Tι λέει ο καθηγητής, Νίκος Τζανάκης  για την εμφάνιση των κρουσμάτων , αλλά και το εάν αυτά συνδέονται με τον κορωνοϊό

Όπως είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην τηλεόραση του Mega «οι ιογενείς ηπατίτιδες οφείλονται σε 5 ιούς, μερικοί από τους οποίους μεταδίδονται είτε ιογενώς είτε τροφογενώς. Τα συμπτώματα των παιδιών δεν συνδέονται με τον κορωνοϊό καθώς στα παιδιά που εκδηλώθηκαν, δεν έχουν κάνει εμβόλιο. Έχει εκδηλωθεί σε 70 με 80 παιδιά», ανέφερε αρχικά.

Τα συμπτώματα της οξείας ηπατίτιδας

«Τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά δείχνουν ότι είναι κάτι ιογενές το οποίο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, ούτε αυτού του είδους την ηπατίτιδα. Πιθανότατα να είναι μία παραλλαγή ενός αδενοϊού. Είναι πολύ εύκολη αρρώστια, οδηγεί αρχικά στο περίεργο χρώμα του ίκτερου και τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιούνται. Το παιδί νιώθει κόπωση, ανορεξία, μπορεί να έχει εμετούς και διάρροιες, όπως και η υπέρχρωση στα ούρα. Τα παιδιά κινδυνεύουν κυρίως από την ηπατίτιδα Α. Είναι μολυσματικός αυτός ο τύπος της ηπατίτιδας», συνέχισε ο κ. Τζανάκης.

«Δεν έχει καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κορωνοϊό», ξεκαθάρισε.

Αυτά πρέπει να προσέξουμε το Πάσχα, λέει ο Τζανάκης

Τέλος μίλησε σχετικά με το τί θα πρέπει να προσέξουμε το Πάσχα όσο αφορά στις συναναστροφές μας με τον κόσμο και την παρουσία μας σε μέρη με συνωστισμό.

«Αυτή τη στιγμή πρέπει να δοθεί σημασία στην φροντίδα των ευάλωτων και σε εκείνων που νοσούν βαριά. Η Κίνα δεν το έχει καταλάβει και προβαίνει σε σκληρά lockdown που δεν έχουν κανένα νόημα», είπε σχετικά.

«Καλό θα είναι να είμαστε εμβολιασμένοι. Εάν πάμε σε κάποιο τραπέζι να κάνουμε κάποιο τεστ πρώτα, και εάν δεν νιώθουμε καλά να μην πάμε σε αυτό το τραπέζι, ας κάνουμε ένα τεστ πρώτα, και φυσικά να φοράμε μάσκα στου χώρους που έχει συνωστισμό», κατέληξε λέγοντας.

Μόσιαλος: Τι μπορεί να προκαλεί τη σοβαρή ηπατίτιδα στα παιδιά

Για τις πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλούν τη σοβαρή ηπατίτιδα μίλησε και ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Όπως είπε, η πιθανότερη είναι να προκαλεί την ασθένεια και βρίσκεται υπό διερεύνηση είναι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί.

«Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια. Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού» γράφει, ειδικότερα, ο καθηγητής σε νέα ανάρτησή του στο Facebook.

«Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών» προσθέτει.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ο κ.Μόσιαλος ξεκαθαρίζει το εξής: «Οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι αβάσιμοι».

Εν μέσω ανησυχίας για την προέλευση και την πορεία της ασθένειας, ο καθηγητής προχωρά στις ακόλουθες συστάσεις: «Οι χρονικές και γεωγραφικές πληροφορίες των περιπτώσεων, καθώς και οι επαφές τους θα πρέπει να εξετάζονται. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές για SARS-CoV-2 ή/και αδενοϊό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό τυχόν πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις που τα συμπτώματα ταιριάζουν με την ηπατίτιδα. Ταυτόχρονα οι γονείς ας είναι προσεκτικοί για ιδιότυπες αντιδράσεις – συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου. Εάν διαπιστώσουν περίεργα συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσουν με το παιδίατρο των παιδιών τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025