: Ανακοινώθηκαν οι για φέτος – Όπως δείχνουν τα στοιχεία, «κόβονται» θέσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να ενισχυθούν τα Περιφερειακά Ιδρύματα

Πώς θα κινηθούν οι

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, στις 77.415 ανέρχεται εφέτος ο στα . Έτσι, έχουμε 555  λιγότερες θέσεις που σε συνδυασμό με την καθιέρωση της , αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση στις .

Όπως λένε οι ειδικοί αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για μία θέση στις περιζήτητες σχολές στα κεντρικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα. Η αλλαγή από την περσινή χρονιά είναι ότι η καθιέρωση της δεν θα επιτρέπει την εισαγωγή με βαθμολογίες 2, 3 και 4 , όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο υποψήφιος που λαμβάνει βαθμολογία χαμηλότερη από την η οποία προκύπτει από το συντελεστή που όρισαν τα πανεπιστήμια και από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο, δεν θα αποκτά τη φοιτητική ιδιότητα. Το σύστημα που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά εφέτος έχει στόχο την άνοδο του ακαδημαικού επιπέδου των φοιτητών.

Πανελλήνιες 2021: Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις συμμετοχής - Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν φέτος

Οι που επηρεάζονται από τη μείωση του αριθμού εισακτέων, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες θέσεων αφορούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τη Νομική Αθηνών, τα Παιδαγωγικά τμήματα και τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη , το Μαθηματικό Αθήνας και Θεσσαλονίκης , το Φυσικό Αθηνών. Αντιστοίχως αυξάνεται ο αριθμός εισακτέων σε σχολές του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης , Δυτικής Μακεδονίας Αιγαίου κ.λ.π. Αντίθετα οι Ιατρικές σχολές δεν επηρεάζονται, με την Ιατρική Αθηνών να έχει 165 θέσεις εισακτέων, όπως και πέρυσι, όπως και οι φιλοσοφικές σχολές που δεν έχουν μεγάλες αυξομειώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μετακίνησης θέσεων είναι η Νομική Σχολή. Από την Νομική Σχολή Αθηνών «χάνονται» 35 θέσεις σε σχέση με πέρυσι την ώρα που 30 θέσεις εισακτέων «πάνε» στη Νομική Κομοτηνής.

Αύξηση στις

Οι στρατιωτικές σχολές ενισχύονται με περισσότερους από 500 επιπλέον εισακτέους σε σχέση με πέρυσι. Ειδικότερα η στη σχολή Ευελπίδων υπάρχουν 369 εισακτέοι από 170 πέρυσι ενώ η Σχολή Ικάρων έχει 150 εισακτέους από 65 πέρυσι. Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) έχει 265 εισακτέους από 195 πέρυσι.

Διπλής κατεύθυνσης

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι θα ακολουθήσουν την πορεία του ασανσέρ. Σε ανοδική τάση αναμένεται να κινηθούν οι στις λεγόμενες υψηλόβαθμες σχολές, καθώς όπου υπάρχουν λιγότερες θέσεις αυξάνεται ο ανταγωνισμός . Αντίθετα στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας η πορεία αναμένεται αν είναι πτωτική καθώς αυξάνονται οι θέσεις ενώ βασικό κριτήριο θα είναι η ζήτηση.

Στην ουσία, διοχετεύεται αριθμός υποψηφίων σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια, προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλος αριθμός κενών θέσεων λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θα οδηγήσει και στην κατάργηση τμημάτων, τα οποία δεν θα συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις φοιτητών. Τέσσερα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, που προέρχονται από τα «πανεπιστημιοποιημένα» ΤΕΙ δεν θα δεχτούν εισακτέους. Πρόκειται για το Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Επιστήμης Βιοσυστημάτων στο Μεσολόγγι, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προιόντων στο Αγρίνιο και Μουσειολογίας στον Πύργο.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα έγινε με βάση τα εξής κυρίως κριτήρια:

1) Τις εισηγήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για τον αριθμό των εισακτέων, υπό το πρίσμα και του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου των μετεγγραφών.

2) Τη στήριξη τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), με αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

3) Τη βελτίωση της σύνδεσης της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με την αύξηση εισακτέων σε Τμήματα με αναμενόμενη αύξηση της απορρόφησης των αποφοίτων τους, όπως π.χ. στα Τμήματα Επιστημών Αγωγής στην Πρώιμη και Παιδική Ηλικία, στα Τμήματα Νηπιαγωγών, στα τμήματα Πληροφορικής, στην Κτηνιατρική.

4) Τη βελτίωση της αντιστοίχισης εισακτέων και προσωπικού των Τμημάτων.

5) Την πρόταση αναδιάρθρωσης του Πανεπιστημίου Πατρών και τη σχετική εισήγηση της ΕΘΑΑΕ, οι οποίες υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας που είναι εν εξελίξει – και των ίδιων των Ιδρυμάτων, όπως η προκείμενη – για εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη.

Παράλληλα, ανακοινώνονται οι συντελεστές που όρισε το κάθε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για κάθε Τμήμα/Σχολή του, βάσει των οποίων θα προκύψει η (ΕΒΕ).

Υπενθυμίζεται ότι για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση. Η διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο. Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Με τον Νόμο 4777/2021, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θεσπίστηκε:

• για τη διασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων της επιτυχούς φοίτησης και της έγκαιρης ολοκλήρωσης των σπουδών,
• για τη θωράκιση του κύρους των Πανεπιστημιακών σπουδών,
• για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ και της δυνατότητας κάθε τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται αποφασιστικός ρόλος των ΑΕΙ στην εισαγωγή των φοιτητών,
• για την ορθολογικότερη κατανομή και χρήση των πόρων του κάθε ΑΕΙ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025