Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να δεχτεί τρεις έως τέσσερις αξιολογήσεις ανά έτος μετα το μνημόνιο , αντί για δύο που ισχύει σήμερα, παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Πιθανώς θα είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις, αντί για δύο», είπε, σε δήλωσή του στους «Financial Times».
Ο κ. Τσακαλώτος επαναβεβαίωσε επίσης πως η Αθήνα καταρτίζει δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ξαφνιάσει τις αγορές ή τους θεσμούς.
Η μορφή των μετα-Μνημονιακών αξιολογήσεων παραμένει θολή, με δεδομένο ότι πολλά θα κριθούν από το εάν οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν ελάφρυνση του χρέους και πώς θα τη συνδέσουν με περαιτέρω υποχρεώσεις της Αθήνας.
Αδιευκρίνιστος παραμένει επίσης ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο είναι υπέρμαχος της ελάφρυνσης του χρέους αλλά ζητά επίσης αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής από την ελληνική πλευρά.
Η μετα-Μνημονιακή επιτήρηση της Ελλάδας αναμένεται να διαρκέσει για πολλές δεκαετίες, καθότι οι κανόνες της ΕΕ προβλέπουν πως οποιοδήποτε κράτος-μέλος δεχτεί δανειακή βοήθεια παραμένει σε καθεστώς επίβλεψης έως ότου αποπληρώσει το 75% του χρέους του.