Στην έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Υγείας εφιστά την προσοχή με εγκύκλιό του προς τις περιφέρειες να κοπεί αυστηρά το κάπνισμα στις σχολικές εγκαταστάσεις και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς ζητώντας την τήρηση της νομοθεσίας και τη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων.
Το 50% των εφήβων στην Ελλάδα καπνίζει συστηματικά, σύμφωνα με έρευνες, και σε πολλές περιπτώσεις καπνίζει εντός των σχολικών χώρων. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά κατά τα οποία οι πίσω χώροι των σχολικών αυλών μετατρέπονται σε ιδιότυπα “καπνιστήρια” ούτε φυσικά λείπουν οι περιπτώσεις δασκάλων και καθηγητών που καπνίζουν εντός των σχολικών χώρων.
Αρμόδιοι φορείς εκφράζουν τις σχετικές ανησυχίες τους για τη χρήση του τσιγάρου στους Έλληνες μαθητές, που μπορεί να καπνίσουν και πάνω από 10 τσιγάρα ημερησίως. Πρόσφατα, εξάλλου, στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).
Η εγκύκλιος, που υπογράφει ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Ιωάννης Μπασκόζος, εφιστά ιδιαιτέρως την προσοχή στα κυλικεία των σχολείων, στις καντίνες (σταθερές) και τους χώρους εστίασης εντός των σχολείων, προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση των όρων και των προϋποθέσεων των σχετικών υγειονομικών διατάξεων και να εξετάζεται αν τα προσφερόμενα είδη είναι αυτά που καθορίζονται στις σχετικές υγειονομικές διατάξεις.
Με την ίδια εγκύκλιο κρίνεται σκόπιμο οι υγειονομικοί έλεγχοι να διεξάγονται επίσης και στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, που λειτουργούν γύρω και σε μικρή απόσταση από τα σχολικά συγκροτήματα. Τονίζεται ότι περιοδικοί έλεγχοι θα γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους με πνεύμα συνεργασίας και σεβασμού, με στόχο τη διασφάλιση της υγείας του σχολικού πληθυσμού, σύμφωνα πάντα με την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία.
Τέλος το υπουργείο Υγείας ζητάει να λάβει γνώση για τα αποτελέσματα των ελέγχων των χώρων (κύριων, βοηθητικών και κοινόχρηστων) των σχολικών εγκαταστάσεων και ειδικότερα των σχολικών κυλικείων, καντινών και των χώρων εστίασης.
Παρά την εύκολη πρόσβαση σε τσιγάρο, οι Έλληνες ηλικίας 13-19 ετών καπνίζουν λιγότερο σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στην Ευρώπη, όμως είναι πρωταθλητές στο αλκοόλ και τον τζόγο (πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD, Σεπτέμβριος 2016).