Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς, παρουσίασε στους ομολόγους του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση στην Ευρωομάδα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, καθώς υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2,8 δισεκ. Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων. Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι 18 υπουργοί.
Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε το σώμα πως ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί.
Τι ζητά το Eurogroup από την Ελλάδα – Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί
Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για προπαρασκευαστικές συναντήσεις, όπως δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μπρατισλάβα. O ίδιος δήλωσε «αισιόδοξος» γιατί ενώ υπάρχει ακόμα δουλειά που απομένει να γίνει και μάλιστα «απαιτητική», η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει σε μία περίοδο «ανάπτυξης», κάνοντας πραγματικότητα το «success story».
Αναφερόμενος στα εκκρεμή προαπαιτούμενα, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε πως τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις προσπάθειές της. «Χάθηκε κάποιος χρόνος, αλλά είναι ξεκάθαρο πως οι εν λόγω καθυστερήσεις μπορούν να εξισορροπηθούν από την εντατικοποίηση και την επιτάχυνση των τελευταίων ημερών», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, προσθέτοντας πως δεν χρειάζεται «δραματοποίηση της κατάστασης», καθώς υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους εντός του χρονοδιαγράμματος.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως δεν αναλύθηκαν οι λόγοι των καθυστερήσεων, αλλά το Eurogrοup επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει η παραμονή εντός της τροχιάς του προγράμματος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για λόγους εμπιστοσύνης που συνδέονται και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρόεδρος του Eurogroup επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «ατυχή υπόθεση» και παρέπεμψε στη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στο ελληνικό Κοινοβούλιο, σχετικά με την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Από την πλευρά του, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, εκ μέρους του ESM, υπενθύμισε ότι από τα 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος, τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν, ήδη, εκταμιευθεί πριν το καλοκαίρι και απομένουν 2,8 δισ., τα οποία πρέπει να εκταμιευθούν πριν το τέλος Οκτώβρη, καθώς τότε λήγει η περίοδος διαθεσιμότητάς τους.
Νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μπρατισλάβα είχε δηλώσει πως είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μετά το καλοκαίρι.
«Παραδέχομαι πως ορισμένα από τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικά. Παρ’ όλα αυτά στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού, πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της Eurostat, τη χαρακτήρισε «ατυχή», σημειώνοντας πως τον λόγο έχουν τα δικαστήρια. «Έχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βεβαίως όπως ξέρετε έχει γίνει και μία δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο οπότε πρέπει να περιμένουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Η πορεία εφαρμογής από την Ελλάδα των εναπομείναντων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. αποτελεί το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Αναμένω την αναφορά των θεσμών ως προς τον τρόπο εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο» σημείωσε προσερχόμενος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις έως το τέλος του μήνα ώστε να μπορέσουν τα νέα χρήματα να εκταμιευθούν. Δεν είναι καινούργιο το ότι η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων γίνεται παρά μόνο στην τελική φάση του χρονοδιαγράμματος», είπε ο Γερμανός υπουργός.
Ο Σλοβάκος υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, Πίτερ Κάζιμιρ, από την πλευρά του, σημείωσε πως η Ελλάδα «έχει κάνει πολλά», τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει. Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ανέφερε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την «πρόοδο» της Ελλάδας, ενώ ευχήθηκε, επίσης, η ελληνική οικονομία να «συνεχίσει να αναπτύσσεται» και να ξεπεράσει η Ελλάδα «τη δύσκολη κατάσταση».