kypros 5

5-04-16 Βράβευση των μαθητικών δημιουργιών του Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος, «Κύπρος 1974-2015, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ…»

Πάνω από 800 παιδιά από όλη την Ελλάδα συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Κεντρική Αίθουσα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στο Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κύπρος 1974-2015, Δεν ξεχνώ, Διεκδικώ, Δημιουργώ…».

Την εκδήλωση χαιρέτισε και απένειμε βραβεία ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Nίκος Φίλης. Επίσης στην εκδήλωση παρευρέθηκε και απένειμε βραβεία η μορφωτική σύμβουλος της Πρεσβείας της Κύπρου, κα Μαρία Παναγίδη, Προϊστάμενοι Διευθύνσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο Δήμαρχος Θάσου, κ Χατζηεμμανουήλ Κων/νος και ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, κ. Μιχαηλίδης Γεώργιος.

Στην ομιλία του ο Νίκος Φίλης είπε:

«Κυρίες και Κύριοι, αγαπητά παιδιά,

Η Κύπρος μιλάει σε όλους μας. Μας μιλάει για ένα συνεχιζόμενο δράμα μετά την εισβολή και την τουρκική κατοχή και μια αδικία που μας αφορά ως Έλληνες αλλά μας αφορά και ως πολίτες του σύγχρονου κόσμου. Γιατί στο δράμα της Κύπρου βλέπουμε τον εκπατρισμό, την προσφυγιά. Ένα δράμα που συνεχίζεται και επαναλαμβάνεται γύρω-γύρω και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Και στο δράμα της Αμμοχώστου και της Κυρήνειας βλέπουμε αντίστοιχα εικόνες από άλλες χώρες. Από τη Συρία, απέναντι από την Κύπρο, καραβάνια προσφύγων απελπισμένων, που τους διώχνει ο πόλεμος και το μίσος από τις πατρίδες τους. Είμαστε λοιπόν επίκαιροι, δραματικά επίκαιροι, όταν συζητούμε και ξανασυζητούμε, όταν διεκδικούμε και ξαναδιεκδικούμε, όταν δημιουργούμε με βάση την Κύπρο. Είμαστε θα ’λεγε κανένας οικουμενικοί και όχι ενοριακοί όταν συζητούμε για το θέμα της Κύπρου.

Άλλωστε, αυτός ο πόνος της προσφυγιάς και της κατοχής του Αττίλα τα μετέπειτα χρόνια της ευδαιμονίας και του καταναλωτισμού δεν κατάφεραν να γιατρέψουν. Αυτός ο πόνος λοιπόν υπάρχει. Και είμαι σίγουρος, το βλέπω στα έργα των παιδιών, τα οποία βραβεύουμε σήμερα, ότι αυτή η ματιά για τον πόνο αλλά και την ελπίδα μαζί και την αποφασιστικότητα για να λυθεί η αδικία, είναι που διαπερνα τα σύνορα της σκέψης αυτών των παιδιών. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που είστε σήμερα μαζί μας και να σας πω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν το μήνυμα σας να προχωρήσει.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Παιδείας της Κύπρου, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Παυλοπούλου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη.

Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και το Σπίτι της Κύπρου – Μορφωτικό γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Συνδιοργανωτής του προγράμματος και της εκδήλωσης βράβευσης ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης).

Στην εκδήλωση βράβευσης συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα με σκοπό να παραλάβουν τα βραβεία τους αλλά και να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους.

Στη σημερινή εκδήλωση βραβεύτηκαν σχολικές μονάδες της Ελλάδας αλλά και της Ομογένειας που διακρίθηκαν σε κάποια από τις κατηγορίες του διαγωνισμού. Οι κατηγορίες αυτές ήταν:

¡ Ποιήματα

¡ Διηγήματα

¡ Παραμύθια

¡ Θεατρικά κείμενα

¡ Τραγούδια

¡ Ταινίες

¡ Ιστοσελίδες

¡ Πολυμεσικές παρουσιάσεις

¡ Εικαστικά έργα

¡ Εφημερίδες

¡ Τρισδιάστατες κατασκευές

¡ Δοκίμια

¡ Φωτογραφίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025