Συνέντευξη της βουλευτού Ιωαννίνων και αναπλ. τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων για την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία και το αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό vertigo του , το οποίο στρέφεται απέναντι στη νέα γενιά.

«Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει να διαχειριστεί την πανδημία» τόνισε η Μερόπη , σημειώνοντας πως μετά από 4 μήνες παρατεταμένου λοκ-ντάουν, η χώρα μπήκε στο «βαθύ κόκκινο» με νέα έξαρση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξή της στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων, σημείωσε ότι:

«αντί για ουσιαστικά μέτρα, η κυβέρνηση προχωρά στην απαγόρευση των μετακινήσεων που είχαν απελευθερωθεί για να μαζευτεί το φιάσκο της ποδηλατάδας Μητσοτάκη στην Πάρνηθα. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τις δομές κοινωνικής πρόνοιας και τα ΜΜΜ. Αντίθετα, επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Το μόνο που γίνεται είναι καταγραφή κρουσμάτων, χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση: για το λόγο αυτό μια περιοχή από “πράσινη” περνά ξαφνικά στο “βαθύ κόκκινο”».

Υπογράμμισε ακόμα πως ενώ το ΕΣΥ έχει υπερβεί τα όρια του, η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις ιδιωτικές δομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Έτσι ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος αποζημιώνεται αδρά από το υπουργείο Υγείας, παραμένει “covidfree και το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας και μόνο νόσου.

Όσον αφορά την κυβερνητικό αφήγημα περί «ατομικής ευθύνης», η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε πως:

«δεν μπορούμε να μιλάμε για την ατομική ευθύνη των πολιτών μετά από ένα χρόνο πανδημίας και όταν η κυβέρνηση έχει δώσει πολλαπλά αρνητικά δείγματα γραφής, όπως το κορονογλέντι του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ακόμα, οι εμβολιασμοί καταγράφουν σημαντικότατες καθυστερήσεις και δεν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένες ευάλωτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται παραβιάσεις στη σειρά από κυβερνητικά στελέχη, συγγενείς και φίλους. Όλα αυτά αποτελούν αρνητικό παράδειγμα και προκαλούν τους πολίτες, οι οποίοι πλέον αντιλαμβάνονται πως το κράτος δεν είναι επιτελικό αλλά βαθιά μεροληπτικό.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις απευθείας αναθέσεις ύψους 700.000 ευρώ της , η Μερόπη Τζούφη έκανε λόγο για «όργιο εξυπηρετήσεων χωρίς λογοδοσία» και κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας για συστηματική άρνηση να απαντήσει στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παρόμοια χαρακτήρισε ως εμπαιγμό και διοικητική ανικανότητα την διαρκή αναβολή του προγράμματος παροχής tablets στους μαθητές ώστε να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση, τονίζοντας πως πρακτικά ο εξοπλισμός θα διανεμηθεί μετά το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Στο ίδιο μήκος, σημείωσε πως με ευθύνη της κυβέρνησης σταμάτησαν τα «» και υπενθύμισε πως παρά την επιτυχή υλοποίησή του, η ΝΔ το λοιδορούσε διαχρονικά και το χαρακτήριζε «συσσίτιο».

Ειδική αναφορά έκανε στην πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία αρνήθηκε την επέμβαση της Αστυνομίας με αφορμή ειρηνικές κινητοποιήσεις φοιτητών. «Η στάση και οι αποφάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδηλώνουν ήθος και υπευθυνότητα. Παρά τα μεταμεσονύχτια τηλέφωνα και τις πιέσεις της υπουργού Παιδείας προς τον πρύτανη ώστε να υπάρξει αστυνομική επιχείρηση, το Πανεπιστήμιο απέφυγε την επανάληψη νέων δραματικών και αιματηρών επεισοδίων, όπως αυτά που σημειώθηκαν πρόσφατα στο ΑΠΘ.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φοιτητών που διαμαρτύρονται ενάντια στον πρόσφατο  «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη» και ζητούν μέτρα ώστε να επαναλειτουργήσουν τα ΑΕΙ, να πραγματοποιηθούν οι κλινικές και τα εργαστήρια ώστε να μη χαθεί η χρονιά. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει τα πανεπιστήμια να μη λειτουργήσουν φέτος ώστε να προλάβει να προσλάβει τους 1.030 ειδικούς φρουρούς, να στελεχώσει την πανεπιστημιακή αστυνομία και να εγκαταστήσει συστήματα παρακολούθησης εντός των ΑΕΙ χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τέλος, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για μεθοδευμένο σχέδιο της κυβέρνησης να σπρώξει τη νέα γενιά στο περιθώριο, αναφερόμενη στην απαξίωση και την αναδρομική εφαρμογή της στα πτυχία των σπουδαστών των του ΟΑΕΔ, όπως επίσης και στην πρόσφατη θέσπιση της  στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα στερήσει από 20.000 υποψήφιους μαθητές την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025