Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, εκτιμά ότι οι διαπραγματεύσεις της β αξιολόγησης θα διαρκέσουν έως τον Μάρτιο λόγω αδιεξόδου.
«Βρισκόμαστε σε πολιτικό αδιέξοδο όσον αφορά την Ελλάδα» παραδέχεται ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία σημαντική εξέλιξη έως τον Μάιο του επόμενου έτους.
Σχολιάζοντας το πρόσφατο άρθρο των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισημαίνει πως «ήρθε σε μία κακή χρονική συγκυρία». Στο επίμαχο άρθρο, οι Mορίς Όμπσφελντ και Πολ Τόμσεν ασκούν κριτική στην Ε.Ε. για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ ζητούν από την Ελλάδα τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος λειτουργώντας ως επικεφαλής του Eurogroup ζήτησε εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για τις εξαγγελίες Τσίπρα και μάλιστα τις χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια!
Ακόμη την ίδια ώρα που διαρέουν όλα αυτά έγγραφο που έρχεται στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα επί πολλά χρόνια
Το κείμενο κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, περιέχεται στο 3ο Μνημόνιο με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2016
Σύμφωνα με το έγγραφο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% όχι μόνο για το 2018 αλλά και για τα 10 επόμενα χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2028!
Όπως αποκαλύπτεται σε κείμενο της συμφωνίας συμμόρφωσης (compliance report) για την πρώτη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου με ημερομηνία 9 Ιουνίου 2015, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί και έχει συμφωνήσει τα εξής:
«Εις ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα αναμένεται να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016, 1,75% το 2017 και 3,5% το 2018. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα αναμένεται να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% για μια περίοδο 10 ετών, μετά την οποία θα αρχίσει να μειώνεται σταδιακά για να φτάσει στο 1,5% μέχρι το 2040».
Από το απόσπασμα αυτό, της σελίδας 14 στο compliance report του Ιουνίου του 2014 προκύπτει χωρίς καμιά αμφιβολία ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι η ελληνική οικονομία θα πιάνει το δυσθεώρητο πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα 10 χρόνια! Δηλαδή, οι κύριοι Τσακαλώτος και Τσίπρας έχουν αποδεχθεί την απαίτηση των Ευρωπαίων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2028 και τώρα προσπαθούν να υπαναχωρήσουν από τη δέσμευσή τους, τόνισε ο κ. Βρούτσης.