Το μήνυμα στην κυβέρνηση να βιαστεί να κλείσει άμεσα την αξιολόγηση και το δημοσιονομικό πακέτο για μετά το 2019, αλλά και να βελτιώσει την κατάσταση στο προσφυγικό, μετέφεραν στην Αθήνα μέσω του αναπληρωτή υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων Γιώργου Κατρούγκαλου, κορυφαίοι παράγοντες των Βρυξελλών.
Ο πρώτος διπλωματικά και ο δεύτερος χωρίς περιστροφές, δύο από τους συνομιλητές του Υπουργού ξεκαθάρισαν ότι “δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και στρατηγικές”, πως “η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα” και πως “οι στιγμές είναι κρίσιμες και ο χρόνος που έχει η Ελλάδα και η ΕΕ στη διάθεσή της οριακός”.
Ο δεύτερος συνομιλητής του αναπληρωτή υπουργού, μίλησε για 15 λεπτά, δεν δέχθηκε κανένα αντίλογο και ουσιαστικά “άστραψε και βρόντηξε” για την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ περιέγραψε τα δεδομένα με τρόπο που δε χωρά καμία αμφιβολία.
Πρόκειται για πολύ σημαντικό φίλο της Ελλάδας στο κτίριο της Κομισιόν που επιθυμεί το καλό της χώρας και ξέρει εξαιρετικά καλά τους πραγματικούς συσχετισμούς και τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν.
Η Ελλάδα δεν έχει πλέον χρόνο για χάσιμο και η μόνη της επιλογή είναι να έχει καταλήξει στις βασικές γραμμές μιας συμφωνίας ως τις 20 Φεβρουαρίου και να την έχει εκτελέσει πριν τις 10 Μαρτίου (στις 15 είναι οι Ολλανδικές εκλογές).
Οι ώρες είναι κρίσιμες, μεταφέρουν πηγές της Κομισιόν και του Συμβουλίου στο real.gr και ελπίζουν το κρίσιμο μήνυμα να έχει γίνει κατανοητό στην Αθήνα.
Ένα πρώτο δείγμα γραφής θα δοθεί κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group σήμερα Πέμπτη, στο οποίο θα βρεθούν και οι επικεφαλής των θεσμών. Η πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι μια καλή βάση συζήτησης και οι τεχνοκράτες ελπίζουν πως θα υπάρξουν αμοιβαίες βελτιώσεις.
Από την άλλη είναι απόλυτα σαφές ότι το ΔΝΤ πρέπει να ικανοποιηθεί πλήρως για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. Συνεπώς η Αθήνα δεν έχει περιθώρια ελιγμών ούτε στα ενεργειακά, ούτε στην αγορά εργασίας, ούτε και στο ύψος των μέτρων των 4,2 δισ. Έχει όμως ευρύ πεδίο ελιγμών στο είδος των μέτρων. Αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει αύριο.
Σε σχέση με τους πολιτικούς συσχετισμούς, κύκλοι του Συμβουλίου, αποδεδειγμένοι φίλοι της Ελλάδας προειδοποιούν την Αθήνα να μην βασιστεί σε μεταφυσικές ελπίδες ή πρωτοβουλίες που της έχουν υποσχεθεί.
Η ΕΕ εισέρχεται σε εκλογικό κύκλο και οι λαϊκιστές σε κάθε κράτος-μέλος καραδοκούν να εκτροχιάσουν τα πάντα. Οι συμφωνίες που θα γίνουν τις επόμενες μέρες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βελτιωθούν όταν αποδειχθεί το σωστό των υπολογισμών της ΕΕ για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας (εις βάρος αυτών του ΔΝΤ), αλλά όχι τώρα.
Κάποια πράγματα στην πολιτική λέγονται αλλά δε γίνονται και κάποια άλλα γίνονται αλλά δε λέγονται, όπως συνηθίζει να λέει ένας καλός γνώστης των ρητών του Κωνσταντίνου Καραμανλή στις Βρυξέλλες.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ουδείς στην ΕΕ δεν έχει τη δύναμη ή την εξουσία να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι υποχρεωτική και αμετάκλητη. Το ευρώ είναι το μόνο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας. Ο μόνος τρόπος να βγει η χώρα από το κοινό νόμισμα είναι να το επιλέξει η ίδια υπό σκοτεινές συνθήκες.
Όταν ο Σόιμπλε λέει πως αν δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, δεν θα μπορέσει να παραμείνει στο ευρώ, δεν εννοεί ότι θα την βγάλει ο ίδιος ή η Γερμανία, αλλά αναφέρεται στη νομοτέλεια της σαθρής κρατικής διοίκησης και της μη ανταγωνιστικής οικονομίας, που συνήθως οδηγούν σε πλανημένες επιλογές.
Η φτώχεια και η ανέχεια που θα ακολουθήσουν μιας εξόδου, θα κάνουν τις όποιες λανθασμένες δημοσιονομικές επιλογές εντός του ευρώ να μοιάζουν με βόλτα στο πάρκο – λένε όσοι γνωρίζουν ποια μεγέθη διακυβεύονται.