Η ανακοίνωση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών έχει ρίξει στο πένθος όλη τη Βρετανία

Το site  history συγκέντρωσε μια λίστα με οκτώ πληροφορίες που πιθανώς δεν γνωρίζαμε για την ζωή της μακροβιότερης μονάχη στην Ιστορία.

1. Δεν είχε διαβατήριο

Παρά το γεγονός ότι ήταν η πιο πολυταξιδεμένη αρχηγός κράτους στην ιστορία – σύμφωνα με πληροφορίες είχε επισκεφθεί 116 χώρες κατά τη διάρκεια της βασιλείας της – η Ελισάβετ δεν είχε διαβατήριο. Δεδομένου ότι όλα τα βρετανικά διαβατήρια εκδίδονται στο όνομα της βασίλισσας, η ίδια δεν χρειαζόταν διαβατήριο. Επίσης, δεν χρειαζόταν δίπλωμα οδήγησης, αν και είναι γνωστό ότι έκανε βόλτες με το Range Rover της στα διάφορα κτήματά της.

2. Έχει δύο διαφορετικά γενέθλια

Η Βρετανίδα μονάρχης γεννήθηκε ως Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαίρη της Υόρκης στις 21 Απριλίου 1926. Ωστόσο, κάθε χώρα της Κοινοπολιτείας γιορτάζει παραδοσιακά τα γενέθλιά της σε μια καθορισμένη ημέρα τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, πέφτει το πρώτο, δεύτερο ή τρίτο Σάββατο του Ιουνίου. Η Βρετανία γιορτάζει επίσημα τα γενέθλια της από το 1748, όταν η εκδήλωση συγχωνεύτηκε με την ετήσια τελετή και παρέλαση «Trooping the Colour». Η Ελισάβετ περνούσε τα γενέθλιά της απολαμβάνοντας ιδιωτικές εορταστικές εκδηλώσεις με την οικογένειά της.

3. Οδηγούσε φορτηγό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Μετά από μήνες ικεσίας προς τον πατέρα της να αφήσει την κληρονόμο του να συμμετάσχει, η Ελισάβετ -τότε 18χρονη πριγκίπισσα- εντάχθηκε στη Βοηθητική Εδαφική Υπηρεσία Γυναικών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γνωστή ως Second Subaltern Elizabeth Windsor, φόρεσε ένα ζευγάρι φόρμες και εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο ως μηχανικός και οδηγός στρατιωτικού φορτηγού. Η βασίλισσα παρέμεινε το μοναδικό θηλυκό μέλος της βασιλικής οικογένειας που έχει καταταγεί στις ένοπλες δυνάμεις.

4. Πλήρωσε το νυφικό της με κουπόνια τροφίμων

Επειδή έγινε κατά τη διάρκεια των μεταπολεμικών χρόνων ανάκαμψης, ο γάμος τους ήταν μια σχετικά διακριτική υπόθεση, τουλάχιστον σε σύγκριση με την πολυτελή γαμήλια τελετή του πρίγκιπα Καρόλου και της λαίδης Νταϊάνα Σπένσερ τον Ιούλιο του 1981. Με τα μέτρα λιτότητας να βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, η Ελισάβετ έπρεπε να μαζέψει κουπόνια τροφίμων για να αγοράσει το υλικό για το νυφικό της, ένα ιβουάρ σατέν φόρεμα που σχεδίασε ο Norman Hartnell και ήταν διακοσμημένο με 10.000 λευκά μαργαριτάρια.

5. Δεν πήρε το όνομα του συζύγου της

Ο πατέρας της Ελισάβετ, Γεώργιος ΣΤ’, γεννήθηκε στον Οίκο των Σαξών-Κόμπουργκ και Γκότα, αλλά κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το όνομα της οικογένειας άλλαξε σε Ουίνδσορ εν μέσω αντιγερμανικών αισθημάτων. Ομοίως, ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος εγκατέλειψε το γερμανικό επώνυμο του πατέρα του, Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg, και υιοθέτησε αυτό των παππούδων του από τη μητέρα του, Mountbatten, κατά τη διάρκεια του αρραβώνα τους.

Αλλά όταν η Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο, η μητέρα της και ο πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να εμποδίσουν τη βασίλισσα και τη γενιά της να γίνουν ο οίκος των Μάουντμπατεν. Τα κατάφεραν, αλλά αρκετά χρόνια αργότερα η Ελισάβετ διακήρυξε ότι ορισμένοι από τους απογόνους της θα φέρουν το όνομα Mountbatten-Windsor – πιθανώς σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τον οργισμένο σύζυγό της.

6. Έστειλε ένα e-mail το 1976

Στις 26 Μαρτίου 1976, η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε το πρώτο της ηλεκτρονικό μήνυμα, ενώ συμμετείχε σε μια επίδειξη τεχνολογίας δικτύων στο Royal Signals and Radar Establishment, μια ερευνητική εγκατάσταση στο Μάλβερν της Αγγλίας. Το μήνυμα μεταδόθηκε μέσω του ARPANET, του προδρόμου του σύγχρονου διαδικτύου. Θεωρείται ο πρώτος αρχηγός κράτους που χρησιμοποίησε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

7. Την πυροβόλησε ένας έφηβος

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού των γενεθλίων της στις 13 Ιουνίου 1981, ακούστηκαν πυροβολισμοί καθώς η Ελισάβετ ίππευε το άλογό της σε μια παρέλαση κοντά στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Ο Marcus Sarjeant, ένας 17χρονος που είχε ως είδωλο τους δολοφόνους του John F. Kennedy και του John Lennon, είχε ρίξει έξι άσφαιρες βολές προς την κατεύθυνση της βασίλισσας. Ο έφηβος, που ακινητοποιήθηκε γρήγορα από την αστυνομία, θα πέρασε τρία χρόνια σε ψυχιατρική φυλακή. Η Ελισάβετ, εν τω μεταξύ, απλώς ηρέμησε το τρομαγμένο άλογό της και συνέχισε την πομπή.

8. Μια φορά ξύπνησε και είδε να την παρακολουθεί κάποιος στην κρεβατοκάμαρά της

Στις 9 Ιουλίου 1982, ένας 31χρονος ψυχιατρικός ασθενής ονόματι Michael Fagan σκαρφάλωσε σε έναν αγωγό του παλατιού του Μπάκιγχαμ και μπήκε στα δωμάτια της Ελισάβετ. Η κοιμώμενη μονάρχης ξύπνησε και βρήκε έναν παράξενο άνδρα σκαρφαλωμένο στην άκρη του κρεβατιού της, που έσταζε αίμα από το σημείο όπου είχε κόψει το χέρι του ενώ περιπλανιόταν στους σκοτεινούς διαδρόμους του παλατιού.

Η Ελισάβετ, αρχικά μη μπορώντας να επικοινωνήσει με την αστυνομία, ενέπλεξε τον Φέιγκαν σε συζήτηση για τουλάχιστον 10 λεπτά, ακούγοντάς τον να κουβεντιάζει για τα προσωπικά του προβλήματα και τη σχέση του με τα τέσσερα παιδιά του. Τελικά, ένας υπηρέτης που ξύπνησε από τον ύπνο του άρπαξε τον φλύαρο εισβολέα. Αποδείχθηκε ότι ο Fagan, ο οποίος διατάχθηκε να περάσει έξι μήνες σε ψυχιατρική κλινική, είχε επίσης τρυπώσει στη βασιλική κατοικία εβδομάδες νωρίτερα, και εξαφανίστηκε παίρνοντας ένα μπουκάλι λευκό κρασί του πρίγκιπα Καρόλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025