“Καμπανάκια” απο ΔΝΤ που δεν προβληματίζουν το ESM.
Μπορεί στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup οι Ευρωπαίοι δανειστές να συντάχθηκαν πλήρως με το ΔΝΤ, ζητώντας από τώρα την προληπτική νομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, ωστόσο φαίνεται πώς η διάσταση απόψεων -ου μην και χάσμα- μεταξύ των δύο πλευρών, «αναζωπυρώνεται», όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους.
Αφορμή γι’ αυτό ήταν η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στην οποία μεταξύ άλλων, σύμφωνα με «διαρροές», αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρξει «σαφής ανακούφιση του ελληνικού χρέους», το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά μη βιώσιμο» -και μάλιστα η εικόνα του δεν αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη και εάν εφαρμοστούν οι επιπλέον μεταρρυθμίσεις που προτείνει το ίδιο το Ταμείο!
«Ακόμη και με τις φιλόδοξες πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί προς εφαρμογή, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από το πρόβλημα του χρέους» υπογραμμίζεται στην έκθεση και προστίθεται ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία γενναιόδωρη αναδιάρθρωση του χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο».
Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 170% του ΑΕΠ έως το 2020, θα «υποχωρήσει» στο 164% έως το 2022, αλλά κατόπιν «θα καταστεί κε νέου εκρηκτικό φθάνοντας στο 275% του ΑΕΠ έως το 2060»!
Απαντώντας στις… ανησυχίες του Ταμείου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είπε ότι δεν βλέπει «κανένα λόγο ανησυχίας» για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με όσα ανέφερε εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν βλέπουμε κανένα λόγο για μια ανησυχητική αποτίμηση της κατάστασης του ελληνικού χρέους» δήλωσε εκπρόσωπος του ESM. «Το χρέος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμο, αν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί εφαρμοστούν πλήρως».
Ο ESM αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε άμεσο σχόλιο για την έκθεση του ΔΝΤ, αλλά υπενθυμίζει πως έχει ήδη δώσει στην Ελλάδα δάνεια «εξαιρετικά ευνοϊκά μακροπρόθεσμα» και ότι, επίσης, μόλις έχει πάρει βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους της.
«Η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν για μια φιλόδοξη δημοσιονομική τροχιά στη διάρκεια του προγράμματος, που είναι αξιόπιστη» υπογραμμίζει.
Η Ευρώπη έχει, εξάλλου, «σαφώς δεσμευθεί να υποστηρίξει την Ελλάδα με μια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους», αν χρειαστεί μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα έχει υιοθετήσει όλες τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
Ο ESM σημειώνει τέλος πως τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του της Ελλάδας το 2016 «ήταν καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν».