Λεπτομέρειες των σχεδίων του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος το 2015 -μετά το περιβόητο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου εκείνης της χρονιάς- έφερε προ ημερών στο φως ο τότε σύμβουλός του Γκλεν Κιμ σε εκδήλωση του κόμματος του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο.

Οπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή» η εφαρμογή του σχεδίου θα ξεκινούσε από τους δημόσιους υπαλλήλους: θα εκδίδονταν κουπόνια για το 10% των μισθών τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για εξόφληση πληρωμών στις ΔΟΥ.

Εφόσον το σύστημα είχε επιτυχία, θα επεκτεινόταν και σε άλλους τομείς.

Σύμφωνα με τον Γκλεν Κιμ, ο οποίος παραμένει σύμβουλος και του νυν υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, το σχέδιο είχε συζητηθεί με τραπεζίτες και θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν υπήρχε χρόνος.

Οπως επισημαίνει η «Καθημερινή», το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα που επεξεργαζόταν ο κ. Βαρουφάκης δεν έρχεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, όμως, το νέο στοιχείο είναι ότι παρ’ ολίγον το σχέδιο αυτό να εφαρμοστεί.

Ποιο ήταν το σχέδιο;

Όπως είπε ο Κιμ σε μια χώρα όπου η χρήση πλαστικού χρήματος ήταν (τότε το 2015) για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σχεδόν άγνωστη λέξη έπρεπε να βρεθεί ένα μέσο για να λειτουργήσει το σχέδιο όσο πιο ομαλά γινόταν.

Έτσι αναζητήθηκε η μορφή που θα είχε αυτό το “δημοσιονομικό νόμισμα”.

Όπως είπε θα είχε τη μορφή κουπονιού, ίσως σαν αυτά που… μοιράζουν οι εφημερίδες(!) όπου στην μια του πλευρά θα αναγραφόταν η αξία η διάρκεια της ισχύος του, αλλά και ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Ο λόγος αυτός λοιπόν θα ήταν αποκλειστικά και μόνο για την αποπληρωμή των φόρων.

Όπως είπε όμως ο Γκλεν Κιμ πρώτα απ’ όλα αυτό το νόμισμα θα έπρεπε να περάσει το “τέστ του οκτάχρονου”, να είναι δηλαδή ένα σύστημα τόσο απλό στη χρήση του που θα μπορούσε να το καταλάβει και ένα παιδί ηλικίας οκτώ ετών.

Ο οκτάχρονος λοιπόν ήταν ο γιος του Κιμ ο οποίος του είπε πως το νόμισμα θα έπρεπε να μοιάζει και να μυρίζει σαν χρήματα.

Για να μην υπάρχει συνταγματικό κόλλημα, καθώς απαγορεύεται η κυκλοφορία νομίσματος για την αποπληρωμή χρεών, αποφασίστηκε το νόμισμα αυτό να κυκλοφορήσει μονάχα για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να κυκλοφορήσει μόνο για τους 500.000 δημοσίους υπαλλήλους στη μισθοδοσία των οποίων η πρόσβαση για την κυβέρνηση ήταν απλή και απόλυτα ελεγχόμενη διαδικασία για την κυβέρνηση.

Θα αφορούσε το 10% του μισθού τους, καθώς με μεγαλύτερο ποσοστό ουσιαστικά θα πλημμύριζε το σύστημα με κουπόνια. Με τα κουπόνια θα ήταν δυνατή μόνο η πληρωμή φόρων έτσι ώστε να αρχίσουν να γεμίζουν και πάλι τα κρατικά ταμεία.

Για να αναγκαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να χρησιμοποιήσουν τα κουπόνια είχε επίσης αποφασιστεί να ισχύουν μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια να επανεκδίδονται με μειωμένη αξία. Όποιος λοιπόν δεν τα χρησιμοποιούσε θα έχανε μέρος της αξίας τους.

Όσο για το τι θα συνέβαινε και τι αντίκτυπο θα είχε στην κοινωνία και την οικονομία η κυκλοφορία ενός παράλληλου νομίσματος ο κ. Κιμ ανέφερε πως το σχέδιο ήταν πιλοτικό και όχι μόνιμο και για τον λόγο αυτό θα είχε και περιορισμένη ημερομηνία λήξης το κουπόνι ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να το αποσύρει σχετικά γρήγορα σε περίπτωση που είχε αρνητική εξέλιξη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025