: Η πρώτη του εκπαιδευτικού, Γιώργου Χατζητέγα, μετά την ανακοίνωση των των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2021 είναι πως «άνοδο στις των υποψηφίων για τις χαμηλές και μεσαίες σχολές, ενώ στις περιζήτητες σχολές κινούνται στα περσινά επίπεδα».

Την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένονται τα συγκριτικά . Συνεπώς δεν μπορεί να μπορεί να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση για το πού θα κινηθούν οι ανά σχολή ή επιστημονικό πεδίο, εξηγεί στο CNN Greece ο κ. Χατζητέγας.

Παρ’ όλο που η γενικότερη αίσθηση είναι ότι φέτος οι βαθμολογίες κυμαίνονται σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με την περσινή χρονιά, λόγω της εφαρμογής της (ΕΒΕ), εκτιμάται  ότι αρκετοί θα είναι οι υποψήφιοι που θα μείνουν εκτός σχολών, καθώς επίσης και οι κενές θέσεις στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο ανώτατος και κατώτατος συντελεστής της ορίζεται από τα πανεπιστήμια και σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο, κάποιο ίδρυμα εισαγωγής δεν καθορίζει τον συντελεστή της ΕΒΕ, ο καθορισμός του γίνεται με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.

Έτσι η αγωνία για το πόσοι θα μείνουν εκτός σχολών και με πόσα μόρια συνεχίζεται για τους υποψηφίους, ενώ μία καλύτερη εικόνα θα υπάρχει όταν δοθούν στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία.


Δύο φέτος

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, δίνεται για πρώτη φορά φέτος, η δυνατότητα για υποβολή δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

«Μέλημα της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ είναι οι νέοι να έχουν επιλογές, να έχουν εναλλακτικές και να ακολουθούν εκπαιδευτικές διαδρομές, που υπηρετούν τις κλίσεις, τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους. Επίσης, προβλέφθηκαν οι προϋποθέσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση των δομών αυτών και την καλύτερη σύνδεσή τους με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το υπουργείο.