Την άποψη ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στον άνθρωπο εξέφρασε ο Σ. Τσιόδρας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστεί η πορεία του από αυτές τις μικροαλλαγές».

 

Αναφερόμενος σε μελέτες στις ΗΠΑ είπε πως «ένα στέλεχος του ιού έδειξε για πρώτη φορά μεγάλη για τον ιό απώλεια υλικού στην περιοχή του γονιδιώματος. Μια τέτοια μετάλλαξη θα μπορούσε να εξασθενήσει τον ιό. Αυτή η μελέτη αξιολογήθηκε ως πολύ σημαντική από τον ΠΟΥ, γιατί παρά το γεγονός ότι αφορά μεμονωμένο περιστατικό, αντίστοιχες μεταλλάξεις οδήγησαν στην εξασθένηση και αργότερα στην εξαφάνιση του ιού SARS πριν πολλά χρόνια, το 2003».

Παρά το αισιόδοξο αυτό μήνυμα, ο κος Τσιόδρας ήταν επιφυλακτικός τονίζοντας ότι «θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω μελέτη των γονιδιωμάτων του ιού για να πούμε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και στον κορονοϊό». Αναφερόμενος σε άλλη ομάδα από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, είπε ότι οι ερευνητές ανίχνευσαν πάνω από 200 μεταλλάξεις σε 7.500 άτομα που οδήγησαν σε ενδιαφέρονται συμπεράσματα. Απαριθμώντας τα ο κος Τσιόδρας είπε: «πρώτον, το μεγάλο ποσοστό των αλλαγών του ιού έγινε σε χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από τον ιό, εκεί που κυκλοφόρησε περισσότερο ο ιός. Αυτό σημαίνει σημαντική παγκόσμια μετάδοση στα αρχικά στάδια της επιδημίας και την απουσία αυτών των ασθενών 0. Δηλαδή η επιδημία ξεκίνησε από πολλαπλά σημεία εισόδου και είχαμε πολλούς ασθενείς 0». Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα όπως είπε «η ποικιλομορφία των ιών που ανιχνεύθηκαν ήταν σχεδόν τόσο μεγάλη όσο αυτή που παρατηρήθηκε σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε πολλές φορές ανεξάρτητα παρά μέσω ενός μεμονωμένου περιστατικού». «Δεύτερον, αναγνωρίστηκε πως ο ιός αναδύθηκε στο τέλος του 2019. ‘Αρα είναι πολύ απίθανο να προϋπήρχε σε κυκλοφορία στον κόσμο πολύ πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Τρίτον, επιβεβαιώνεται αυτό που μέχρι τώρα πιστεύουμε, ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται πέραν του αναμενομένου και πάντως σίγουρα λιγότερο από ό,τι ο ιός της γρίπης. Τέταρτον, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο ιός γίνεται πιο επιθετικός ή πιο μεταδοτικός. Πέμπτον, επιβεβαιώνεται σταδιακά ότι σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε πολύ μικρό αριθμό μεταλλάξεων», κατέληξε ο κος Τσιόδρας και επισήμανε ότι αυτές οι περιοχές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για τη διαμόρφωση νέων θεραπειών και εμβολίου.

Νέο αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού σε πειραματόζωα

Ένα από τα εμβόλια που δοκιμάζεται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποδείχθηκε αποτελεσματικό στην προστασία πειραματοζώων. Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη εμβολίου σε πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με μεγάλη δόση και στη συνέχεια επιχειρήθηκε να μολυνθούν με κορονοϊό δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου για ανθρώπους. Ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα μέχρι το τέλος του έτους θα έχει μερικά καλά δεδομένα για παραγωγή εμβολίων.

Ερωτηθείς ο κος Τσιόδρας για το αν θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τη γρίπη στους υγειονομικούς, είπε ότι πρόκειται για λεπτό θέμα αλλά υπάρχει ξεκάθαρη σύσταση και της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ώστε να εμβολιάζονται, κάτι που όπως είπε θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η γρίπη στην κοινότητα σε μία περίοδο που ενδεχομένως υπάρχουν και άλλοι ιοί του αναπνευστικού στην κοινότητα. Όπως είπε ο Σ. Τσιόδρας η μόνη χώρα που έχει στα κριτήριά της τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού για το εμβόλιο της γρίπης είναι οι ΗΠΑ και για αυτό εκτιμάται ότι σώζονται κάθε χρόνο 6000-7000 ζωές στην Αμερική από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης. Για το αν θα μπορούσε να γίνει μια παρόμοια σύσταση στον υπόλοιπο κόσμο ή τις ευρωπαϊκές χώρες, ο κος Τσιόδρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθώς είπε ότι αυτό έχει να κάνει με συζητήσεις και αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από μεγάλους οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Νοσημάτων.

Ογδόντα πέντε ασθενείς έχουν βγει από τις ΜΕΘ

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 σχετίζονται με αθροίσεις κρουσμάτων υπό διερεύνηση . Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 2.678, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα, 603 σχετίζονται με ταξίδι και 1.340 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 33 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 148 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Ογδόντα πέντε άνθρωποι βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ν. Χαρδαλιάς: Ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια. Ο κορονοϊός είναι αντίπαλος και δεν αντιμετωπίζεται από την αστυνομία

Στις επίπονες προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και συνεχίζονται «για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού», αλλά και στην «ανεύθυνη» συμπεριφορά κάποιων που «μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται σε πλατείες» αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιας.

Στόχος, όπως είπε, είναι να μην χρειαστεί να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, να προχωρήσουμε στην σταδιακή άρση των μέτρων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο ότι έχουμε πετύχει με κόπο μέχρι στιγμής.

Ανακοίνωσε ότι στην ηπειρωτική χώρα οι μετακινήσεις, αν, όπως είπε, όλα πάνε καλά θα ξεκινήσουν από την 18η Μαΐου. Για τα νησιά θα ληφθούν αποφάσεις το προσεχές διάστημα. Υπενθύμισε ότι στην παρούσα φάση οι μετακίνηση μεταξύ νομών επιτρέπεται μόνο για τρεις λόγους. Για τροφοδοσία, για λόγους υγείας, που αποδεικνύονται με ανάλογα έγγραφα και για επαγγελματική απασχόληση, που πάλι αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα.

«Ο ιός είναι ακόμα εδώ και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν αν δεν είμαστε προσεκτικοί, γι’ αυτό και η άρση των μέτρων, γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα αξιολόγησης του κάθε βήματος και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις σε περίπτωση που απαιτείται», τόνισε ο υφυπουργός.

Συγκεντρώσεις στις πλατείες

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε αναφορά «σε αυτούς που μη σεβόμενοι την κοινή προσπάθεια συγκεντρώνονται χωρίς μέτρα προφύλαξης, αγνοώντας τις οδηγίες προστασίας, στις διάφορες πλατείες. Όσοι επιλέγουν να αγνοούν την πραγματικότητα θέτουν σε κίνδυνο τη δική τους ζωή και τη ζωή των φίλων τους και των δικών τους ανθρώπων. Η πανδημία είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχει τελειώσει, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Πρόσθεσε ότι «ούτε αντίσταση κάνουν κάποιοι ούτε μαγκιά δείχνουν. Ο κορονοϊός είναι αντίπαλος και όπως έχει δείξει σε όλο τον κόσμο, δεν αντιμετωπίζεται από την αστυνομία». Εκτίμησε ότι κάθε ανεύθυνη κίνηση σήμερα θα φέρει αρνητικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες και «κάποιοι δυστυχώς αδιαφορούν. Αυτή η στάση, είπε, δεν είναι ανεκτή από την κοινωνία, την Πολιτεία και τους πολίτες.

Όπως είπε, έχουμε κατορθώσει με πολλές θυσίες να περιορίσουμε την μετάδοση της νόσου και υπάρχει «ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμούς της νόσου. Η στάση όλων είναι ζήτημα αποκλειστικής, κοινωνικής και ατομικής ευθύνης».

Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών

«Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες για να τις ξεχνάμε», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. «Και το ότι δεν της ζήσαμε οφείλεται καθαρά ότι κινηθήκαμε συντεταγμένα, Πολιτεία και πολίτες και είχαμε αποτελέσματα που έχουν κάνει τη χώρα μας θετικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχουμε πετύχει το στόχο μας, «έχουμε δημιουργήσει όλοι μαζί μια γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία, η οποία έως τώρα έχει αποτελέσματα. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε το λάθος να πιστέψουμε ότι η μάχη έχει κριθεί». Όπως είπε, ότι έχουμε καταφέρει το οφείλουμε στην υπευθυνότητα και την πειθαρχία, που έχουμε δείξει στην τήρηση, των κανόνων. «Έτσι μπορέσαμε να αποφύγουμε μια αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων και να βρισκόμαστε σήμερα στη διαδικασία σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Την ίδια αποφασιστικότητα, πειθαρχία, προσήλωση στο στόχο επιβάλλεται να δείξουμε και σε αυτήν τη φάση, της νέας μας προσπάθειας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025