Με την έντονη αντίθεση της Γερμανίας βρίσκεται αντιμέτωπος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που επιδιώκει τον διπλασιασμό του ποσού χρηματοδότησης που διατίθεται μέσω του επενδυτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστό και ως Σχέδιο Γιούνκερ, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel.
«Οι επενδύσεις σημαίνουν θέσεις εργασίας», είχε υπογραμμίσει ο Γιούνκερ κατά την ετήσια ομιλία του για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προηγούμενο μήνα, όταν ο πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε να διπλασιαστούν τα χρήματα για τις επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι δυνατό στην Ευρώπη.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) δημιουργήθηκε το 2015 για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακά, ψηφιακά και επενδυτικά προγράμματα και διαθέτει πόρους που ανέρχονται στα 315 δισεκ. ευρώ για μία τριετία. Τώρα ο Γιούνκερ επιθυμεί να διπλασιάσει αυτό το ποσό στα 630 δισεκ. ευρώ.
Όμως δεν συμφωνούν όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης ότι το εγχείρημα του ΕΤΣΕ έχει μέχρι στιγμής στεφθεί με επιτυχία, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, καθώς η Γερμανία δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό του προέδρου της Κομισιόν για τις επενδύσεις.
Σε απάντηση σε έγγραφη ερώτηση του βουλευτή των Πράσινων Μάνουελ Σαραζίν, ο Γενς Σπαν (Χριστιανοδημοκράτης) αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δηλώνει ότι μια αύξηση στο ύψος του ήδη συμφωνηθέντος ποσού δεν είναι απαραίτητη. Ο Σπαν είναι αρμόδιος και για την κατάρτιση του γερμανικού προϋπολογισμού.
Ο Σαραζίν, που είναι εκπρόσωπος των Πρασίνων αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, ήθελε επίσης να μάθει τη θέση του Βερολίνου σχετικά με τη πρόταση της Κομισιόν να παραταθεί η αρχική διάρκεια ζωής του Σχεδίου Γιούνκερ από τα τρία χρόνια στα έξι, ένα μέτρο το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Ειδικοί στα οικονομικά, όπως ο Ματίας Κόλατς- Άνεν των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο οποίος είναι και διοικητικό στέλεχος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ζητούν εδώ και καιρό την παράταση της ισχύος του Σχεδίου στα έξι χρόνια, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορέσει να είναι πλήρως αποτελεσματικό.
Παρόλα αυτά ο Σπαν επιμένει ότι μια «λεπτομερής εξέταση» των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων του ΕΤΣΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση περί παράτασής του πέρα του 2018.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΤΕπ, ως τον Ιούνιο του 2016 μέσω του Σχεδίου Γιούνκερ έχουν χρηματοδοτηθεί προγράμματα σε όλη την Ευρώπη ύψους 105 δισεκ. ευρώ, όμως υπάρχουν επικρίσεις ότι έχει επικεντρωθεί πάρα πολύ στα πλούσια κράτη μέλη, μια κατάσταση την οποία η Κομισιόν επιθυμεί να διορθώσει.