Τουρισμός για όλους: Η υπουργός τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην ανάκαμψη του σε σχέση με πέρυσι, που το φαινόμενο της πανδημίας ήταν ακόμα πιο έντονο.
Τι είπε η υπουργός για τον τουρισμό για όλους
Με το βλέμμα στραμμένο και στον εγχώριο τουρισμό η κ. Ζαχαράκη επισημαίνει ότι περισσότεροι από 600.000 Έλληνες μπορούν να ωφεληθούν φέτος από τα 365.603 vouchers που διατίθενται από το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Ήδη από την περασμένη χρονιά και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, περισσότεροι από 46.000 δικαιούχοι είχαν την ευκαιρία να οργανώσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της χώρας μέσω του προγράμματος, και μάλιστα με τρόπο εύκολο, δίκαιο και αδιάβλητο, εξήγησε η κ. Ζαχαράκη.
-Πρόσφατα ανακοινώσατε την παράταση και για φέτος του προγράμματος «Τουρισμός για όλους». Πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει; Δεδομένων και των περσινών αριθμών voucher που χρησιμοποιήθηκαν, πώς βλέπετε την φετινή εικόνα. Και επιμένω στην ερώτηση καθώς ο εσωτερικός τουρισμός αναμένεται να στηρίξει σημαντικά πολλές περιοχές της χώρας μας.
Ακριβώς γι’αυτό τον λόγο κύριε Χαλκιαδάκη για να μπορέσουν περισσότεροι πολίτες να ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα μας, προσπαθήσαμε πολύ και πετύχαμε την βελτίωση των όρων του προγράμματος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 365.603 vouchers από τα οποία μπορούν να ωφεληθούν περισσότεροι από 600.000 Έλληνες. Ήδη από την περασμένη χρονιά και παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες, περισσότεροι από 46.000 δικαιούχοι είχαν την ευκαιρία να οργανώσουν το ταξίδι τους στο εσωτερικό της χώρας μέσω του προγράμματος, και μάλιστα με τρόπο εύκολο, δίκαιο και αδιάβλητο.
Τα vouchers που δεν χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν φέτος μέχρι 31/12/2021. Φέτος δίνεται η δυνατότητα εξαργύρωσης των vouchers από τους δικαιούχους τους ακόμη και για την περίπτωση διαμονής διάρκειας μικρότερης των 4 διανυκτερεύσεων, όπως αρχικά όριζε το πρόγραμμα. Παράλληλα, αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό της επιδότησης της διαμονής: για διαμονή διάρκειας 2 ή 3 διανυκτερεύσεων επιδοτείται πλέον το σύνολο του κόστους (ανώτατο ποσό 40Ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο) ενώ στην περίπτωση 4 διανυκτερεύσεων η επιδότηση ανέρχεται στο 80% της δαπάνης (ανώτατο ποσό 30Ευρώ/ημέρα κατ’ άτομο).
Τονίζεται ότι, ειδικά για την περίπτωση ΑΜΕΑ, η επιδότηση της διαμονής τους καλύπτει το σύνολο της δαπάνης (100%) για οποιαδήποτε διάρκεια διαμονής επιλέξουν. Θυμίζω ότι τρέχει μέχρι τις 10 Ιουνίου η δυνατότητα ένταξης νέων καταλυμάτων ή τουριστικών γραφείων – παρόχων, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες και τις επιλογές που διατίθενται μέσω του προγράμματος στους δικαιούχους του.
Παράλληλα, δρομολογήσαμε κάθε αναγκαία ενέργεια, ώστε μέχρι το τέλος της χρονιάς ακόμη 100.000 πολίτες να έχουν τη δυνατότητα παροχής voucher. Θυμίζω ότι κριτήριο για την υποβολή της αίτησης είναι το ετήσιο ατομικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 16.000 ευρώ ή τα 28.000 στην περίπτωση οικογένειας, με προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά ανήλικο τέκνο. Μετά το πέρας της προθεσμίας για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος συνεργασίας των παρόχων, η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου για την υποβολή νέων αιτήσεων από ενδιαφερομένους. Θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου.
-Ποια η πρόκληση της «επόμενης ημέρας» για το υπουργείου τουρισμού στο σκέλος της τουριστικής εκπαίδευσης; Τι επιπτώσεις είχε η πανδημία σε αυτό το πεδίο;
Η βασική συνέπεια της υγειονομικής κρίσης ήταν η διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της εκπαιδευτικής διαδικασίας κάθε μορφής. Η τουριστική εκπαίδευση φυσικά δεν μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όμως, όπως συνέβη γενικά σε επίπεδο λειτουργίας τόσο της Πολιτείας όσο και των πολιτών, η κρίση και οι ανάγκες που δημιούργησε ώθησαν στο να γίνει το επόμενο βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Έτσι, και σε επίπεδο τουριστικής εκπαίδευσης, αναπτύχθηκε η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη και για την επόμενη μέρα ως συμπλήρωμα στην δια ζώσης εκπαίδευση. Αυτό που ενδιαφέρει ιδιαίτερα για το μέλλον είναι η μέσω της εκπαίδευσης αλλά και μετεκπαίδευσης/ κατάρτισης προετοιμασία των ανθρώπων του ελληνικού τουρισμού για τις απαιτήσεις της νέας μετά Covid εποχής που αναδύεται. Η βελτίωση των όρων λειτουργίας των σχολών μας, η συνάντηση του περιεχομένου με τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Αλλά και η ψηφιοποίηση της οργάνωσης σπουδών. Μέσω ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής καταθέσαμε πρόταση για ψηφιακά μητρώα και συστήματα διαχείρισης εκπαιδευομένων και διδασκόντων καθώς για πλατφόρμες παροχής εκπαίδευσης τύπου moodle και eclass όλων των δομών. Προχωράμε στην οργάνωση ψηφιακών εγγραφών όλων των σπουδαστών στις σχολές του Υπουργείου Τουρισμού.
Βελτιώνουμε τα προγράμματα μετεκπαίδευσης που προσφέρονται από το Υπουργείο καθώς από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα προσφέρονται νωρίτερα (στα τέλη του έτους αντί για την άνοιξη για να μην συμπίπτει με την αρχή σεζόν) σε περισσότερους δικαιούχους και σε περισσότερες πόλεις. Παράλληλα καταθέσαμε πρόταση ύψους 46 εκατ ευρώ στο ταμείο Ανάκαμψης για μετεκπαίδευση 20.000 εργαζόμενων στον τουριστικό τομέα στα επόμενα 3 χρόνια σε 7 Θεματικές με σύγχρονη – ασύγχρονη τηλεκπαίδευση, έργο που ξεκινάει το τέλος 2021.
Συγχρόνως μελετούμε τη δυνατότητα λειτουργίας μιας ξενόγλωσσης τουριστικής σχολής στην Ελλάδα. Η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης ξένων φοιτητών όπου θα επιθυμούν να έρθουν στον 1 από τους 5 πιο δημοφιλείς προορισμούς με τα άξια στελέχη του τουρισμού και τις ποιοτικές υπηρεσίες.
Είμαστε περήφανοι γιατί μετά από μετά από 11 έτη εμπλουτίζουμε και ενισχύουμε σημαντικά την πρακτική άσκηση των σπουδαστών των σχολών Υπουργείου Τουρισμού (ΙΕΚ Τουρισμού και ΑΣΤΕ), με νέους όρους. Πλέον, πέραν κατηγοριών επιχειρήσεων οι οποίες ήταν διαθέσιμες είναι δυνατή η πρακτική άσκηση σε: αρτοποιεία, εστιατόρια τα οποία διαθέτουν το Ειδικό Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Κουζίνας, ναυλομεσιτικά γραφεία, εταιρείες Κρουαζιέρας, εταιρείες Γενικών Αντιπροσώπων Πωλήσεων (G.S.A. General Sales Agents), αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, εταιρείες διαχείρισης ξενοδοχείων καθώς και εταιρείες διαχείρισης αεροδρομίων. Παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα πρακτικής άσκησης των σπουδαστών ή καταρτιζομένων, η οποία αφορά τον χρόνο εκπόνησής τους. Απαλείφονται οι μέχρι πρότινος ισχύοντες περιορισμοί, ώστε πλέον σπουδαστές και καταρτιζόμενοι μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν την χρονική περίοδο κατά την οποία θα ασκηθούν σε επιχείρηση της επιλογής τους.
Προβλέψαμε δε για πρώτη φορά, τη δυνατότητα πρακτικής σε επιχειρήσεις εντός των χωρών της Ε.Ε.
O τουρισμός δύναται για το 2021 να είναι ο «στυλοβάτης» της ανάπτυξης
ΟΑΕΔ- Κοινωνικός τουρισμός: Ποιοί οι δικαιούχοι-Πώς να κάνετε αίτηση
Κορονοϊός – Τουρισμός: Το σχέδιο της κυβέρνησης -Τι θα ισχύσει με τα rapid test