Την πρότασή του για τη δημιουργία μιας υπηρεσίας περιφρούρησης του πανεπιστημιακού ασύλου σε ρόλο πανεπιστημιακής αστυνομίας με στόχο την περιφρούρηση της πανεπιστημιακής περιουσίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας επανέλαβε, μιλώντας από του βήματος της Βουλής κατά τη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
«Αν δεν δημιουργηθεί μια τέτοια υπηρεσία, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο με ασφάλεια και πόρους, ώστε οι συμμετέχοντες στην πανεπιστημιακή διαδικασία να μπορούν να σκέφτονται καλά και επικίνδυνα. Από κει ξεκινά η πραγματική γνώση».
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας υπερκράτους και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της κ. Θάτσερ για την οποία είπε ότι στην προσπάθειά της να υποστηρίξει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που επιχειρούσε «έπρεπε να συγκεντρώσει εξουσίες και να δημιουργήσει ένα προσωπικό υπερκράτος στο όνομα της συρρίκνωσης του κράτους. Αυτό ξεκίνησε», είπε, «από την τοπική αυτοδιοίκηση όπου με στόχο την υπέρβαση των κοινωνικών αντιστάσεων εκατοντάδες διατάγματα την οδήγησαν στο να παραχωρήσει υπερεξουσία στα χέρια δημάρχων που ήλεγχε και στην κατάργηση δήμων που δεν ήλεγχε».
«Είμαστε ταγμένοι στην απλή αναλογική», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε «δεν διανοείται δημοκράτης αναδρομική εφαρμογή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι ένα συμβόλαιο μεταξύ των αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και του λαού και πρέπει να παραμείνει έτσι μέχρι τις επόμενες εκλογές. Από τις επόμενες η εκλογή του δημάρχου να γίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο στην αρχή της αναλογικότητας.