Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις τιμές της , την ώρα που η χώρα έχει χαμηλές θερμοκρασίες και τα νοικοκυριά έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

Στα ύψη οι τιμές

Η ουκρανική κρίση αλλά και η ανησυχία για αύξηση επιτοκίων από τη FED φαίνεται να πυροδοτούν μια μεγάλη αύξηση στις τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του . Στις τιμές της ενέργειας καταγράφεται μέρα με τη μέρα σοβαρή κλιμάκωση, παρά τις προσπάθειες της Κομισιόν και των παραγόντων της αγοράς να διασφαλίσουν με όλους τους εναλλακτικούς τρόπους και προμηθευτές την ομαλή τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς.

Tην ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης για την 13η αξιολόγηση, για το κοστολόγιο με τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών σε και φυσικό αέριο, καθώς στόχος είναι να συνεχιστούν και τον Φεβρουάριο σε πρώτη φάση, προκειμένου να υπολογιστούν οι επιβαρύνσεις στο έλλειμμα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο, γιατί προκαλείται πρόσθετη επιβάρυνση όλης της εθνικής οικονομίας. Όπως έχει τονίσει άλλωστε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται το φυσικό αέριο, είναι 600 εκατομμύρια ευρώ η επιβάρυνση στην εθνική οικονομία. Όσο θα επιμένουν οι υψηλές τιμές της ενέργειας, τόσο περισσότερο θα αποδυναμώνεται το ΑΕΠ της χώρας.

Στην κυβέρνηση αλλά και στην αγορά εκτιμούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και το επόμενο χρονικό διάστημα οι τιμές θα αυξηθούν περαιτέρω. Τις τελευταίες δύο ημέρες η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας κάνει καθημερινά άλματα. Από τα 211 ευρώ ανά μεγαβατώρα έφτασε τα 280 ευρώ και σήμερα διαμορφώνεται στα 293,79  σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το πλέον έχει ξεπεράσει τα 1,20 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά σε ό,τι αφορά τη μέση τιμή, ενώ εκτιμάται ότι οδεύει προς τα 1,25 ευρώ το λίτρο με βάση τη δυναμική ανόδου που επιδεικνύουν οι διεθνείς τιμές. Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές διαμορφώνονται πάνω από τα 83 δολάρια το βαρέλι για τα συμβόλαια Μαρτίου. Η τιμή του brent αυξάνεται κατά 0,63%, στα 85,97 δολάρια το βαρέλι.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, πραγματοποίησε τη Δευτέρα μεγάλη άνοδο 20% στην Ευρώπη, υπό τον φόβο πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των άσχημων καιρικών συνθηκών. Το συμβόλαιο TTF βρίσκονταν κοντά στα 90 ευρώ, ενώ η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 είναι στα 85 ευρώ ανά τόνο. Χθες κατεγράφη μια μικρή μείωση λόγω της αύξησης των προμηθειών από τη Ρωσία. Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Ουκρανία, αφού μια πιθανή ρωσική εισβολή θα είχε μεγάλες επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 14,8%, το 40,1%, τα υδροηλεκτρικά 6,5%, οι εισαγωγές 14,3% και οι ανανεώσιμες πηγές 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025