Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) – Ανακοίνωση για παραπλανητικό άρθρο της Εφημερίδας Συντακτών


Με λύπη και αγανάκτηση διαβάσαμε το πρόσφατο άρθρο: “Η «κατασκευασμένη» ασθένεια και το φάρμακο της Novartis!” στην Εφημερίδα των Συντακτών, όπου ουσιαστικά αναφέρεται ότι η ΔΕΠ-Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητα) είναι μια ψεύτο-ασθένεια, και ότι η «κατασκευή» της είχε αποκλειστικό στόχο την πώληση φαρμάκων σε παιδιά. Για επικύρωση του σκεπτικού του άρθρου, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων αναφέρονται και αποσπάσματα από συνεντεύξεις έγκριτων ψυχιάτρων.

Η παρούσα ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Ατόμων με ΔΕΠ-Υ ADHD Hellas, δεν έχει στόχο να αποδείξει το αν η ΔΕΠ-Υ υφίσταται ή όχι ως νοσολογική οντότητα. Το ερώτημα αυτό είναι απαντημένο με τον πλέον καταφατικό τρόπο εδώ και πολλά χρόνια (αν όχι αιώνες). Η ΔΕΠ-Υ είναι μια νευροβιολογική διαταραχή αναγνωρισμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η συντάκτρια του άρθρου, βέβαια θα μπορούσε να είχε κάνει η ίδια μια πιο συστηματική μελέτη της βιβλιογραφίας και να αναγνώσει πιο προσεχτικά ολόκληρες τις συνεντεύξεις και το σκεπτικό των αμερικανών ψυχιατρών, που φιλοξενεί στη σελίδα της. Τότε θα καταλάβαινε…

Επίσης, θα μπορούσε να είχε απευθυνθεί στο σωματείο ατόμων με ΔΕΠ-Υ ADHD Hellas και να καταγράψει τις εμπειρίες ενός ενήλικα που έχει διαγνωστεί με ΔΕΠ-Υ ή των γονέων που μεγαλώνουν ένα τέτοιο παιδί και αγωνίζονται καθημερινά να του συμπαρασταθούν στο σχολείο, στην παιδική χαρά, στις κοινωνικές συναναστροφές. Τότε θα καταλάβαινε…

Θα καταλάβαινε ότι οι δυσκολίες αυτές και οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι «κατασκευασμένοι», αλλά υπαρκτοί.

Κάποιοι μπορεί να έχουν βοηθηθεί από τα φάρμακα και κάποιοι, από άλλου είδους θεραπεία. Οι περισσότεροι όμως χρειάζονται κάποια βοήθεια και σίγουρα όλοι χρειάζονται την κατανόηση και την αποδοχή των γύρω τους.

Δυστυχώς άρθρα σαν αυτό, δεν βοηθούν τους ευάλωτους πληθυσμούς ούτε να βρουν τη σωστή βοήθεια αλλά ούτε να λάβουν την κατανόηση του περιβάλλοντος. Απλά τους λένε ότι «ψεύδονται» ή ότι έχουν πέσει θύματα.

Αν στις ΗΠΑ υπάρχει ένα πρόβλημα υπερδιάγνωσης της ΔΕΠ-Υ και υπερβολικής χρήσης των φαρμάκων της, στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα υποδιάγνωσης.

Ευτυχώς, στη χώρα μας έχει γίνει ένας τεράστιος αγώνας τα τελευταία 15 χρόνια, ώστε η ΔΕΠ-Υ να αναγνωριστεί ως κάτι το πραγματικό και ο κόσμος να ενημερωθεί. Επιτέλους, δάσκαλοι το αναγνωρίζουν, παιδιά λαμβάνουν υποστήριξη και ενήλικες που πάντα τους χαρακτήριζαν ως τεμπέληδες, τσαπατσούληδες και ανοργάνωτους, απενοχοποιούνται και ζητούν βοήθεια.

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των ΜΜΕ της χώρας μας έχει λειτουργήσει ως αρωγός και υποστηρικτής των παιδιών και των ενηλίκων με ΔΕΠΥ. Ελπίζουμε αυτό, να επεκταθεί στο σύνολο του.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠ-Υ ADHD Hellas έστειλε στην εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025