Ο ΕΦΚΑ θέτει περιορισμούς στην πρόωρη για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση, εφόσον δεν πληρούν το γενικό όριο ηλικίας, δηλαδή το 62ο έτος για μειωμένη σύνταξη και το 67ο για πλήρη, σύμφωνα με διευκρινιστικό έγγραφο που αποσκοπεί στη διαχείριση ανάλογων περιπτώσεων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Απογευματινή».

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του , το όριο ηλικίας που απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, είναι το όριο που ίσχυε στον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από την ένταξή του στον e-ΕΦΚΑ. Η εγκύκλιος αφορά όσους ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, δηλαδή τους λεγόμενους «νέους ασφαλισμένους».

Δείτε επίσης

«ΒΟΜΒΑ» από ΕΦΚΑ: ΤΕΛΟΣ οι πρόωρες συντάξεις;

Αυτή η προϋπόθεση επηρεάζει ασφαλισμένους που είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για σύνταξη στον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα στον οποίο εντάχθηκαν, είτε δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αιτήματα συνταξιοδότησης θα εξετάζονται με βάση τον φορέα στον οποίο πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος χρόνος ασφάλισης.

Σύμφωνα με την «Απογευματινή», αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο ηλικιακό όριο που προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα. Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις στον τελευταίο φορέα, δεν είναι δυνατή η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Επιπλέον, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι οι όροι συνταξιοδότησης λόγω γήρατος για όσους ασφαλίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 είναι εναρμονισμένοι σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, με εξαίρεση τους πρώην ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ (Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων) και στον τ. ΝΑΤ (Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο). Επομένως, το ηλικιακό όριο για τη διαβίβαση αιτήσεων συνταξιοδότησης για όσους ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων ορίζεται στο 62ο έτος της ηλικίας τους.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι νέοι ασφαλισμένοι που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, εκτός από τους ασφαλισμένους στον τ. ΟΓΑ και τ. ΝΑΤ, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος προκειμένου να διεκδικήσουν μειωμένη σύνταξη. Αντίστοιχα, το πλήρες όριο ηλικίας των 67 ετών ισχύει για την πλήρη συνταξιοδότηση.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι η παραπάνω ρύθμιση ισχύει για όσους έχουν πραγματοποιήσει ασφάλιση σε περισσότερους από έναν ασφαλιστικούς φορείς και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις θεμελίωσης σύνταξης στον τελευταίο φορέα ασφάλισης. Για αυτούς τους ασφαλισμένους, η αίτηση θα κρίνεται με βάση το φορέα όπου συγκεντρώνεται ο περισσότερος ασφαλιστικός χρόνος, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ηλικίας.

Στόχος της εγκυκλίου είναι να διασφαλιστεί η ενιαία αντιμετώπιση των αιτήσεων συνταξιοδότησης για ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση και να αποφευχθούν περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης, χωρίς τη συμπλήρωση του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας. Οι ασφαλισμένοι καλούνται να εξετάσουν προσεκτικά τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα τους, ώστε να μην προχωρήσουν σε άσκοπη υποβολή αιτήσεων που δεν πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Συνοψίζοντας, η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος το όριο ηλικίας που ίσχυε στον ασφαλιστικό φορέα πριν από την ένταξή του στον e-ΕΦΚΑ. Οι νέοι ασφαλισμένοι που εντάχθηκαν στο σύστημα μετά την 1/1/1993 καλούνται να συμμορφωθούν με τις προβλεπόμενες ηλικιακές προϋποθέσεις των 62 ετών για μειωμένη και 67 ετών για πλήρη σύνταξη. Οι εξαιρέσεις αφορούν μόνο τους ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ και τον πρώην ΝΑΤ, οι οποίοι έχουν διαφορετικές ηλικιακές προϋποθέσεις.

Η ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς καθορίζει το πλαίσιο εξέτασης των αιτήσεων για σύνταξη λόγω γήρατος με διαδοχική ασφάλιση, παρέχοντας σαφή κριτήρια για όσους βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και έχουν εργαστεί σε διαφορετικούς ασφαλιστικούς φορείς κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Δείτε επίσης