Πρόκληση για να ξεκαθαρίσει την στάση του για τον ρόλο που θέλει να παίξει στο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε από την Ουάσιγκτον στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο υπουργός Οικονομικών .

«Ρίχνοντας το γάντι» στα στελέχη του Ταμείου, 300 μέτρα από το κτίριο του Διεθνούς Οργανισμού, ο κ. Τσακαλώτος έδειξε και τη «γραμμή» που θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντησή του, τη Δευτέρα, με τη γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας από το βήμα του Πανεπιστημίου George Washington, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι με το ένα πόδι μέσα και άλλο έξω από το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρωταρχικός στόχος, τόνισε, παραμένει μια καθαρή έξοδος στις αγορές, η οποία όμως προϋποθέτει να τελειώσει η κουβέντα που διεξάγεται εντός και εκτός Ταμείου, για το ρόλο του.

«Η θέση μας είναι πολύ απλή και την έχω πει πολλές φορές δημοσίως», είπε και πρόσθεσε: «Μπορούμε να δουλέψουμε με το Ταμείο εντός του προγράμματος, μπορούμε να συνεργαστούμε με το εκτός του προγράμματος, αυτό που είναι πολύ δύσκολο είναι να εργαστούμε με έναν οργανισμό που είναι με το ένα πόδι μέσα και το ένα πόδι έξω».

Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει συνάντηση το Σάββατο με την κυρία Λαγκάρντ και στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν και την επικεφαλής της Αποστολής Ντάλια Βελκουλέσκου. Τα στελέχη των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 23 Οκτωβρίου.
Ο Έλληνας υπουργός μίλησε για αβεβαιότητα που προκαλεί το Ταμείο με τη στάση του, λέγοντας ότι πρέπει να ληφθεί ξεκάθαρη απόφαση καθώς, η παρατεταμένη αβεβαιότητα προκαλεί προβλήματα.

 

Είπε σχετικά: «Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα στην αγορά για το ρόλο του Ταμείου. Και νομίζω πως πρέπει να το κλείσουμε αυτό το θέμα. Το ΔΝΤ ακολουθεί το πρόγραμμα από τον Ιούλιο του 2015 και έχουμε φθάσει στον Οκτώβριο του 2017. Είναι πολύ καιρός. Νομίζουμε πως πρέπει να πάρουν μια απόφαση για το εάν οι Ευρωπαίοι κάνουν αρκετά για το χρέος και για το εάν εμείς κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις. Χρειαζόμαστε σαφήνεια. Οι αγορές χρειάζονται σαφήνεια. Και αυτό θα θέσω στην Κριστίν Λαγκάρντ στη συζήτηση μας το Σάββατο».
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η κυβέρνηση προγραμματίζει νέα έξοδο στις αγορές χωρίς να ανακοινώσει λεπτομέρειες. Τόνισε τα εξής: «Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση εξόδου στις αγορές, για να κτίσουμε το «μαξιλάρι» ασφαλείας. Πήγαμε στις αγορές τον Ιούλιο και έχουμε πρόγραμμα για να ξαναβγούμε στις αγορές, το οποίο ωστόσο δεν μπορώ να σας ανακοινώσω τώρα».
Αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του Eurogroup, που έγινε στην παρουσία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε. Ο κ. Τσακαλώτος πιστεύει ότι τέθηκαν οι βάσεις για την έξοδο της χώρας από το Πρόγραμμα. Είπε σχετικά: «Σύμφωνα με την άποψη μας το τελευταίο Eurogroup ήταν καθοριστικό, καθώς η τελευταία παράγραφος του ανακοινωθέντος, έλεγε πως το συμβούλιο είναι έτοιμο να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και να κτίσει «μαξιλάρια» ασφαλείας για να είναι σε θέση να εξέλθει του προγράμματος».

Ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι ήδη οι Ευρωπαίοι εργάζονται προς την κατεύθυνση εξόδου της Ελλάδας από το Πρόγραμμα. «Έχουμε στηριχθεί πολύ από τους Ευρωπαίους», τόνισε. «Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί έχουν δηλώσει πως η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από το πρόγραμμα χωρίς να χρειαστεί νέο πρόγραμμα. Ήταν πολύ ξεκάθαροι σε αυτό και πιστεύω πως όλοι εργάζονται για αυτό».

Στρατηγικός στόχος της Αθήνας, είπε, είναι η ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν της τρίτης αξιολόγησης. Αυτό, τόνισε, θα βοηθήσει και θα προετοιμάσει το έδαφος για την έξοδο στις αγορές και στη συνέχεια την έξοδο από το Πρόγραμμα.

Η Αθήνα ζητά να ξεκαθαρίσει ο ρόλος του Ταμείου, να γνωστοποιηθούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για να εξέλθει η Ελλάδα του Προγράμματος.

Ο Έλληνας υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα καθυστερήσει η συζήτηση για το χρέος, λόγω των συνεχιζόμενων συζητήσεων για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις γερμανικές εκλογές και επειδή η Ελλάδα θα είναι απασχολημένη με την αξιολόγηση.
«Το πρώτο», είπε, «είναι το σημαντικό θέμα και δεν νομίζω πως θα έχουμε μια απόφαση έως ότου έχουμε τη νέα γερμανική κυβέρνηση. Οπότε αυτό θα πάρει χρόνο και εμείς είμαστε ενδιάμεσα απασχολημένοι με το να κλείσουμε την τρίτη αξιολόγηση. Δεν είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί πριν από τα Χριστούγεννα , αλλά θα συζητηθεί τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Τον Ιανουάριο θα δούμε πως θα πάμε στο μέτωπο αυτό», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.