Τέσσερα στα δέκα δάνεια που έχουν ρυθμιστεί γίνονται ξανά κόκκινα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Γιάννης Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης φέρνει ξαφνικό θάνατο για χιλιάδες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

«Νεκρή αγορά». Αυτές οι δυο λέξεις φτάνουν για να περιγράψει κανείς τι ακριβώς επικρατεί στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο Χρήστος Λούσης διατηρεί κατάστημα με υαλοπίνακες. Η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας γκρέμισε τα έσοδα της επιχείρησής του.

«Να δώσουν πραγματικές λύσεις… Ποινικοποιήθηκε ο οικοδομικός χώρος με χιλιάδες θέσεις χαμένες, όλος αυτός ο χώρος είναι πλέον χρεωμένος» συνεχίζει ο ίδιος.

Την ασφυξία που υπάρχει σε επιχειρήσεις και στα ελληνικά νοικοκυριά αποτυπώνει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ρυθμίσεις πέφτουν στο κενό, αφού οι πολίτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμα και μικρότερες δόσεις.

Μέχρι στιγμής έχει ρυθμιστεί μόνο το 20% των κόκκινων δανείων. Τα τρία στα δέκα είναι στεγαστικά, τα δυο στα δέκα καταναλωτικά και μόλις ένα στα δέκα επιχειρηματικά.

Τo 70% των κόκκινων δανείων δεν εξυπηρετούνται για περισσότερο από ένα έτος και το 48% δεν εξυπηρετείται για περισσότερα από 2 χρόνια.

Το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος έχει πλέον ξεπεράσει τα 240 δισ. ευρώ, ποσό που είναι πενταπλάσιο των ετήσιων εσόδων του προϋπολογισμού και φτάνει στο 137% του ετήσιου ΑΕΠ.

Στο μεταξύ μέσα στο μήνα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα προβλέπει «κούρεμα» δανείων χωρίς όριο, διαγραφή οφειλών προς το Δημόσιο εκτός ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών. Όμως θα αφορά μόνο βιώσιμες επιχειρήσεις αποκλείοντας χιλιάδες άλλες για τις οποίες ουσιαστικά οι τράπεζες θα κρίνουν αν πληρούν τα κριτήρια.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει ο πτωχευτικός κώδικας ο οποίος με δικαστικές πλέον διαδικασίες καθορίζει το τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις» εξηγεί ο δικηγόρος, Δημήτρης Λιακόπουλος

Η αγορά πάντως εκτιμά πως δεν είναι αυτή η λύση που θα βγάλει τις επιχειρήσεις από τα αδιέξοδά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025