Έρχεται το   από τη μέσα στον επόμενο μήνα, στοχεύοντας στην οικονομική στήριξη νέων ανέργων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το από τη θα είναι υψηλότερο από το ισχύον, ωστόσο το ανώτατο όριό του θα ανέρχεται στα 1.297,45 ευρώ και θα διαμορφώνεται σε τρία επιμέρους τμήματα. Το πρώτο αφορά ένα σταθερό ποσό ύψους 648,75 ευρώ, το οποίο θα καταβάλλεται ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας και μισθού. Το δεύτερο τμήμα, που αποτελεί μεταβλητό ποσό, θα υπολογίζεται βάσει της προϋπηρεσίας του δικαιούχου, ενώ το τρίτο τμήμα θα καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών των εργαζομένων.

Το νέο σύστημα φέρνει σημαντικές αλλαγές, διαφοροποιώντας τη λογική της επιδότησης. Πρόκειται για ένα εμπροσθοβαρές επίδομα, που σημαίνει ότι η καταβολή του θα είναι υψηλότερη κατά τους πρώτους μήνες και θα μειώνεται σταδιακά. Η μέγιστη διάρκεια επιδότησης φτάνει τους 24 μήνες, ενώ δεν απαιτείται ξεχωριστή αίτηση από τους δικαιούχους, καθώς η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη. Παράλληλα, όσοι ήδη λαμβάνουν επίδομα ανεργίας με το ισχύον σύστημα θα συνεχίσουν να το λαμβάνουν κανονικά, χωρίς καμία αλλαγή.

Δείτε εδώ

Το νέο επίδομα ανεργίας ΔΥΠΑ και οι προϋποθέσεις

Η πιλοτική εφαρμογή αφορά αποκλειστικά το τακτικό επίδομα ανεργίας και τίθεται όριο 175 ημερών ασφάλισης στους 14 μήνες πριν από τη λύση της εργασιακής σχέσης. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τις μονογονεϊκές οικογένειες, καθώς για πρώτη φορά η ιδιότητα του μονογονέα αναγνωρίζεται και ενισχύεται με επιπλέον χρηματική στήριξη.

Η εφαρμογή του νέου επιδόματος αναμένεται να ξεκινήσει εντός των πρώτων μηνών του 2025 και θα διαρκέσει πιλοτικά έως 16 μήνες. Ο στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει την ταχύτερη επιστροφή των ανέργων στην εργασία, δεδομένου ότι η επιδότηση είναι υψηλότερη τους πρώτους μήνες και μειώνεται σταδιακά. Επιπλέον, το νέο σύστημα δίνει έμφαση στην ανταποδοτικότητα και τη δικαιοσύνη, καθώς θα λαμβάνει υπόψη τις καταβληθείσες εισφορές και δεν θα εξομοιώνει ανέργους με μεγάλες διαφορές στα χρόνια εργασίας και στις αποδοχές τους.

Σήμερα, ανεξαρτήτως αν κάποιος έχει εργαστεί δύο χρόνια με κατώτατο μισθό ή είκοσι χρόνια με αποδοχές ύψους 2.000 ευρώ, λαμβάνει το ίδιο επίδομα για την ίδια διάρκεια, κάτι που πρόκειται να αλλάξει. Παράλληλα, το νέο σύστημα υπόσχεται να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας, αφού η συγχώνευση και αυτοματοποίηση πολύπλοκων βημάτων θα εξασφαλίσει την απλούστευση και τη μεγαλύτερη ευκολία πρόσβασης στο επίδομα.

Το νέο μοντέλο επιδότησης αποτελείται από τρία βασικά μέρη. Το πρώτο είναι το σταθερό ποσό επιδότησης, το οποίο υπολογίζεται βάσει των αποδοχών του δικαιούχου και ξεκινά από το 70% του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου ή του μέσου ημερομισθίου του ασφαλισμένου, σε περίπτωση που οι αποδοχές του ήταν μικρότερες από τον κατώτατο μισθό.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο επίδομα είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 175 ημερών ασφάλισης στους 14 μήνες πριν την έναρξη της επιδότησης, με εξαίρεση τους δύο τελευταίους μήνες. Το δεύτερο μέρος αφορά το μεταβλητό ποσό επιδότησης, το οποίο λειτουργεί ως επιπλέον ενίσχυση για όσους έχουν μακρύτερο ασφαλιστικό βίο. Ο υπολογισμός του θα γίνεται με βάση τα έτη ασφάλισης από το τέταρτο έως το εικοστό έτος και τον μέσο όρο αποδοχών, εφόσον αυτός είναι μεγαλύτερος από τον κατώτατο μισθό. Το τρίτο μέρος σχετίζεται με την ανταποδοτική φύση του επιδόματος, καθώς η παροχή του βασίζεται στις εισφορές ανεργίας που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τον εργασιακό του βίο.



Οι δικαιούχοι του επιδόματος πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, η ένταξη στο νέο πιλοτικό πρόγραμμα επιβάλλει να έχουν τουλάχιστον 900 ημέρες ασφάλισης κατά τους 50 μήνες πριν την επιδότηση, εξαιρώντας τους δύο τελευταίους μήνες. Επίσης, οι αποδοχές τους κατά τους 14 μήνες πριν από την ένταξή τους στο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι ίσες ή μεγαλύτερες από τον κατώτατο μισθό, με εξαίρεση και πάλι τους δύο τελευταίους μήνες πριν την επιδότηση. Επιπλέον, στο πλαίσιο του νέου συστήματος προβλέπονται πρόσθετες παροχές και προσαυξήσεις, όπως το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και οικονομική ενίσχυση για όσους έχουν προστατευόμενα μέλη ή ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.

Δείτε επίσης