Με μια απαιτητική ατζέντα θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τις τράπεζες, ατζέντα η οποία θα περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα για όσα σημαντικά θα καθορίσουν το άμεσο μέλλον των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Μέσα σε αυτά η εφαρμογή του APS του «Ηρακλή» και η εν γένει πορεία των κόκκινων δανείων, τα stress tests, η κερδοφορία και το επιχειρησιακό μοντέλο των τραπεζών, αλλά και επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τα εγγυημένα δάνεια του Δημοσίου και πώς θα επιστραφούν οι εγγυήσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και η εναρμόνιση του πτωχευτικού δικαίου που σχετίζεται με τράπεζες.

Οι τράπεζες επισημαίνουν πως τα μεγαλύτερα ζητήματα που σχετίζονται με αυτές βρίσκονται σε διαπραγμάτευση με τον SSM κυρίως αλλά και με την ΕΚΤ.

Τα σχέδια κεφαλαιακής επάρκειας και ρευστότητας αποτελούν από τα φλέγοντα θέματα που εκτιμάται πως θα συζητήσουν τα πιστωτικά ιδρύματα με τα τεχνικά κλιμάκια, δεδομένου πως αναμένουν και τα σενάρια βάσει των οποίων θα διενεργηθεί η άσκηση μέσα στο 2020.

Επιχειρησιακό μοντέλο

Τα τεχνικά κλιμάκια των Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κομισιόν, ESM και ΔΝΤ βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και θα ανοίξουν θέματα σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του επιχειρησιακού μοντέλου των τραπεζών, τις σχεδιαζόμενες τιτλοποιήσεις με βάση τον «Ηρακλή» και την επίδρασή τους στα πιστωτικά ιδρύματα, την πορεία και τις συμφωνίες των κόκκινων δανείων, την επικαιροποίηση του σχεδίου των εκδόσεων των τραπεζών στο πλαίσιο των MREL (ελάχιστων απαιτήσεων για ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις).

Ένα από τα σημαντικά θέματα για τα οποία οι θεσμοί θα επιμείνουν είναι οι εγγυήσεις που έχει χορηγήσει το Δημόσιο για δάνεια σε ειδικές ομάδες, εγγυήσεις τις οποίες, μολονότι τα δάνεια αυτά δεν αποπληρώθηκαν, δεν επέστρεψε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως προέβλεπαν οι διμερείς συμβάσεις τραπεζών – Δημοσίου.

Πρόκειται για χορηγήσεις 2 δισ. ευρώ περίπου, που το Δημόσιο έπειτα από κάποιες διαδικασίες και εφόσον τα δάνεια αυτά δεν έχουν αποπληρωθεί σχεδιάζει να τις επιστρέψει στις τράπεζες περίπου σε μία 7ετία, στοιχείο το οποίο δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για κάποια από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν και ξεχωριστές συναντήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κυρίως για να αποκτήσει το Ταμείο μια εκτίμηση των προβλέψεων των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Τέλος, οι τράπεζες πραγματοποιούν προετοιμασία σε ό,τι αφορά κυρίως το επικείμενο εναρμονισμένο με τη δεύτερη ευκαιρία πτωχευτικό δίκαιο.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι εναρμονισμένο με όσα προβλέπει η κοινοτική οδηγία τον Απρίλιο, οπότε λήγει και η ισχύς της πλατφόρμας της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ενισχυμένη εποπτεία Κομισιόν

Συναντήσεις θα έχουν οι θεσμοί για τα τραπεζικά θέματα και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της επόμενης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία είναι προγραμματισμένη με τη δημοσίευση της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου και συνοδεύεται από ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν χαρακτηρίζεται ως από τις πλέον κρίσιμες για τη χώρα, καθώς δεν αναμένεται να υπάρξει κανενός είδους εκταμίευσης και ό,τι θέματα δημιουργηθούν ασφαλώς θα μπορέσουν να λυθούν στην επόμενη αξιολόγηση.