Στα 247 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται η δημόσια δαπάνη για τους αγρότες, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων.

Απευθυνόμενος στα μέλη του Συνεταιρισμού, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «ο αγροτικός κόσμος έχει περίοπτη θέση στο εθνικό προσκλητήριο της νέας εποχής για τον τόπο και τον λαό μας».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ» και ανέφερε ενώπιον των μελών του Συνεταιρισμού πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των συνεταιρισμένων αγροτών και κτηνοτρόφων μέσω της διάθεσης των προϊόντων τους όπως επίσης και η αποθάρρυνση του μέχρι τώρα διογκωμένου φαινομένου της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτων».

Στο πλαίσιο αυτό, μέχρι το τέλος της χρονιάς, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «υλοποιούμε:

Τη καταβολή έκτακτης οικονομικής βοήθειας (De Minimis) προς τους αιγοπροβατοτρόφους, ύψους 42 εκατ. σε κτηνοτρόφους των ορεινών, μειονεκτικών και νησιωτικών περιοχών. (Η σχετική απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τον αρμόδιο υπουργό και σύντομα θα δημοσιευτεί)
Η οικονομική ενίσχυση θα έχει καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, στις περιοχές που χαρακτηρίζονται από «φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα» για τις αιτήσεις 2018».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «η χρηματοδότηση θα είναι αυξημένη κατά 17 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την πρόσκληση, προκειμένου να καλυφθεί ο μεγάλος αριθμός αιτήσεων» και η «δημόσια δαπάνη, έχει διαμορφωθεί στα 247 εκατ. ευρώ, και κατανέμεται: Για τη χορήγηση αντισταθμιστικής ενίσχυσης σε ορεινές περιοχές, στα 158 εκατομμύρια και για τις μη ορεινές, στα 89 εκατομμύρια ευρώ».

Επίσης οργανώνεται:

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, που προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών και ενίσχυση της διαφάνειας, με στόχο την ένταξη στο καθεστώς αδειοδότησης του συνόλου των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Υποστήριξη του Ελληνικού γιαουρτιού. Για το ελληνικό γιαούρτι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναλαμβάνει άμεσα την σύνταξη φακέλου υποστήριξης της κατοχύρωσής του σαν Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
Διάθεση ποσοτήτων τυροκομικών προϊόντων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε δημόσια ιδρύματα. Μία ενέργεια η οποία αποτελεί και αίτημα των κτηνοτροφικών συλλόγων της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα διάθεσης της φέτας και της γραβιέρας μέσω των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, της σίτισης των μεταναστών, της επισιτιστικής βοήθειας σε απόρους μέσω του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) και επεσήμανε πως «βούληση μας είναι αυτά να προέρχονται αποκλειστικά από αγροτικούς συνεταιρισμούς που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα».

«Κάποια συμφέροντα στον τόπο μας λειτούργησαν τα προηγούμενα χρόνια ως καρτέλ στριμώχνοντας τους ανθρώπους του μόχθου. Αδύναμος κρίκος στον τόπο μας δεν θα είναι πια ο κόσμος της παραγωγής. Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας», τόνισε ο κ. Τσίπρας και επεσήμανε πως «δεν έχουμε ως αξία τον άκρατο ανταγωνισμό και το εφήμερο κέρδος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα από τα μέσα Νοέμβρη «προχωρήσαμε

στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την κύρια σύνταξη των αγροτών από το 18% στο 12%. Δηλαδή για παράδειγμα κάποιος που έχει εισόδημα 10.000 το χρόνο, θα πληρώσει 600 ευρώ λιγότερα το 2019. Είναι ένα άμεσο σημαντικό βήμα στήριξης.
Επίσης προχωρήσαμε στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες μας. Ενισχύοντας τους συνεταιρισμένους αγρότες και κτηνοτρόφους, ωθούμε τη διάθεση των προϊόντων μέσα από τα συνεργατικά σχήματα και αποθαρρύνουμε το μέχρι τώρα διογκούμενο φαινόμενο της διάθεσης μεγάλου όγκου της παραγωγής εκτός συνεταιριστικών σχημάτω

«Θα συνεχίσουμε μέσα από το διάλογο και τη συνεργασία, με τους αγρότες και τις αγρότισσες της πατρίδας μας, για να δώσουμε την απαραίτητη ώθηση σε ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Διότι αυτή την περίοδο στη χώρα, το μεγάλο στοίχημα είναι η συνάντηση όλων των ζωντανών παραγωγικών δυνάμεων που θα πάρουν στις πλάτες τους τη μεταμνημονιακή Ελλάδα».

«Ο αγροτικός κόσμος έχει περίοπτη θέση στο εθνικό προσκλητήριο της νέας εποχής για τον τόπο και τον λαό μας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν γίνεται να αφήνονται στην τύχη τους τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Δεν γίνεται να γίνονται έρμαιο μεγάλων συμφερόντων οι μικροί παραγωγοί. Δεν γίνεται να κινούμαστε χωρίς μια εθνική στρατηγική στοχευμένης ενίσχυσης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής», επεσήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα όσα έκανε η κυβέρνηση τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας της αλλά και μετά τον Αύγουστο, όταν τελείωσε το Μνημόνιο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τα Καλάβρυτα έναν «ξεχωριστό τόπο με βαριά ιστορία και παράδοση» και αναφέρθηκε στη σφαγή των Καλαβρύτων τον Δεκέμβριο του 1943: «Τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, έζησαν μια φρίκη ανείπωτη. Μια φρίκη που έζησε η Ευρώπη και όχι μόνο, στο όνομα μιας απάνθρωπης ιδεολογίας. Γι’ αυτό και σήμερα, τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, η Κάνδανος και όλοι οι τόποι μαρτυρίου από το ναζισμό και το φασισμό, είναι η ζωντανή μνήμη της πατρίδας μας. Είναι η διαρκής υπενθύμιση προς όλους τους Έλληνες, να σηκώσουν ανάστημα απέναντι σε αυτούς που εμφανίζονται από τα σκουπίδια της ιστορίας και θέλουν να σπείρουν ξανά το μίσος, τη διχόνοια και το ρατσισμό».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ιστορία της Ελλάδας «οδηγό για το μέλλον» και επεσήμανε πως «δεν μπορεί ούτε να παραχαράσσεται, ούτε να ευτελίζεται ούτε να λησμονείται από κανένα».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων επισημαίνοντας πως αποτελεί «ένα από τα πιο επιτυχημένα παραδείγματα συνεργασίας και αλληλεγγύης, του αγροτικού κόσμου της χώρας» το οποίο «βασίστηκε στη συλλογικότητα και τη συνεργασία, όχι στο εφήμερο κέρδος, στον άκρατο ανταγωνισμό και την αρπαχτή».

«Σήμερα που βάζουμε τα θεμέλια του νέου παραγωγικού μοντέλου, η ενθάρρυνση νέων συνεταιριστικών εγχειρημάτων και η ενίσχυση των υπαρχόντων, είναι για μας προτεραιότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας πως η «Ελλάδα δεν μπορεί άλλο να επιτρέπει την υποβάθμιση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Καλάβρυτα ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε τον Αγροτικό και Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, ενώ είχε σύσκεψη με το προεδρείο του. Αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Γιώργο Λαζούρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη Σφαγή των Καλαβρύτων, όπου 1.200 Έλληνες εκτελέστηκαν από τους Ναζί, σε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025