Βάσεις 2021: Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, την Παρασκευή 9 Ιουλίου αναμένεται η ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων 2021 από το υπουργείο Παιδείας – Άνοδος αναμένεται στις βάσεις 2021 των περιζήτητων σχολών
«Κατώφλι» οι βαθμολογίες κοντά στα 8.000 μόρια
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, κύριο χαρακτηριστικό των βάσεων εισαγωγής, αναμένεται ότι θα είναι η άνοδος στις περιζήτητες σχολές, λόγω του χαμηλού βαθμού δυσκολίας των θεμάτων και τις αντίστοιχες επιδόσεις των μαθητών στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, σε συνδυασμό με την καθιέρωση της Ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τη μείωση του αριθμού εισακτέων σε κεντρικά ΑΕΙ. Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν σχολές κυρίως στο 1ο και 4ο επιστημονικό πεδίο. «Κατώφλι» σε κάθε περίπτωση λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα είναι βαθμολογίες κοντά στα 8000 μόρια.
Ένα ακόμα στοιχείο της χρονιάς αυτής, είναι ότι ένα ποσοστό της τάξης του 15% δεν θα μπορέσει να καταθέσει μηχανογραφικό δελτίο
καθώς δεν αναμένεται να «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Αναμένονται πάντως οι βαθμολογίες και των ειδικών μαθημάτων περί τα τέλη του μήνα, προκειμένου οι υποψήφιοι να καταθέσουν μηχανογραφικό.
Ακόμα μία φετινή ιδιαιτερότητα είναι ότι εφέτος μπορούν να καταθέσουν δύο μηχανογραφικά, καθώς δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν και τμήματα των ΙΕΚ σε περίπτωση που επιθυμούν.
Τα στοιχεία από τη βαθμολόγηση των υποψηφίων σε συνάρτηση με τη σχετικά μικρή δυσκολία των θεμάτων, δείχνουν ανοδική πορεία των βάσεων και παράλληλα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες θέσεις σε περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως σε σχολές χαμηλής ζήτησης, θα παραμείνουν εφέτος κενές λόγω του ότι για να εισέλθει ένας υποψήφιος θα απαιτείται να έχει γράψει τουλάχιστον 8, δηλαδή να συγκεντρώνει περίπου 8000 μόρια, όταν μέχρι πέρυσι αρκούσε να μπει ακόμα και με βαθμολογίες 2 και 3.
Συντελεστές Βαρύτητας
Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από φέτος και εφεξής, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής: Ο βαθμός δύο μαθημάτων βαρύτητας θα πολλαπλασιάζεται με 1,3 και με 0,7 αντίστοιχα. Τα μαθήματα είναι τα ίδια με αυτά του 2019. Δηλαδή ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο σχολών, Αρχαία (1,3), Ιστορία (0,7), Μαθηματικά (1,3), Φυσική (0,7), Βιολογία (1,3), Χημεία (0,7), Μαθηματικά (1,3) και Οικονομία (0,7).