Έριξε την «βόμβα» ο Δένδιας- Έρχονται μεγάλες αλλαγές στην

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παραβρέθηκε σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων της 2024 Ε’ ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού – Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων στη Θήβα.

Όπως ανακοινώθηκε, τον υπουργό, τον οποίο συνόδευσε ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, υποδέχθηκε στο Υποστρατήγου Δημητρίου Ψαρρού ο διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σιρλαντζής.

Την ορκωμοσία τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών Παύλος.

Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν οι βουλευτές Ελευθέριος Κτιστάκης και Γεώργιος Μουλκιώτης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Λουκία Θεοδώρου, ο δήμαρχος Θηβαίων Γεώργιος Αναστασίου και ο διευθυντής ΓΕΣ/ΔΠΒ υποστράτηγος Ιωάννης Μουστάκης.

Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης, εκπρόσωποι των Συνδέσμων Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών της περιοχής και συγγενείς των νεοσυλλέκτων.

«Οι νέοι οπλίτες σήμερα έδωσαν τον συνταγματικά προβλεπόμενο όρκο πίστης και αφοσίωσης στην πατρίδα. Μια πράξη ατομικής ευθύνης έναντι της προάσπισης της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών, δηλαδή της προάσπισης της ελευθερίας της Ελλάδας» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Ν. Δένδιας.

«Θα ήθελα να πω ότι η θητεία δεν αποτελεί απλή υποχρέωση. Αποτελεί χρέος και τιμή» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι «Η υπηρεσία των πολιτών ως στρατιωτών στην πατρίδα είναι διαχρονική αξιακή επιλογή του Ελληνισμού. Και γι’ αυτό οι γονείς στεκόμαστε απέναντι στα παιδιά μας με υπερηφάνεια σήμερα. Κατανοώ την υπερηφάνεια, όπως κατανοώ και τις όποιες ανησυχίες σας».

«Η θητεία, δηλαδή η προσφορά χρόνου από τους νέους ανθρώπους στην πατρίδα τους, πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας της πατρίδας μας. Και, επίσης, να είναι χρήσιμη για τους νέους ανθρώπους» επισήμανε ο κ. Δένδιας.

«Γι’ αυτό προωθούμε σημαντικές αλλαγές, τόσο στη θητεία όσο και στην εφεδρεία. Η θητεία από αγγαρεία πρέπει να μετατραπεί σε μια θητεία με ουσία. Σε μια θητεία ευκαιρία και για την πατρίδα και για τον νεοσύλλεκτο. Ο οπλίτης θα μπορεί να αποκτά δεξιότητες χρήσιμες για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά χρήσιμες και για τον ίδιο» εξήγησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Αυτό συνιστά ευκαιρία για να έχουμε έναν άρτια εκπαιδευμένο οπλίτη, ο οποίος μάλιστα θα μπορεί αν ο ίδιος το επιλέξει, δηλαδή σε εθελοντική βάση, να μετακαλείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε τακτά χρονικά διαστήματα» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

«Στους επόμενους 24 μήνες, στο πλαίσιο της υλοποίησης της “Ατζέντας 2030” η στρατιωτική θητεία αλλάζει. Θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων αλλά και ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων» τόνισε και πρόσθεσε πως «Θα επικεντρωθούμε, καταρχήν, στην εντατική επιχειρησιακή εκπαίδευση, αλλά οι οπλίτες θα αποκτούν γνώσεις οι οποίες θα τους καθιστούν έτοιμους για τις σύγχρονες προκλήσεις. Με την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επιβίωση στο πλαίσιο των σύγχρονων επιχειρήσεων, αλλά και ειδικοτήτων πιστοποιημένων».

«Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι νέοι στον στρατό να είναι αντίστοιχες με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς» επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούμε περίπου 36 μήνες για να αλλάξουμε και την εφεδρεία και να μπορέσουμε να αρχίσουμε την υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών, ώστε τα άξια επαγγελματικά μας στελέχη να συμπληρώνονται και από άρτια εκπαιδευμένους οπλίτες» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Η ύπαρξη της πατρίδας στηρίχθηκε πάντα και στηρίζεται στη νέα γενιά των Ελλήνων. Και η θητεία και η εφεδρεία αποτελούν προϋπόθεση υπαρξιακή. Αποτελούν προϋπόθεση για να μπορέσουμε να υπερασπίσουμε τη χώρα αν απαιτηθεί. Ή για να σας το πω με δύο λέξεις: Αποτελούν απαραίτητη συνθήκη εθνικής ανεξάρτητης ύπαρξης» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025