Ζήτημα στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων δεν μπορεί να τεθεί, αλλά τα κέρδη επί ελληνικών ομολόγων μπορούν να πάνε σε παραγωγικές επενδύσεις, όπως προβλέπει το πρόγραμμα, ξεκαθάρισε σήμερα Κοινοτικός Αξιωματούχος στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως η χρήση των ANFAs και SMPs μπορεί να περιλαμβάνει τις επενδύσεις, δεν είναι εφικτός ο υπολογισμός τους στο ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος σε όρους προγράμματος, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν “διπλοεγγραφή” στην ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος που είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα και την προετοιμασία του επικείμενου Eurogroup της πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου, που θα διεξαχθεί στο Ελσίνκι της προεδρεύουσας, αυτό το εξάμηνο, Φιλανδίας, δήλωσε ότι: “ το νέο ελληνικό μέλος του Euro Working Group, ήταν χθες βράδυ στο δείπνο και πραγματοποίησε μια σύντομη παρουσίαση των σχεδιασμών της νέας κυβέρνησης.”

“Σημείωσε την ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κέρδη των ANFAs και των SMPs για επενδύσεις, κάτι το οποίο επιτρέπεται από το πρόγραμμα, όπως ξέρετε”, δήλωσε ο Κοινοτικός Αξιωματούχος.

Διευκρίνισε δε ότι “ο εκπρόσωπος της Ελλάδας δεν έθεσε θέμα στόχων (πρωτογενών πλεονασμάτων), αλλά όπως έχω ξαναπεί και θα επαναλάβω, ζήτημα στόχων δεν μπορεί να συζητηθεί καθώς είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, η κυβέρνηση έχει τώρα να παρουσιάσει και να εφαρμόσει την πολιτική της”.

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ακόμα “ναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας ανέφερε και την πρόθεση της κυβέρνησης για αποπληρωμή του ΔΝΤ και η αποδοχή από τα άλλα μέλη ήταν από ουδέτερη ως θετική, καθώς αυτή ήταν και η πρόθεση της προηγούμενης κυβέρνησης – τώρα πλέον αναμένουμε τη επίσημη επιστολή και θα το εξετάσουμε”.

Το Eurogroup ξεκινά στις 8:30 το πρωί σε κανονική σύνθεση και συνεχίζεται στις 10:30 σε περιεκτική σύνθεση (27 Κράτη Μέλη), ενώ η συνέντευξη τύπου είναι προγραμματισμένη για τις 12:30, τοπική ώρα (CET 1).

Στο τακτικό Eurogroup πρώτο θέμα είναι η θεματική συζήτηση για την απασχόληση και την ανάπτυξη με έμφαση στην ποιότητα των δημόσιων οικονομικών και την αναθεώρηση των δαπανών.

Αμέσως μετά θα εξεταστεί μια πρωτοβουλία για τη βελτίωση της διαφάνειας του Eurogroup (η οποία ξεκίνησε το 2016) και θα παρουσιαστεί η 11η έκθεση μετά το πρόγραμμα διάσωσης της Ιρλανδίας. Ακολούθως θα γίνει ανασκόπηση των συζητήσεων στο επίπεδο των G7 και θα ξεκινήσει η διαδικασία αντικατάσταση του Μπενουά Κερά από το ΔΣ της ΕΚΤ.

Ακολούθως προβλέπεται συνοπτική παρουσίαση από τον νέο Υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας (Σταϊκούρας) και της Ιταλίας (Γκωλτιέρι).

Τέλος στη συνεδρίαση της περιεκτικής σύνθεσης θα τεθεί το ζήτημα του λεγόμενου προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και θα εξεταστούν ζητήματα χρηματοδότησης και κατανομής κονδυλίων. Ο ίδιος αναμένει οριστικοποίηση και έγκριση της πρότασης τον Οκτώβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025