Τους στενούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τις σχέσεις αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, επιβεβαίωσαν Αλέξης Τσίπρας και Μπερνάν Καζνέβ, κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για μια επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα που, όπως σημείωσε ο ίδιος, τελεί υπό την αιγίδα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, και που, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα.

Η στήριξη της Γαλλίας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα μας υπήρξε ανεκτίμητη, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και αυτό θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα της να παίξει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωζώνη, όχι μόνο ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά και ως μια χώρα με πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις και μια ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο.

Ο Μπερνάν Καζνέβ, από την πλευρά του, επανέλαβε την εμπιστοσύνη της Γαλλίας για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «τα αποτελέσματα άλλωστε το επιβεβαιώνουν, είναι εντυπωσιακά, θεαματικά».

Ειδικότερα, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τον Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε ότι είναι η τρίτη σημαντική επίσκεψη στην Αθήνα μέσα σε ενάμιση χρόνο από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης, κάτι που «σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η στήριξη της Γαλλίας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, τόσο για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη όσο και για μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, αλλά και η στήριξη στο προσφυγικό, υπήρξε για την Ελλάδα ανεκτίμητη».

Ανέφερε ότι «οι χώρες μας διατηρούν βαθιές και ιστορικές ρίζες και δεσμούς» και εξέφρασε την πίστη του ότι «η ελληνογαλλική συνεργασία μπορεί να περάσει σε ένα στάδιο πολύ πιο ουσιαστικό, καθότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από αυτή την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωζώνη και όχι μόνο ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά και ως μια χώρα με πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις και μια ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο». Προανήγγειλε, επίσης, ότι στη συζήτηση που ακολουθεί «έχουμε να πούμε πολλά και ουσιαστικά».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογο του για τη θερμή υποδοχή και τη δυνατότητα να θίξουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. «Πρόκειται για μια επίσκεψη που τελεί υπό την αιγίδα της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης» τόνισε ο κ. Καζνέβ.

Εξέφρασε τη «μεγάλη αλληλεγγύη» της Γαλλίας στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά και την εμπιστοσύνη που νιώθει η Γαλλία «για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας».

«Και τα αποτελέσματα άλλωστε το επιβεβαιώνουν» υπογράμμισε, για να σχολιάσει πως είναι «είναι εντυπωσιακά, θεαματικά». Πρόσθεσε, επίσης, πως «μπορούν βεβαίως να ενισχυθούν, βασιζόμενοι στην αποφασιστικότητα άλλωστε της Γαλλίας για να ενισχύουν τα ήδη επιτευχθέντα αποτελέσματα».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινή βούληση για υπέρβαση της κρίσης που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα η ζώνη του ευρώ και αυτό σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Επίσης, αναφέρθηκε στη βούληση για υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης, που, όπως είπε, μας οδήγησε να δράσουμε από κοινού κατά αποτελεσματικό τρόπο τους τελευταίους μήνες, ως προς τα θέματα ασύλου και των δυσμενών συνθηκών που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Ο κ. Καζνέβ ενημέρωσε ότι επισκέφθηκε νωρίτερα «έναν χώρο που προετοιμάζεται για μετεγκατάσταση των προσφύγων που θα έρθουν στη χώρα μας» και ότι είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει στον φίλο του Γιάννη Μουζάλα την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη διαχείριση του ζητήματος αυτού.

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Γάλλο πρωθυπουργό.

Τόνισε ότι θέτουμε ως σημαντική προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, γιατί χωρίς αυτή το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση. «Θέλουμε ισχυρό και δεσμευτικό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων”» είπε και σημείωσε ότι από αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που εφαρμόστηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής.

Είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Καζνέβ ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, έχουμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες, και υπογράμμισε ότι έχουμε ιστορικό χρέος, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ευθύνη, έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε την Ευρώπη να διαβεί τον Ρουβίκωνα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες που δίνουν δυναμική και λαϊκή υποστήριξη σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική και να ξαναμιλήσουμε για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ και του οράματος της Ευρώπης από τις οποίες έχουμε απομακρυνθεί, υπογράμμισε.

Καζνέβ: Έχουμε κοινό συμφέρον, κοινούς σκοπούς και κοινές αξίες

Τις στενές σχέσεις, το «πόσο κοντά» βρίσκονται Γαλλία και Ελλάδα επισήμανε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ στις κοινές δηλώσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα.

Υπογράμμισε το ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης εμπιστοσύνης της Γαλλίας προς την Ελλάδα και το μέλλον της, την ικανότητά της να συμμετέχει αποφασιστικά και χρήσιμα στην οικοδόμηση της Ευρώπης. «Σήμερα η Ελλάδα έχει κάθε προοπτική ανάπτυξης, επενδύσεων», όλες οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν, τόνισε.

«Η Γαλλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας», «πράγμα που κάνουμε και τώρα συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι υπάρχει βούληση εκ μέρους της Ελλάδας και των εταίρων της και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει καλά αποτελέσματα και καλούς συμβιβασμούς.

Ο κ. Καζνέβ έστειλε το μήνυμα ότι Θα πρέπει στο Eurogroup να εξεταστούν και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλοι για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η βούληση μας για αλληλεγγύη και η υλοποίηση αυτής της βούλησης ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης και διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, θα αποτυπωθεί με ουσιαστική συνεργασία κατά τους επόμενους μήνες μεταξύ των δύο χωρών γιατί μοιραζόμαστε κοινές αξίες.

Αυτό τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Αλέξη Τσίπρα.

Θέλουμε, είπε, να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη αποτελεί μια προστασία ακόμα και για το ζήτημα της μετανάστευσης, να να προστατεύσουμε την Ευρώπη από την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό.

Περιγράφοντας ένα κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την ΕΕ, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι συμμερίζονται την ίδια φιλοδοξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχουμε κοινό συμφέρον, κοινούς σκοπούς και κοινές αξίες, σημείωσε.

«Εμπιστευόμαστε απόλυτα τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση»

Εμπιστευόμαστε απόλυτα τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και όλες τις προσπάθειες που γίνονται μέχρι τώρα, είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για ευσεβείς πόθους αλλά για απτά αποτελέσματα.

Είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και πρέπει να συνεχιστούν, όπως η ίδια ανάγκη υπάρχει και στη Γαλλία, και πως ότι γίνεται από κοινού στην Ευρώπη πρέπει να έχει ως στόχο την απασχόληση, την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.

Ερωτηθείς σχετικά με τη β’ αξιολόγηση και το γεγονός ότι κάποιες χώρες “μπλοκάρουν” τις αποφάσεις για το χρέος, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ είπε ότι σκοπός είναι να ξεπεραστούν τα εμπόδια και μέσα από τους κατάλληλους συμβιβασμούς, να υπάρξει κατάληξη στις κατάλληλες αποφάσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ως προς το θέμα του χρέους, είπε ότι υπάρχουν απτά αποτελέσματα και αισιοδοξία για το μέλλον. Σημείωσε ότι επιθυμούμε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους να αντιμετωπιστεί με τρόπο αποτελεσματικό, πραγματιστικό και άμεσο. Είπε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις, οι οποίες μάλιστα και τηρούνται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025