Η δικηγόρος της , Ασπασία Ταραχοπούλου μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την ψυχολογική κατάσταση της ανήλικης.

«Το παιδί δεν είναι καλή ψυχολογική κατάσταση, και αυτό είναι το φυσιολογικό. Επιτείνεται το γεγονός από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους που με την συμπεριφορά τους έχουν «βιάσει» το παιδί ξανά και ξανά, βρίσκονται συνεχώς έξω από το σπίτι του, έχει αποτέλεσμα να έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του. Έχουν εμφανιστεί και φωτογραφίες του παιδιού σε κάποιες εκπομπές. Είναι θέμα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας.

Για τα βίντεο της ανήλικης που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και για την δράση του κατηγορουμένου είπε πως, «δεν μπορώ να αποκαλύψω στοιχεία της δικογραφίας, δεν έχω δει αυτά τα βίντεο, δεν έχω προλάβει να διαβάσω ολόκληρη την δικογραφία. Δεν έχω ρωτήσει φυσικά για το τι γινόταν και τι όχι, το παιδί έχει μιλήσει με τους ανθρώπους που πρέπει. Η μητέρα του παιδιού πήγαινε στο κατάστημά του κατά καιρούς και έκανε μεροκάματα, του καθάριζε του τακτοποιούσε τα πράγματα. Δεν τη βοηθούσε, δούλευε η γυναίκα και πληρωνόταν. Υπάρχουν μηνύματα που είναι πιεστικά προς εκείνη για να φέρει το παιδί στο μαγαζί να τη βοηθήσει, να πάρει ένα χαρτζιλίκι».

«Η μητέρα δεν είχε διαπιστώσει την δράση του 53χρονου, του είχε εμπιστοσύνη. Υπάρχει πληροφορία, το έχω ακούσει και εγώ αυτό, ότι συγγενικό πρόσωπο ήθελε να χρηματίσει την μητέρα της για να μην το αποκαλύψει. Το παιδί δεν παρακολουθείται. Από τις 3 Σεπτεμβρίου που έχει γίνει η καταγγελία, δεν παρακολουθείται η 12χρονη. Είχαν εμφανιστεί κάποιοι κοινωνική υπηρεσία πριν από 10 μέρες στο σπίτι και μετά εξαφανίστηκαν», συμπλήρωσε.

Η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη, αναφέρθηκε στο γεγονός της έλλειψης ψυχολογικής βοήθειας στην ανήλικη.

«Είναι μία ιστορία που φοβάμαι ότι αντιπροσωπεύει πολλές άλλες ιστορίες που είναι κουκουλωμένες. Αρχικά όντως είναι μία γενναία πράξη της μητέρας να μην το καλύψει και να μην το κουκουλώσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παιδί που είναι συνολικά θύμα ενηλίκων. Όχι μόνο του κατηγορούμενου, άλλα και όλων αυτών που δέχονται αυτές τις υπηρεσίες. Όσον αφορά στο θέμα της εργασίας της 12χρονης, θα πρέπει να ελέγχονται οι όροι που συνάπτεται μία σχέση εργασίας. Θα πρέπει να πάρουμε ευθύνη μας στο κομμάτι της γονεϊκότητας. Πώς βλέπουμε το παιδί μας, ποια είναι η ευθύνη μας στο πώς μεγαλώνουμε ένα παιδί, εάν βλέπουμε ότι δυσκολευόμαστε δεν είναι κακό να ζητάμε την βοήθεια της πρόνοιας», ανέφερε αρχικά.

«Για την συγκεκριμένη υπόθεση δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα ακόμη. Ωστόσο εάν ένα παιδί που έχει δώσει τέτοια δείγματα, δηλαδή δεν συναναστρέφεται με τους συνομιλήκούς του, είναι απομονωμένο, είναι όλη την ώρα στο κινητό και δε γνωρίζουμε με ποιους μιλάει, έχει διαταραχές στον ύπνο του. Να είμαστε από κοντά στο παιδί μας να δούμε γιατί αλλάζει συμπεριφορά, έχει σημασία με ποιους όρους μεγαλώνει ένα παιδί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κανδαράκη.

«Το παιδί δεν δούλευε στο κατάστημα, το είχαν στείλει οι γονείς κάποιες φορές στο κατάστημα να κάνει κάποιες βοηθητικές δουλειές, να βάλει στα ράφια κάποια πράγματα για ένα χαρτζιλίκι, πήγαιναν και άλλα παιδιά της οικογένειας. Η μητέρα όταν πήγαινε το παιδί, έστελνε μαζί της και το μικρότερο αδερφάκι της, ένα αγοράκι το οποίο, ο 53χρονς φρόντιζε να διώχνει. Η οικογένεια έχει παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που σπουδάζουν», τόνισε η κ. Ταραχοπούλου για την οικογένεια της ανήλικης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025