«Είμαστε συντετριμμένοι από αυτή την τραγωδία, από τις πολύ μεγάλες απώλειες ανθρώπων και τις πολύ μεγάλες καταστροφές που έγιναν στην περιοχή. Οφείλουμε, όμως, να κάνουμε την καρδιά μας πέτρα, όπως την κάναμε και την πρώτη στιγμή, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή που εξελίχθηκε σε πολύ μικρό χρόνο. Καμάρωνα τόσα χρόνια ότι δεν είχα χάσει ούτε έναν στρατιώτη στις μονάδες που διοικούσα και τώρα βλέπω αυτήν την καταστροφή, και είμαι βαθύτατα θλιμμένος» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην ΕΡΤ.

Ο Ν. Τόσκας επισήμανε ότι δόθηκαν οι κατευθύνσεις από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, για να τεθούν οι βάσεις, προκειμένου να αποτραπούν παρόμοιες καταστροφές, ενώ πρόσθεσε: «Δυστυχώς, οι ενδείξεις είναι ότι τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών θα ενταθούν και θα συνεχιστούν. Χρειάζεται να δοθεί τέλος στο άναρχο περιβάλλον δόμησης σε όλη τη χώρα, παράλληλα με την αναδιοργάνωση του συστήματος Πολιτικής Προστασίας».

 

Για την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως εφικτό. «Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, έδωσαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν. Είδαμε σκηνές αυτοθυσίας, ανθρώπους να παλεύουν και να κινδυνεύουν οι ίδιοι. Ξέρετε πόσοι πυροσβέστες κινδύνεψαν να καούν και πόσοι αστυνομικοί», τόνισε.

 

Αναφερόμενος στην αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, φυσικά, στον επιστημονικό κόσμο και στα άλλα κόμματα», ενώ επισήμανε πως υπάρχει μελέτη του παγκοσμίου φήμης ινστιτούτου σε θέματα κυρίως ιατρικών ερευνών, του Lancet, που λέει ότι έως το 2100 επτά στους δέκα Ευρωπαίους θα επηρεαστούν από φυσικές καταστροφές. «Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτά τα καμπανάκια κινδύνου. Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς όταν βλέπουμε τη βορινή Σουηδία να καίγεται και να υπάρχουν σήμερα 39 βαθμοί θερμοκρασία στο Βερολίνο. Κάποια πράγματα δείχνουν ότι έχει αλλάξει το κλίμα».

 

Σε ερώτηση που υποβλήθηκε στον κ. Τόσκα σχετικά με την κινητοποίηση των Αρχών, υπογράμμισε ότι μόλις ένα λεπτό μετά την αναφορά στην Πυροσβεστική για την έναρξη της φωτιάς, δόθηκε εντολή το σύνολο των διαθέσιμων αεροπορικών μέσων να μεταβούν στην περιοχή. «Φεύγουν τα αεροπορικά μέσα από τα Γεράνεια και πηγαίνουν στην Νταού Πεντέλης και συγχρόνως δίνεται εντολή, σε όποια αεροπορικά μέσα βρίσκονταν στα αεροδρόμια να απογειωθούν», σημείωσε. «Μπόρεσαν να απογειωθούν εκείνη τη στιγμή; Κλειστά τα αεροδρόμια και της Ελευσίνας και της Τανάγρας και μετά από λίγο, έκλεισε για λίγο και το “Βενιζέλος”. Δεν είχαμε πού να προσγειώσουμε τα αεροπλάνα εάν χρειαζόταν εκείνη τη στιγμή. Τραγικές συνθήκες από πλευράς έντασης ανέμων. Μέσα σε μισή ώρα επί τόπου βρέθηκαν 32 πυροσβεστικά οχήματα. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες ήταν πρωτόγνωρες και η εξάπλωση του πύρινου μετώπου εξαιρετικά γρήγορη, όπως έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει οι πυροσβέστες. Δεν κρατήθηκε η φωτιά. Η Λεωφόρος Μαραθώνος δεν είναι καμιά τεράστια αντιπυρική ζώνη που θα μπορέσει να κρατήσει πυρκαγιά με ένταση ανέμων 11 μποφόρ» σημείωσε ο Ν.Τόσκας και υπενθύμισε ότι πέρυσι είχε δοθεί μάχη για μην περάσει μια άλλη μεγάλη φωτιά ακόμη και από την Εθνική Οδό στη Μαλακάσα.

 

Όσον αφορά το αν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση της περιοχής, ο κ. Τόσκας επισήμανε: «Σε μιάμιση ώρα εκκενώσεις περιοχών, που έχουν γύρω στους 20.000 ανθρώπους, δεν έχουν γίνει παγκόσμια. Κοιτάξτε αυτές τις μέρες τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται σε εκκένωση περιοχής στην περιοχή του Σακραμέντο, στην Καλιφόρνια. Ξέρετε για πόσους ανθρώπους μιλάνε; Για 3.000 ανθρώπους».

 

Σχετικά με τα όσα έζησε ο ίδιος, που διαρκώς βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφερε: «Οι 15.000 περίπου άνθρωποι που έφυγαν από την περιοχή, πώς έφυγαν; Δεν έφυγαν με σχέδιο συγκεκριμένο, αλλά με τη διευκόλυνση των αστυνομικών αρχών. Τα 1.200 παιδάκια από τις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα και οδηγήθηκαν, μέσω του Διονύσου, σε ασφαλή χώρο, δεν είναι μια οργανωμένη επιχείρηση; Ξαναλέω, 20.000 κόσμος και 15.000 κόσμος δεν μπορεί να εκκενωθεί σε μιάμιση ώρα. Βρείτε μου παγκόσμιο περιστατικό, παγκόσμια αντίστοιχη περίπτωση και το συζητάμε. Όσο καλά σχέδια να είχαμε δεν αρκούν μόνο τα σχέδια. Υπάρχουν και όρια στην υλοποίηση των σχεδίων, όπως υπάρχουν και όρια στην αντιμετώπιση φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

 

Ο κ. Τόσκας σημείωσε, μάλιστα, ότι οι μετεωρολόγοι του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγούν ότι κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια που υπάρχουν μετρήσεις, ποτέ δεν καταγράφηκαν τέτοια φαινόμενα καλοκαίρι στη στεριά με 11 μποφόρ δυτικό άνεμο, ενώ πρόσθεσε πως οι ίδιοι σημειώνουν ότι κατά τα τελευταία 50 χρόνια δεν έχουν συμβεί αντίστοιχα περιστατικά.

 

 

Δ.Κ.