Η Ελλάδα θα χρειαστεί 21 χρόνια από σήμερα για να μειώσει την ανεργία στα προ κρίσης επίπεδα, ανέφερε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν. Ο ίδιος εκτίμησε ότι για την επίτευξη του ίδιου στόχου η Ιταλία ια χρειαστεί 12 χρόνια, η Πορτογαλία μια δεκαετία και η Ισπανία.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Anders Aslund, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ έκανε λόγο για πρόοδο της ευρωζώνης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων αλλά και την αρχιτεκτονική της, ενώ τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα της νομισματικής ένωσης είναι ότι πρόκειται για μια οικονομική, αλλά όχι πολιτική ένωση.

Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε πως ενώ οι βραχυπρόθεσεμς προοπτικές της ευρωζώνης δεν είναι και τόσο κακές, στις μεσοπρόθεσμες υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις όπως η υψηλή διαρθρωτική ανεργία, ο χαμηλός πληθωρισμός, το υψηλό χρέος που σε αρκετές χώρες ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ και το χαμηλό επίπεδο επενδύσεων. Πηγή ανησυχίας για τον αξιωματούχο του Ταμείου αποτελεί και η πολιτική κατάσταση σε ορισμένες χώρες της ένωσης.

“Το βραχυπρόθεσμο outlook της ευρωζώνης δεν είναι και τόσο κακό. Έχουμε αναθεωρήσει ανοδικά την ανάπτυξη, η ανάκαμψη βρίσκεται σε τροχιά και προβλέπουμε ανάπτυξη 1,7% για την ευρωζώνη συνολικά φέτος, αλλά οι επιδόσεις για την κάθε χώρα χωριστά είναι πολύ διαφορετικές. Με την Γερμανία να ηγείται της ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ από την άλλη πλευρά η Ιταλία βρίσκεται μακριά από τα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόμσεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025