Κλειστά κρατά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών τα χαρτιά του για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα σε μεσοπρόθεσμη βάση, παραπέμποντας στις αποφάσεις του Eurogroup της 26ης Μαΐου 2016.
Στο πλαίσιο ερωτήσεων που έγιναν σήμερα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με αφορμή δημοσίευμα της Handelsblatt που υποστήριζε ότι η Γερμανία θα δεχθεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εφόσον η Αθήνα νομοθετήσει τα πρόσθετα μέτρα, από την γερμανική κυβέρνηση ξεκαθαρίσθηκε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.
«Βασικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την στάση μας στο πρόγραμμα ελληνικής βοήθειας», είπε η Ουλρίκε Ντέμερ εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ερωτηθείσα εάν οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν νωρίτερα από ό, τι το 2018, η Ντέμερ επανέλαβε την απόφαση της ζώνης του ευρώ για «πιθανά» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους το 2018, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει του όρους διάσωσης της. Όπως διευκρίνισε, οι αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαΐου τόσο για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις όσο και για την ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους παραμένουν σε ισχύ.
Να υπογραμμιστεί πως το ΔΝΤ αποδέχεται την σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, ωστόσο απαιτεί από τους Ευρωπαίους η δέσμευσή τους για την αναγκαία ελάφρυνση του χρέους να είναι αρκετά αξιόπιστη.
Σε έκθεση του για τις αναδιαρθρώσεις χρέους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και υπογράφεται από τον Πόουλ Τόμσεν το ΔΝΤ ανέφερε τα εξής: «Η αξιοπιστία της δέσμευσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εξειδίκευση των όρων μείωσης του χρέους. Μια υπερβολικά αόριστη δέσμευση θα αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές υπονομεύοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας του προγράμματος. Επιπλέον, ενώ μπορούμε να συμφωνήσουμε στη σύνδεση της ελάφρυνση του χρέους με την επίτευξη ειδικών στόχων πολιτικής, οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί προκειμένου η στρατηγική του χρέους να παραμείνει αξιόπιστη», ανέφερε η σχετική έκθεση.
cnn