: Tην Πέμπτη 6 Ιουλίου θα ανακοινωθούν, όπως όλα δείχνουν, οι βαθμολογίες για τα ειδικά μαθήματα που έδωσαν οι μαθητές στις Πανελλήνιες 2023 ενώ αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση για την ΕΒΕ και τους ΜΟ ανά πεδίο.  Στη συνέχεια οι υποψήφιοι με τις επιλογές των σχολών που θα τους αφήσει ανοιχτές το σύστημα ανάλογα με την ΕΒΕ της κάθε κατευθυνσης. Δείτε στο πρώτοι τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων.

Θυμίζουμε οτι η ΕΒΕ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο συντελεστής που έχει δηλώσει η κάθε σχολή ( από 0,8έως 1,2 ) . ΠΡΟΣΟΧΗ: για περιπτώσεις σχολών που είναι προσβάσιμες από κοινές κατευθύνσεις ισχύει η μικρότερη ελάχιστη βάση εισαγωγής, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής διπλού, παράλληλου Μηχανογραφικού και για τα Δημόσια ΙΕΚ.

: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από την ΕΒΕ

Με μικρές αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι διαμορφώνεται φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα «κόψει» την είσοδο στο 1/3 των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια και στο 50% από τα Επαγγελματικά Λύκεια. Πέρσι, από τις 68.000 θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν οι 61.000 θέσεις, με τα κενά να εντοπίζονται ακόμα και σε κεντρικά τμήματα της Αθήνας.

Το ipaidia.gr  θυμίζει οτι φέτος οι υποψήφιοι στο 2ο πεδίο ήταν σχεδόν 1000 λιγότεροι, γεγονός που σημαίνει την άνοδο της ΕΒΕ για το 2ο πεδίο κατά τουλάχιστον 0,50 σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές. Αυτό φυσικά θα σηματοδοτήσει και περαιτέρω μείωση του αριθμού των υποψηφίων και το επόμενο σχολικό έτος  καθώς οι (ακόμα) περισσότερες κενές θέσεις ειδικά στις υψηλές σχολές της Αθήνας όπου παραδοσιακά ο συντελεστής των σχολών είναι υψηλός στο 1,2, αλλά και της επαρχίας, αναμένεται να ενισύσει το φαινόμενο αυτό.

«Βλέπουμε για τρίτη χρονιά φέτος ένα μεγάλο ποσοστό των υποψηφίων να μένουν εκτός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενα παιδί με επιδόσεις κάτω του 9,3 αναμένεται να μην έχει πρόσβαση σε καμία σχολή από το 1ο, 2ο και 3ο Επιστημονικό Πεδίο», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο εκπαιδευτικός αναλυτής κ. Γιώργος Χατζητέγας.
«Το φαινόμενο που είδαμε πέρσι με κενές θέσεις ακόμα και σε κεντρικά τμήματα, θα επαναληφθεί και φέτος. Για παράδειγμα, τμήματα με μεσαίες επιδόσεις, όπως το Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου, έχει περισσότερες θέσεις σε σχέση με πέρσι, όμως δεν θα καλυφθούν, καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι που πέτυχαν επιδόσεις πάνω από το όριο της ΕΒΕ. Αυτό θα οδηγήσει το 1/3 των υποψηφίων από ΓΕΛ στο παράλληλο μηχανογραφικό, το οποίο παρέχει πρόσβαση στα Δημόσια ΙΕΚ», συνεχίζει.

Ο κ. Χατζητέγας αποδίδει και τις μεγάλες μετακινήσεις που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια μεταξύ των επιστημονικών πεδίων και επηρεάζουν άμεσα το χάρτη των βάσεων εισαγωγής στις συνέπειες της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. «Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο έχει εξελιχθεί στο πιο δημοφιλές με το 36% αυτών να διεκδικεί πλέον μια θέση στα τμήματά του. Αντίθετα, το 2ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο προσφέρει τις περισσότερες θέσεις έχει απομείνει με μόλις το 18% του συνόλου των υποψηφίων», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι στο 2ο επιστημονικό πεδίο η Ελάχιστη Βάση εισαγωγής είναι πάνω από 9 ενώ στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο κάτω από το 8,5, όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, κατά τα οποία ισχύει ο θεσμός της ΕΒΕ. Πρέπει να υπογραμμιστεί πάντως ότι μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, το φαινόμενο εισαγωγής υποψηφίων με πολύ χαμηλούς βαθμούς έχει εξαλειφθεί. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το 2020, ένα χρόνο πριν την εφαρμογή της, όταν η εισαγωγή σε τρία πανεπιστημιακά τμήματα γινόταν με βαθμούς κάτω από 1!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025