«Έρχεται να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση απλήρωτης υπερεργασίας εκ μέρους των εργαζομένων για να ωφεληθούν τα μεγάλα και πολύ μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει για αυτό το νομοσχέδιο είναι η απόσυρσή του και για αυτό θα παλέψουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή», αναφέρει ο .

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, είπε ότι «η πρόταση της κυβέρνησης, σε συντριπτικό ποσοστό, κατευθύνει τους πόρους σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ενώ περιλαμβάνει ελαστικοποίηση της εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης».

Ανέφερε πως «αντίθετα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται στρατηγικά σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, μιλά για την ανάγκη διάχυσης των πόρων -σε ό,τι αφορά για παράδειγμα την πράσινη μετάβαση ή την ψηφιακή μετάβαση- στο σύνολο των παραγωγικών φορέων και των παραγωγικών τάξεων, έτσι ώστε τα οφέλη να μην αφορούν μόνο την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας αλλά το σύνολο της κοινωνίας».

Όσον αφορά στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα παρακολουθεί τη διάθεση των πόρων του σημείωσε ότι «οι πόροι του Ταμείου δεν αφορούν την τρέχουσα κυβερνητική θητεία αλλά μια πολύ ευρύτερη χρονική περίοδο» και «συνεπώς χρειάζεται σοβαρή πολιτική και κοινοβουλευτική διαβούλευση για τον τρόπο αξιοποίησής τους».

Κατηγόρησε τη ΝΔ για «πλήρη αδιαφάνεια και πλήρες σκοτάδι» στον τρόπο με τον οποίο συγκρότησε το δικό της σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να δεσμεύσει τους πόρους στην κατεύθυνση ενός σχεδίου, το οποίο δεν διαβουλεύτηκε με κανέναν, ούτε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε από τους κοινωνικούς εταίρους». Οπότε, τόνισε, «η λειτουργία μίας επιτροπής στη Βουλή πάνω σε αυτό το πεδίο θα συμβάλλει στο να υπάρχει ένας έλεγχος γύρω από τον τρόπο διάθεσης αυτών των πόρων».

Αναφερθείς στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τα εργασιακά, ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για «σάρωση των εργατικών δικαιωμάτων και ισοπέδωση μισθών και συνθηκών εργασίας προς όφελος των εργοδοτών».

Συγκεκριμένα, είπε ότι «το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το 8ωρο, νομιμοποιεί το 10ωρο καθιερώνοντας απλήρωτες υπερωρίες, αυξάνει τον χρόνο των υπερωριών από 120 σε 150 ώρες τον χρόνο, και ειδικά στη βιομηχανία από 96 ώρες που είναι σήμερα σε 150». «Έρχεται να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση απλήρωτης υπερεργασίας εκ μέρους των εργαζομένων για να ωφεληθούν τα μεγάλα και πολύ μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». επισήμανε, υπογραμμίζοντας ότι «ο μοναδικός δρόμος που υπάρχει για αυτό το νομοσχέδιο είναι η απόσυρσή του και για αυτό θα παλέψουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή».

Ως προς το μέτωπο της πανδημίας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «η χώρα παραμένει αθωράκιστη υγειονομικά σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ, το οποίο βρίσκεται περίπου στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν έναν χρόνο πριν, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση των ΜΕΘ, χωρίς να έχουν γίνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς αύξηση των αποδοχών του προσωπικού, αλλά και σε ό,τι αφορά την πορεία του εμβολιασμού, καθώς τα συγκριτικά στοιχεία με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι είμαστε αρκετά χαμηλά».

Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή «στα νησιά η διαδικασία του προχωρά πολύ αργά». Σχολίασε πως «τρεις μήνες μετά την προαναγγελία της από τον κ. Μητσοτάκη -στο διαβόητο πια ταξίδι του στην Ικαρία με το κορωνογλέντι- η διαδικασία δεν προχώρησε ουσιαστικά και σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να ξανα-αναγγείλει την έναρξη της εκστρατείας για τον εμβολιασμό στα νησιά, δύο μέρες μετά το άνοιγμα του τουρισμού». «Αυτό δεν συνιστά στρατηγικό σχέδιο, αλλά επικοινωνιακή διαχείριση μιας αδιανόητης στρατηγικής αποτυχίας της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Τέλος ο κ. Τζνακόπουλος τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων, προκειμένου να υποστηριχθεί κατάλληλα το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025