Το 2018 ήταν μια ακόμη πλεονασματική χρονιά για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας, με το ισοζύγιο να υπολογίζεται ότι θα βγει θετικό κατά 11 δισ. ευρώ (έναντι 12,1 δισ. το 2017).
Για τα επόμενα χρόνια, ωστόσο, οι προβλέψεις δεν είναι εξίσου ρόδινες -τόσο εξαιτίας έκτακτων αναγκών που θα πρέπει να καλυφθούν όσο και λόγω της διαφαινόμενης επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), μέχρι το 2023 θα προκύψει «τρύπα» της τάξης των 100 δισ. ευρώ, εφόσον υλοποιηθούν όλα όσα έχουν εξαγγείλει τα διάφορα υπουργεία και έχει αποδεχθεί ο (σοσιαλδημοκράτης) υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς.
Περίπου τα δύο τρίτα του παραπάνω ποσού αφορούν την προβλεπόμενη αύξηση των κονδυλίων που προορίζονται για αναπτυξιακή βοήθεια, για τις ένοπλες δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους, καθώς και για την κάλυψη του κενού που θα αφήσει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Επειδή, μάλιστα, η οικονομική επιβράδυνση δεν θα επιτρέψει πλέον να καλύπτονται και, πολύ περισσότερο, να ξεπερνιόνται οι στόχοι των εσόδων, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αποδόσεων μέσω των επιτοκίων, οι ειδικοί προτείνουν να υπάρξει επανεξέταση του μείγματος της οικονομικής πολιτικής και το ενδεχόμενο να υπάρξει μείωση των δαπανών, αύξηση των φόρων ή ακόμη και ο νέος γύρος δανεισμού από τις διεθνείς αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι παρά την καλή γενικώς εικόνα της γερμανικής οικονομίας, τα τελευταία στοιχεία από το μέτωπο της βιομηχανικής παραγωγής, της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, αλλά και των εξαγωγών προκαλούν ανησυχία στο Βερολίνο.