Στην ταραχώδη περίοδο της εξάμηνης διαπραγμάτευσης του 2015 αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο newpost.gr, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας ότι η Γερμανία υποεκτιμά το ρίσκο της φυγής μιας χώρας από την ευρωζώνη και πως το σχέδιο Σόιμπλε ήταν να βρεθεί η χώρα εκτός του κοινού νομίσματος.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μια από τις αδυναμίες μας το πρώτο εξάμηνο, για την οποία έχω κι εγώ ευθύνη, ήταν ότι αυτό που θεωρούσαμε εμείς ρίσκο για την ευρωζώνη κι επομένως διαπραγματευτικό όπλο για μας, αποτελούσε επιθυμία του κ. Σόιμπλε.»
Έπρεπε να ηττηθεί η Αριστερά
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέθεσε ότι «κυρίαρχη άποψη τότε στην Ευρώπη ήταν ότι έπρεπε να επιδιωχτεί η ήττα της Αριστεράς. Το μεγάλο πρόβλημα για την Αριστερά στην Ελλάδα ήταν ότι οτιδήποτε κέρδιζε στη διαπραγμάτευση, θα δημιουργούσε προηγούμενο για όλη την Ευρώπη και θα ευνοούσε δυνάμεις όπως οι Podemos στην Ισπανία ή το Bloco στην Πορτογαλία. Θα έδειχνε ότι υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος πέρα από τη λιτότητα.»
Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις
Για το «καυτό» θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων, ο ΥΠΟΙΚ σχολίασε ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, και δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
«Δεύτερον, έχουμε πλέον τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για να κάνουμε μέρος των αντίμετρων που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Ακόμα και το ΔΝΤ αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε το 3,5% όχι μόνο το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2022. Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά. Τα έχουμε θέσει στους θεσμούς και θα τα θέσουμε στο παραπάνω επίπεδο. Πιστεύουμε ότι η λογική θα επικρατήσει», κατέληξε.