Το 2025, και πιο συγκεκριμένα από τον Απρίλιο, η . Μέχρι τώρα, η υποχρεωτική εφαρμογή αφορά κυρίως αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι πρέπει να δέχονται πληρωμές μέσω IRIS χωρίς προμήθειες για ποσά έως 500 ευρώ.

Πάνω από 550.000 επαγγελματίες ήδη παρέχουν αυτή τη δυνατότητα στους πελάτες τους.

Το Υπουργείο Οικονομίας σχεδιάζει την αύξηση του ανώτατου ορίου συναλλαγών μέσω IRIS από 500 ευρώ σε 1.000 ευρώ, έπειτα από σχετικές συνεννοήσεις με τις τράπεζες. Παράλληλα, , ώστε οι αποδείξεις να εκδίδονται αυτόματα κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω του συστήματος. Η εφαρμογή αυτής της διασύνδεσης αναμένεται έως το καλοκαίρι του 2025.

Η χρήση του IRIS γνωρίζει ραγδαία άνοδο. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, τόσο ο αριθμός όσο και η αξία των συναλλαγών έχουν αυξηθεί δραματικά. Το 2023, οι συναλλαγές έφτασαν σε αξία 1,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 191% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2024, πραγματοποιήθηκαν 34 εκατομμύρια συναλλαγές συνολικής αξίας 3,68 δισ. ευρώ, με αύξηση 150% στον αριθμό και 116% στην αξία συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρσι.

Η υποχρεωτική χρήση του IRIS αποτελεί μέρος μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ, που πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, απαιτεί από όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες να προσφέρουν μεταφορές χρημάτων με χαμηλότερες χρεώσεις σε σχέση με τις μη άμεσες πληρωμές. Οι συναλλαγές μέσω IRIS μέχρι 500 ευρώ παραμένουν προς το παρόν δωρεάν.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τραπεζικές μεταφορές, οι συναλλαγές με IRIS ολοκληρώνονται άμεσα, ανεξαρτήτως της τράπεζας, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος. Η ΕΕ εκτιμά πως το νέο σύστημα θα εξοικονομήσει περίπου 200 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς θα απελευθερωθούν κεφάλαια που συνήθως παραμένουν δεσμευμένα κατά τη διάρκεια των συμβατικών συναλλαγών.