Καυτή αναμένεται η ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, καθώς, όπως έγινε γνωστό μέσα από σημερινό έγγραφο, στο τραπέζι θα βρεθεί εκ νέου, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου ότι έχει ”κλείσει”, το ασφαλιστικό, αλλά και θέματα όπως ο προϋπολογισμός, η επιχειρηματικότητα και η εκπαίδευση.

Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο, ο πρόεδρος του Eurogroup συνδέει την δρομολόγηση του πρώτου σκέλους των παρεμβάσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους, αυτών που χαρακτηρίζονται ως άμεσης εφαρμογής, με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ενώ περιορίζει χρονικά την παραμονή των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα στην επόμενη αποστολή τους μεταξύ της 14ης και της 21ης Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη έκταση, εξάλλου, στο ίδιο έγγραφο δίνει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στα μέτρα για το χρέος, ενώ υπογραμμίζει ότι περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο προφίλ ωρίμανσης των δανείων του EFSF και ανάληψη δράσης για την διαχείριση του επιτοκιακού κινδύνου (risk management) από την πλευρά του ESM.

Όπως γίνεται, εξάλλου, γνωστό από την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα προβούν σε απολογισμό σχετικά με την κατάσταση της δεύτερης αξιολόγησης, ως μέρος του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής

Την ίδια στιγμη, στο Eurogroup οι υπουργοί θα κανουν μια γενική εκτίμηση της εξέλιξης της τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα και την πρόοδο σε τομείς, όπως η Δημόσια Διοίκηση, αλλά και η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη.

Τι λέει ο Ντάισελμπλουμ για τα μέτρα για το χρέος

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο επικεφαλής του Eurogroup, μετά την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων και την μείωση των οφειλών προς ιδιώτες ο ESM προχώρησε στην καταβολή των 2,8 δισ. ευρώ, με στόχο την επίσημη ολοκλήρωση της πρώτης επικαιροποίησης του προγράμματος.

Με αυτόν τον τρόπο, στην ουσία, δίνει το πράσινο φως για την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμών παρεμβάσεων στο χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 24ης Μαΐου”.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ, οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις “συνεπάγονται αναδιαμόρφωση του προφίλ ωρίμανσης του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF που απομένουν από το δεύτερο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα, αλλά και κάποιες αλλαγές, με στόχο τον του περιορισμού του επιτοκιακού κίνδυνου παρεμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων για ένα μέρος των δανείων του EFSF πέρα από ένα σημείο”.

Την ίδια “ο ESM εξακολουθεί να εργάζεται για τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου και εργάζεται σε μια πρόταση για τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των μέτρων αυτών”.

To ασφαλιστικό σε πρώτο πλάνο

Πάντως, αυτό που είναι ξεκάθαρο στο έγγραφο του επικεφαλής του Eurogroup είναι οι μεταρρυθμίσεις στους τομείς της κοινωνικής ασφάλισης και της αγοράς εργασίας, κάτι το οποίο με δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έχει αποκλείσει.

Την ίδια στιγμή, αναφέρεται ότι σημαντική μνεία στο Eurogroup θα γίνει και σε μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, του χρηματικοπιστωτικού τομέα, αλλά και της ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025