: Σημαντική πτώση στις βάσεις σε Ιατρικές – Πολυτεχνικές Σχολές, οριακές αυξομειώσεις σε Νομικές και Οικονομικές Σχολές, εκτίναξη των Παιδαγωγικών

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τις συνέργειες μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε πολλές περιοχές της χώρας, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα κρατήσουν οι υποψήφιοι συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό τους όχι μόνο απέναντι στο νέο αλλά και απέναντι στα ΤΕΙ της Περιφέρειας.

Θα είναι άραγε δελεαστικό ή αποτρεπτικό το γεγονός ότι πολλά ΤΕΙ δεν θα υπάρχουν στο μέλλον και ότι στη θέση τους θα ιδρυθούν νέα πανεπιστημιακά Τμήματα; Όπως έγινε γνωστό, τα νέα πανεπιστήμια θα δίνουν τη δυνατότητα στους αποφοίτους των υπό ενσωμάτωση ΤΕΙ να επιλέξουν συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων για την απόκτηση πτυχίου ΑΕΙ.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι φοιτητές των ΤΕΙ θα ολοκληρώνουν κανονικά τις σπουδές τους, είτε θελήσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους είτε όχι.

Οι αναμένεται να ανακοινωθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, με τις πρώτες εκτιμήσεις που απορρέουν από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων να κάνουν λόγο για πτώση των βάσεων στις περισσότερες σχολές, κυρίως των Ιατρικών, των Πολυτεχνικών και γενικά των Θετικών / Τεχνολογικών Επιστημών. Στον αντίποδα, μικρή άνοδος αναμένεται στις Οικονομικές Σχολές και Σχολές Πληροφορικής, κυρίως στα κεντρικά Τμήματα, ενώ οριακές θα είναι αυξομειώσεις στις Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το τους έως τις 16 Ιουλίου, με την ημερομηνία να είναι καταληκτική.


1ο πεδίο
Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών επιστημών

Στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι αναμένεται να κινηθούν οι σημειώνοντας οριακές αυξομειώσεις. Οι υποψήφιοι είχαν καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις στα Αρχαία και κυρίως τα Λατινικά, ενώ σημαντικά χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις τους στο μάθημα της Ιστορίας (8,75% έγραψε πάνω από 18 σε σχέση με 12,34% πέρυσι), ενώ οριακά χαμηλότερες ήταν στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Οι επιδόσεις σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εισακτέων θα οδηγήσουν σε οριακές αυξομειώσεις, με μικρή ενδεχομένως άνοδο κυρίως στα χαμηλόβαθμα τμήματα.

2ο πεδίο
Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

«Κλειδί» για την πτώση των βάσεων αποδεικνύεται φέτος το μάθημα της Φυσικής καθώς οι βαθμολογίες των υποψηφίων ήταν ιδιαίτερα χαμηλές (το 39,7% έγραψε κάτω από τη βάση σε σχέση με 27,9% πέρυσι). Στα Μαθηματικά οι βαθμολογικές επιδόσεις δεν έχουν πάντως σημαντικές διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Οι αναμένεται να κινηθούν προς τα κάτω και με δεδομένο ότι οι θέσεις είναι περισσότερες από τους υποψηφίους αναμένονται χαμηλές κυρίως στα περιφερειακά ΤΕΙ.

3ο πεδίο
Επιστήμες Υγείας και Ζωής

Μετά από πολλά χρόνια αναμένεται σημαντική πτώση των ζκυρίως στις υψηλόβαθμες σχολές της Ιατρικής, με το δεδομένο ότι φέτος οι άριστοι ήταν λιγότεροι στα μαθήματα της Βιολογίας, της Χημείας και της Φυσικής. Ειδικά στα περιφερειακά Τμήματα η πτώση των βάσεων μπορεί να φτάσει έως και τα 300 μόρια. Στα Ιδρύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης η πτώση αναμένεται ωστόσο μικρότερη καθώς δεν φαίνεται να σπάει το όριο των 19.000 μορίων.

4ο πεδίο
Οικονομίας και Πληροφορικής

Εικόνα σταθερότητας με οριακές τάσεις ανόδου αναμένεται να καταγραφεί κυρίως στα κεντρικά Τμήματα. Η αύξηση των άριστων επιδόσεων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες επιδόσεις που καταγράφηκαν στα μάθημα της Ανάπτυξης Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, θα οδηγήσει σε οριακές αυξομειώσεις.

Παιδαγωγικά

Εκτίναξη των αναμένεται στις Παιδαγωγικές Σχολές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν έτσι κι αλλιώς υψηλή ζήτηση παρά τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας. Ειδικότερα φέτος η άνοδος αναμένεται να υπερβεί έως και τα 2.000 μόρια στα περιφερειακά Τμήματα, μιας και οι υποψήφιοι είχαν τη δυνατότητα να στοχεύσουν στα Παιδαγωγικά χωρίς την εξέταση επιπρόσθετου μαθήματος.

Νέο σύστημα εισαγωγής

Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο σύστημα εισαγωγής, το οποίο θα ανακοινωθεί στο τέλος του μήνα, βρίσκονται μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Ο χρόνος για την ανακοίνωση των αλλαγών είναι άλλωστε πιεστικός καθώς αυτές θα αφορούν τους μαθητές που θα πάρουν απολυτήριο Λυκείου τον Ιούνιο του 2020. Όπως γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, οι Πανελλαδικές καταργούνται ωστόσο δεν καταργούνται, οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, το νέο σύστημα εισαγωγής «θα είναι δομημένο γύρω από το ποια θα είναι η Γ΄ Λυκείου», επισημαίνοντας πως «το αντίβαρο στο σημερινό σύστημα θα είναι το απολυτήριο. Και με εξετάσεις, με παρουσία, με εργασίες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025