκληρωθούν τα μοντέλα τους θα πρέπει να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση που περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και 2018 που επηρεάζουν τα μακροοικονομικά στοιχεία. Στη συνέχεια τα δημοσιονομικά μέτρα που θα συμφωνήσει η κυβέρνηση για το 2017 και 2018 θα επιτρέψουν να αποφασιστούν τα βραχυπρόθεσμα και αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, δίδοντας συνεπώς αρκετές πληροφορίες για τη μελλοντική πορεία του χρέους και κατ’ επέκταση για τις αναλύσεις βιωσιμότητας των θεσμών.
Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με την δήλωση του Eurogroup της 24ης Μαΐου, οι θεσμοί δεσμεύτηκαν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (και έπειτα σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και πριν το τέλος του προγράμματος το 2018. Ερωτηθείς για το ευρύ χρονικό πλαίσιο που αναφέρει η ανακοίνωση του Μαΐου, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε πως αναμένονται πιο σύντομα από το τέλος του έτους.
Πάντως, χωρίς ιδιαίτερες εξελίξεις αλλά με προπαρασκευαστικό χαρακτήρα για το τι έρχεται θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου, με τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να εξετάζουν την πορεία του ελληνικού προγράμματος και να ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να γίνει.
Οι συνέπειες από πιθανή επανένωση της Κύπρου στο Eurogroup
Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι επίσης το γεγονός πως για πρώτη φορά το Eurogroup θα συζητήσει την πιθανή επανένωση της Κύπρου, εξετάζοντας οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα των δύο οικονομιών του νησιού.