: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία.

Καταψήφισε η αντιπολίτευση, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας που δήλωσε «παρών». Στην τροπολογία για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, «ναι» δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισε η Νέα Αριστερά και η «Νίκη».

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα:

-διευρύνονται οι κατηγορίες των προσωπικών γιατρών για τον ενήλικο πληθυσμό, και στη δεξαμενή των προσωπικών προστίθενται οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι γιατροί της υπαίθρου.

-ενθαρρύνεται η εξειδίκευση στη γενική ιατρική αλλά και στην εσωτερική παθολογία, με χορήγηση εφάπαξ ποσού 40.000 ευρώ σε όσους επιλέξουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες.

-οι παιδίατροι ορίζονται ως προσωπικοί γιατροί εάν οι γονείς το επιλέξουν.

-ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα ποιον εμπιστεύεται ως προσωπικό γιατρό. Είναι υποχρέωση όλων να δηλώσουν τον γιατρό της επιλογής τους. Αν δεν δηλώσουν προσωπικό γιατρό, μετά την 1-6-2025 θα τους οριστεί προσωπικός γιατρός με αυτόματο τρόπο από το σύστημα. Αν δεν επιθυμούν τον προσωπικό γιατρό που θα οριστεί αυτόματα από το σύστημα, τότε θα έχουν ιδιώτη γιατρό, ως προσωπικό γιατρό.

-θεσπίζεται ένα σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών γιατρών με δείκτες απόδοσης.

-σε σχέση με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, προβλέπεται η συστηματική ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων υγείας προκειμένου να αποτυπώνονται οι ανάγκες και να ακολουθούν στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο σύστημα υγείας.

-συστήνονται οκτώ πανεπιστημιακά κέντρα υγείας για πρώτη φορά, τα οποία θα στελεχώνονται από πανεπιστημιακούς γιατρούς και θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της τηλεϊατρικής για να θεραπεύσουν κρίσιμες και επείγουσες ανάγκες. Το δίκτυο τηλεϊατρικής περιλαμβάνει τρεισήμισι χιλιάδες σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.

-ενεργοποιούνται, στο πλαίσιο του εθνικού Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», και νέες δράσεις πρόληψης αντιμετώπισης απειλών για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πρόκειται για έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης που έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης για γυναικολογικές νεοπλασίες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η αυξημένη συμμετοχή των βουλευτών στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό και η χθεσινή μαραθώνια πρώτη συνεδρίαση με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών, οδήγησε το προεδρείο στην απόφαση να τοποθετήσει την ψηφοφορία, σήμερα Τετάρτη, και να διαθέσει λίγες ακόμη ώρες για την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, δηλαδή ρυθμίσεις για «τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων», όπως εμφατικά αναφέρει η συμπολίτευση. Η αντιπολίτευση ήγειρε ισχυρές ενστάσεις, για την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού που δεν θα αποδειχθεί επαρκής για τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού και υπηρετεί απλώς την συμβατική υποχρέωση κάλυψης του 75% του πληθυσμού, στο πλαίσιο του ΤΑΑ. Ακόμα χειρότερα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εισάγει αντιεπιστημονικές ρυθμίσεις, με τον τρόπο που διευρύνονται οι κατηγορίες των γιατρών που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες. Η κυβέρνηση, στην κριτική αυτή απαντά: «Καλύπτουμε το σύνολο του πληθυσμού. Προσωπικός γιατρός για όλους τους πολίτες. Επεκτείνουμε το μέτρο και στους παιδιάτρους. Δίνουμε τη δυνατότητα εγγραφής του ανήλικου πληθυσμού ηλικίας έως 16 ετών σε προσωπικό παιδίατρο με στόχο να καλύψουμε δωρεάν επισκέψεις για 530.000 παιδιά αυτών των ηλικιών. Ουσιαστικά μετατρέπουμε τον θεσμό αυτό σε πυλώνα ενός οργανωμένου συστήματος προληπτικής ιατρικής».

Με υπουργική τροπολογία, που ενσωματώνεται στο παρόν νομοσχέδιο, υλοποιείται το πρόγραμμα για την επιτάχυνση των εκκρεμών χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το πρόγραμμα προβλέπει την αποζημίωση των ιατρικών ομάδων που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση ασθενών που περιμένουν στην ενιαία λίστα χειρουργείων για περισσότερους από τέσσερις μήνες. Παράλληλα, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές δομές υγείας. Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, στο τέλος του μήνα ξεκινούν τα δωρεάν χειρουργεία για 37.000 ασθενείς στα οποία μπορεί να μετέχει και ο ιδιωτικός τομέας υγείας με στόχο την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων.

Επίσης με τροπολογία δεν απαιτείται πλέον διακοπή απασχόλησης για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας. Έτσι, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι εργαζόμενοι με αναπηρία θα λαμβάνουν κανονικά τη κύρια σύνταξή τους χωρίς καμία μείωση και χωρίς παρακράτηση από τον μισθό τους.

Προσωπικός γιατρός: Τα 10 SOS για το τι ισχύει και τι αλλάζει με το νομοσχέδιο

Οι πολίτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα 10 παρακάτω SOS σημεία:

1) Δωρεάν υπηρεσίες για εγγεγραμμένους πολίτες:

Ολοι οι εγγεγραμμένοι πολίτες έχουν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Προσωπικού Γιατρού

2) Εργο Προσωπικών Γιατρών:

Οι Προσωπικοί Γιατροί είναι υπεύθυνοι για την κλινική εξέταση, διάγνωση, συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων. Επίσης, για την κατάρτιση του Προσωπικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς, ενώ στα καθήκοντά του -για τα οποία μάλιστα θα αξιολογείται μέσω ειδικού συστήματος αξιολόγησης- περιλαμβάνεται η ένταξη των πολιτών στα δωρεάν προγράμματα προληπτικής ιατρικής που διενεργεί το κράτος (δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη, πνεύμονα κ.λπ.).

Εισάγεται, δηλαδή, ένα σύστημα δεικτών απόδοσης που θα αξιολογεί τους Προσωπικούς Γιατρούς με βάση την πρόληψη, τη συμμετοχή του πληθυσμού σε προληπτικές δράσεις και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών τους.

3) Πρόσβαση στα νοσοκομεία:

Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» πως δεν θα εφαρμοστεί στην χώρα μας το σύστημα της απαγόρευσης πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία (Gate Keeping), το οποίο εφαρμόζεται σε χώρες του εξωτερικού. Τονίζεται πως η πρόσβαση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ παραμένει ελεύθερη, ανεξαρτήτως αν ο πολίτης έχει εγγραφεί σε Προσωπικό Γιατρό.

4) Ενσωμάτωση νέων γιατρών:

Αναμένεται να προστεθούν στο σύστημα περίπου 3.000 Παθολόγοι και Γενικοί Γιατροί, ενώ στην πρώτη φάση θα ενταχθούν και 100 Προσωπικοί Παιδίατροι.

Η αύξηση του αριθμού των γιατρών αναμένεται να προέλθει από τα νέα «γενναία» οικονομικά κίνητρα (40.000 ευρώ μικτά) που παρέχει το κράτος σε όσους νέους γιατρούς επιλέξουν το 2025 τις δυσεύρετες ειδικότητες της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, ή της Εσωτερικής Παθολογίας.

Κάλυψη παιδιών με Προσωπικούς Παιδίατρους:

Περίπου 530.000 παιδιά ηλικίας 0-16 ετών θα έχουν πρόσβαση σε Προσωπικό Παιδίατρο, παρέχοντας δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες. Ο αριθμός των παιδιάτρων θα αυξάνεται σταδιακά ώστε να καλυφθεί όλος ο παιδιατρικός πληθυσμός, αλλά και οι νεαροί ενήλικες.

Επιλογή γιατρού πλησίον κατοικίας:

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν Προσωπικό Γιατρό κοντά στον τόπο κατοικίας τους, μειώνοντας τα εμπόδια πρόσβασης σε πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτό θα είναι εφικτό και εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των Προσωπικών Γιατρών.

Εκπαίδευση αγροτικών γιατρών:

Οι Γιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου (Αγροτικοί) θα μπορούν να γίνουν Προσωπικοί Γιατροί μετά από εκπαίδευση, ενισχύοντας τις υπηρεσίες στις παραμεθόριες περιοχές. Τα 7 Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα θα διαθέτουν Σταθμούς Τηλεϊατρικής με 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας, προσφέροντας στους πολίτες παρακολούθηση και αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών 24 ώρες το 24ωρο, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαιτέρως το έργο των Προσωπικών Γιατρών υπαίθρου και την πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές.

Υποχρέωση εγγραφής έως την 1η Ιουνίου 2025:

Οι πολίτες έχουν προθεσμία να εγγραφούν στο σύστημα Προσωπικού Γιατρού έως την 1η Ιουνίου 2025, ενώ η εγγραφή θα γίνεται με βάση την εγγύτητα του γιατρού στην κατοικία του πολίτη, κάτι που δεν ίσχυε το προηγούμενο διάστημα.

9) Κατάργηση αντικινήτρων για μη εγγραφή:

Τα αντικίνητρα (ποινές) που είχαν ανακοινωθεί το 2022 για όσους πολίτες δεν εγγραφούν σε Προσωπικό Γιατρό έχουν πλέον καταργηθεί, αν και η εγγραφή παραμένει υποχρεωτική.

Αυτόματη εγγραφή μετά την 01/06/2025:

Μετά την 1η Ιουνίου 2025, όσοι πολίτες δεν έχουν επιλέξει τον Προσωπικό Γιατρό της αρεσκείας τους, θα εγγράφονται αυτόματα σε Προσωπικό Γιατρό πλησίον της περιοχής κατοικίας τους, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

Το νομοσχέδιο, που θα παραμείνει σε διαβούλευση έως τις 8 Οκτωβρίου, ενισχύει την προσέγγιση της πρόληψης στην ΠΦΥ και βελτιώνει την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες.

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το νέο νομοσχέδιο θα αλλάξει εντελώς τον υγειονομικό χάρτη της χώρας

Πρέπει να καλυφθεί και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας με δωρεάν και ποιοτικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η ενίσχυση της ΠΦΥ μέσω του Προσωπικού Γιατρού είναι καθοριστική για την καλύτερη φροντίδα των πολιτών και την πρόληψη νοσημάτων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δωρεάν πρόσβαση για 530.000 παιδιά σε Προσωπικό Παιδίατρο και τόνισε τη σπουδαιότητα της τηλεϊατρικής στα νέα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που θα καλύπτουν τις απομακρυσμένες περιοχές.

«Το νέο νομοσχέδιο εισάγει μία πολύ καινοτόμα ιδέα που πιστεύω ότι θα αλλάξει εντελώς τον υγειονομικό χάρτη», τόνισε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε τη σημασία του να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα χωρίς διακρίσεις. Υπογράμμισε ότι «κάθε πολίτης θα έχει τον Προσωπικό του Ιατρό, ο οποίος θα καθοδηγεί τη φροντίδα της υγείας του».

Το «φιλί της ζωής» στην πολύπαθη εδώ και δεκαετίες Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα, αναμένεται να δώσουν σχετικές διατάξεις που προβλέπουν επιπλέον οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς, αλλά και ένταξη των γιατρών Υπηρεσίας Υπαίθρου (Αγροτικών) μετά από ειδική εκπαίδευση.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Ολες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους εγγεγραμμένους πολίτες
Το έργο των Προσωπικών Γιατρών είναι η κλινική εξέταση, η διάγνωση, η συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων και η πρόληψη νοσημάτων (εγγραφή πολιτών σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου)
Η πρόσβαση στα νοσοκομεία θα είναι ελεύθερη
Αναμένεται να ενταχθούν επιπλέον 3.000 γιατροί στο σύστημα και περίπου 100 Προσωπικοί Παιδίατροι (σε πρώτη φάση)
Οι Προσωπικοί Παιδίατροι θα καλύψουν 530.000 παιδιά (0-16 ετών)
Οι πολίτες επιλέγουν γιατρό πλησίον του τόπου κατοικίας τους
Προσωπικοί γιατροί θα είναι και οι Γιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου (Αγροτικοί) μετά από εκπαίδευση
Ολοι οι πολίτες πρέπει να εγγραφούν στο σύστημα επιλέγοντας γιατρό έως την 1η Ιουνίου 2025
Δεν ισχύουν τα αντικίνητρα (ποινές) για όσους δεν εγγραφούν
Μετά την 1η/6/2025 το σύστημα εγγράφει αυτόματα σε γιατρό

Πόσοι γιατροί συμμετέχουν

Σύνολο: 3.545 παθολόγοι & γενικοί γιατροί

Γιατροί Κέντρων Υγείας και Πολυιατρείων ΕΣΥ: 2.214
Ιδιώτες γιατροί: 1.331

Αναμένεται να προστεθούν στο σύστημα:

περίπου 3.000 παθολόγοι & γενικοί γιατροί
περίπου 300 παιδίατροι (στην Α’ φάση)

Οι αριθμοί των πολιτών

Εγγεγραμμένοι πολίτες: 5.046.331 (56,9%)

Μη εγγεγραμμένοι πολίτες: 3.822.441 (43,1%)

Ηλιακή κατανομή εγγεγραμμένων πολιτών:

17 έως 49 ετών: 37,7%
50 έως 69 ετών: 36,1%
άνω των 70 ετών: 26,2%

Ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών:

Εγγεγραμμένοι: 77,8%
Μη εγγεγραμμένοι: 22,3%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025