Ένα νοσοκομείο σαν το ΑΤΤΙΚΟ, είπε ο κ. Τσαγκάρης, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη συμβολή έως τώρα στην αντιμετώπιση του κορoνοϊού στη Δυτική Αττική, έχει αναπτύξει περίπου 230 κρεβάτια.
Εξαιρετικά μεγάλη χαρακτήρισε την ένταση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Ηρακλής Τσαγκάρης.
Ο κ. Τσαγκάρης, όντας ο ίδιος γιατρός στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, ανέφερε πως δεν πρέπει να επικεντρώνει κανείς στους απόλυτους αριθμούς, αλλά στις τάσεις κι εξήγησε πως ο αριθμός των τεστ που γίνονται πια είναι πάρα πολύ μεγάλος και τα καινούργια στελέχη του ιού φαίνεται πως έχουν πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, έχοντας υπόψιν παράλληλα, πως στο βαθμό που δεν είχαν ληφθεί κάποια μέτρα έγκαιρα τον Ιανουάριο, η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να είναι δραματική, καθώς τα μέτρα που παίρνονται, ανάλογα με τον τρόπο που εφαρμόζονται μπορεί να έχουν ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ένα νοσοκομείο σαν το ΑΤΤΙΚΟ, είπε ο κ. Τσαγκάρης, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη συμβολή έως τώρα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Δυτική Αττική, έχει αναπτύξει περίπου 230 κρεβάτια μαζί με τις ΜΕΘ για την COVID, κάθε φορά, όπως εξήγησε, ανά την τετραήμερη εφημερία του, μπαίνουν 50-80 ασθενείς με κορωνοϊό, δημιουργώντας τεράστια πίεση καθώς λείπουν τα κρεβάτια για τους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.
Χαρακτήρισε, παράλληλα, μεγάλη ανάσα την απόφαση για επέκταση σε κάποια άλλα νοσοκομεία και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα των κλινών για κορωνοϊό για πιο εύκολα διαχειρίσιμες περιπτώσεις. Για το θέμα των εντατικών, συμπλήρωσε πως γίνεται προσπάθεια ακόμα και τώρα ώστε να καλυφθούν οι 600 ή 650 διασωληνωμένοι, κάτι που ο ίδιος προβλέπει.
Σε ερώτηση για το αν θα τα καταφέρει το σύστημα υγείας, ο κ. Τσαγκάρης απάντησε πως στο τελευταίο μέρος αυτής της ιστορίας, ο καιρός θα βελτιωθεί, εμβολιασμοί γίνονται βάση προγράμματος και με μεγάλη ταχύτητα, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το σύστημα θα αντέξει κατά την άποψη του, προσθέτοντας πως όλοι βρίσκουν κλίνη σε ΜΕΘ έστω και με ολιγόωρες καθυστερήσεις, η αντιμετώπιση από ότι φαίνεται από τη συνολική θνητότητα, οι αριθμοί μας είναι πολύ καλύτεροι από πολλών άλλων προηγμένων ευρωπαϊκών κρατών και υγειονομικών συστημάτων, κάτι που, όπως είπε αποδεικνύει ότι το σύστημα μας αντέχει και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία κατάσταση που πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες πάντα έλεγαν τι καλό σύστημα υγείας έχουν, είναι χειρότερα από εμάς.
Κατέληξε, λέγοντας πως είμαστε σε μία κατάσταση που αν την αξιολογήσει κανείς, είναι μάλλον ικανοποιητική.